SignaTUR Helt på grensen

Publisert av privatperson
Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 117,2 km
  • 7 dager
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 2659 høydemeter totalt
  • Sesong: Jul - sep

Den sju dager lange turen er blant Norges flotteste langturer som du bør unne deg å gå minst en gang i løpet av livet. Turen er totalt 135 km, går innom 6 av NTTs hytter, og starter i Ogndal i Steinkjer, og ender i Teveldal i Meråker. En unik turopplevelse i villmarka nord i Trøndelag, og helt på grensen til Sverige.

Hytter og booking:

Ekspedisjonen følger NTTs sommermerkede stier, men for de som er fjellvante, og som behersker kart og kompass, er den like fin å gå på vinters tid. Ekspedisjonen går innom seks av våre hytter; Setertjønnhytta, Skjækerdakshytta, Veresstua, Bellingstua, Ferslia og Angeltjønnhytta.Våre selvbetjente hytter er kjent for å være hjemmekoselige og godt utstyrt med et rikt og variert proviant. Dette gjør det mulig å gå med relativt lett sekk. Alle hyttene har sikringsboder som er tilrettelagt for hund.

Book hyttene her ved å følge linken til hver hytte:

Setertjønnhytta, Skjækerdakshytta, Veresstua, Bellingstua, (Statskog sin hytte, Sulsjøen, kan bestilles via inatur), Ferslia og Angeltjønnhytta.

Fiske:

Det er gode muligheter for å fiske i små og store fjellvann underveis. I området til Steinkjer Kommuneskoger fisker du gratis. For fiske andre steder kan fiskekort kjøpes på inatur sine sider.

Etapper og rutebeskrivelse:

Stien går gjennom deler av Blåfjella – Skjækerfjella Nasjonalpark, som er et av Sør-Norges største sammenhengende villmarksområder. Den går videre gjennom fjellområdene i Verdal og Meråker; villmarksområder med flotte fjell, rikt dyre -og fugleliv samt mange fiskevann. Denne ekspedisjonen er krevende og du går i urørt natur i dagevis. Den gir en unik naturopplevelse og mange minner for livet.

Turen er sommermer­ket, men for de som er fjellvante og behersker kart og kompass, er den like fin å gå på vinters tid. Du velger selv hvilken vei du vil gå turen, men i forhold til offentlig kommunikasjon, anbefaler vi å starte ved Lustadvatnet i nord og ender i Teveldal i sør. Er du ekstra sprek og har god tid, kan turen forlenges med 5- 6 dager ved å gå enten til Stugudal eller Stjørdal.

Vi minner om at fysisk skilting og merking overstyrer kartspor tegnet inn på UT.

Oversikt over etapper:

DAG 1: Lustadvatnet – Setertjønnhytta (10 km)

Følg merket sti langs Svillestien østover til Setertjønnhytta. Svillestien er dekket av takpapp som gjør at de er trygge å gå på selv om de er fuktige. Når du har gått 5 km og kommet halvveis, kommer du til en fin gapahuk med benker ved et lite vann. Her er det bålplass, ved og kaffekjele. Du kan raste her eller på en av de mange andre benkene på vei innover. Setertjønnhytta ligger like ved informasjonspunktet etter 10 km. Det er også rødmerket T- sti til Setertjønnhytta fra Litj-Gaulstad over Rabban via Lågvassbu. Denne turen er 16 km.
Setertjønnhytta
Se kartutsnitt Lustadvatnet - Setertjønnhytta

DAG 2: Setertjønnhytta – Skjækerdalshytta (15 km)

Følg merking til Norges geografiske midtpunkt. Ta gjerne en fotostopp her. Fortsett rett sør etter rødmerkinga (ikke etter hellene) opp lia til Lågvassbu. Her er det fin bålplass, med mulighet for en liten rast. På veien til Skjækerosstu vil du ha god utsikt til 1000- meter toppene Skjækerhatten, Løysmundhatten, Tilhengaren og Stygghatten i nord og de enda høyere toppene på svensk side i øst. opp og videre over brua. Ved brua ved Skjækeroset er det reist en minnestein i forbindelse med åpninga av Nasjonalparken i 2006. Følg merkinga sørover på østsiden av Skjækra til Skjækerdalshytta. Du vil passere flere tufter og nedlagte setervoller.
Skjækerdalshytta
Se kartutsnitt Setertjønnhytta - Skjækerdalshytta

DAG 3: Skjækerdalshytta – Veresstua(20 km)

Følg merkinga opp lia bak hytta til du kommer opp på fjellet. Du vil snart få en fantastisk utsikt til Skjækerfjella på norsk og svensk side av grensen. Etter 3,3 km må du vade over Tverråa. Den er grei å passere, man kan være litt krevende i snøsmeltinga. Etter nye 3,3 km passerer du Storbekkdalshytta (Værdalsbruket), med bålplass og ly i tilfelle dårlig vær. Fortsett 4 km i lett terreng og du kommer du til Tverråkroken med en fin rasteplass. Brua over elva er stødig og bygd for isgang. De neste 2 km til Storvukuvollen er plankelagt og lette å gå. Når du kommer til Storvukuvollen er det ca. 8 km igjen over Reinsmyrhøgda til Vera og Veresstua. De 3 siste kilometerne går du etter veien.
Veresstua
Se kartutsnitt Skjækerdalshytta - Veresstua

Dag 4: Veresstua – Bellingstua (17 km)

Følg merking til Bellingstua langs veien og opp lia sør for Veresvatnet. Stien går forbi velholdte setertun og trivelige rasteplasser ved vann eller elver. Etter 9 km kommer du til ei åpen gamme med ovn og ved og videre over tunet på Nordbellingsetera. På sørsiden av setra ved elva er det en fin rasteplass. Etter totalt 15 km kommer du til stikrysset som viser 2 km til Bellingstua. Vil du unngå 2 km med mye myr, kan du forsetter rett fram til du kommer bort på bveien og gå den til du kommer til merking til Bellingstua.
Bellingsstua
Se kartutsnitt Veresstua- Bellingstua

Dag 5: Bellingstua – Ferslia (31 km)

Gå bort på veien og følg den til Sandvika (4,7 km). Følg veien vestover langs vannet i 400 m og følg merkinga inn i skogen. De neste km er relativt tunge til du kommer opp og krysser Karl Johans veg etter totalt 11.8 km. Videre blir det litt stigning og noe klatring til du kommer opp Merraskardet. Herfra er det lett å gå og du får en fantastisk utsikt med Kråksjøen og Sulsjøan i vest. Hermannsnasa med sine 1035 moh er en markant topp og godt synlig mot vest. I sør vil du se Storsjøhøgda, Storkjølhaugen og Litjkjølhaugen Høyeste av disse er Storkjølhaugen med sine 1248 moh. Det påstås at det er mulig å se midnattsola fra toppen midtsommers. Når du har gått i alt 23,6 km møter du et Meråkerskilt som viser vei til ulike topper. Avstanden som er angitt til Sandvika er ikke korrekt. Herfra vil du møte lokal oransje merking og ATV veier. Disse er av og til sammenfallende med rødmerkinga, men vær oppmerksom. Plutselig har du fulgt ATV veien og mista rødmerkinga. Når du har 6 km igjen, er det et vinnskydd og like nedenfor ei bru over elva og veldig fin rasteplass. Pass på når du kommer over brua at du holder til høyre og følger merkinga. Skulle du være uheldig å følge ATV stien ned til Sulamoen, er det bare å følge veien til Ferslia. Det kan være greit å følge denne veien dersom det har blitt mørkt.
Ferslia
Se kartutsnitt Bellingstua - Ferslia

Mellom Bellisgstua og Ferslia er det mulig å leie Statskog sin hytte, Sulsjøhytta, og den kan bestilles via inatur. Turen forlenges da fra syv til åtte dager.

DAG 6: Ferslia – Angeltjønnhytta (17 km)

Følg merkinga opp langs veien og videre inn i bjørkeskogen. Etter hvert får du god utsikt til 1000 meterstoppene Blåberga i nord og Nordklumpen, Kjerringfjellet og Huva mot sørøst. Ned lia mot Nordelva vil du igjen møte på lokal oransje merking. Du skal følge den rød merkinga over bruene over Nordelva sør i Koltjønndalen naturreservat og videre over Synnerelva til du kommer til Angeltjønnhytta som ligger i østenden av Fjergen som er regulert.
Angeltjønnhytta
Se kartutsnitt Ferslia - Angeltjønnhytta

Dag 7: Angeltjønnhytta – Teveldal (25 km)

Følg merkinga som går østover på østsiden av fjellrekka Nord-klumpen, Kjerringfjellet (Midtiklumpen og Fremmerklumpen) og Huva. På østsiden av Huva går du langs grensen til Sverige og vil kunne se flere grenserøyser.

Dersom du ønsker å gå over toppene siste dagen, kan du følge den lokale oransje merkinga. Den møter den rød merkinga på sørsiden av Huva)

Stien går gjennom lett terreng til du kommer til sørenden av Skurdalssjøen. Her er det bare 3 km ned til Teveldal.
Dersom du ikke har med deg hund, kan du velge å gå til Skurdalsporten og videre til Storlien for å ta offentlig kommunikasjon derfra. Denne turen er 4 km lengre enn ned til Teveldal.

Se kartutsnitt Angeltjønnhytta - Teveldal
Se kartutsnitt Angeltjønnhytta - Storlien

Se rutebeskrivelse for vinteren her

Mer informasjon?

Send en e-post til ntt@dnt.no — vi hjelper deg gjerne.

For å bestille HELT PÅ GRENSEN-pass kan du også sende en mail til ntt@dnt.no

God tur!

Adkomst med egen bil

Parkeringsplass på Gaulstad øverst i Ogndalen. 

Adkomst med kollektivtransport

Trøndelag har tilbud om bestillingstransport, noe som gjør det mulig å starte turen i et område og avslutte et annet sted uten alt for store logistikkutfordringer og kostnader.
For hele Trøndelag, se;  
https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/samferdsel/kollektivtransport/Bestillingstransport/

For nordlige delen av Trøndelag (Tidligere Nord-Trøndelag), se;
https://www.atb.no/bestillingstransport-07417/category1740.html

Les mer om transportmuligheter her: https://heltpagrensen.dnt.no/side4

Annonse

on the path