Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Fottur til Bjønnestillinga og Varden på Grågalten 

Type:
Fottur, Bærtur, Skogstur
Lengde:
Ca. 8,0 km
Varighet:
2 timer, 30 minutter +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Sesong:
jun
jul
aug
sep
okt
Fylke: Buskerud
Sigdal kommune
Grågalten er den store åsryggen som ligger mellom Prestfoss og Lauvnesvannet på Greenskogen. Mange av gårdene i Prestfossområdet hadde setrene sine i åsen her, og i tidligere tider var det stor aktivitet på Grågalten, da det var folk på setrene hele sommeren.
På toppen av Grågalten er det en stor varde, derav stedsnavnet Varden. Den ligger på 735 m.o.h. og med vid utsikt i alle retninger.
Første stopp på turen er den såkalte "Bjønnestillinga", som ligger i lia øst for Grågalten. Av navnet forstår man at det i sin tid ble jaktet bjørn her. Det er ingen rester etter denne aktiviteten her lenger, men det er en fin utsiktsplass og Sigdal Skiklub har lagt ut turbok i postkassa her. Bratteste del av turen er fra parkeringsplassen og til Bjønnestillinga, da det stiger med 350 meter på under 2 km. Stien går gjennom granskogen opp lia, den er blåmerket og det står "gåmannskilt" underveis.
På vei fra Bjønnestillinga til Varden på Grågalten kommer man inn i et landskap der det er mer bergnabber, myr og furuskog. Omlag 1 km sør for Varden kommer dere til skiltet til Urianskorta. Det viser til ei lita berghule hvor Amund Uriansen holdt til rundt år 1800. Han var en fredløs som levde på skogen. For å livnære seg stjal han melk og kjøtt fra setrene. En dag fikk ei seterjente se at han lå i åpningen av hula. Hun varslet dem nede i bygda, og lensmannen (Eikjelensmannen, som han kalles) kom og fanget ham.
Fra Urianskorta og opp til Varden stiger det bratt. På toppen vil dere få flott utsikt utover mange prestegjeld: mot Telemark og Gaustadtoppen i vest, Jonsknuten i sør og mot Glessjøen og Krøderfjorden i nord.
Fra Grågalten går turen ned til Olhovd via Heimyra og Dynamittmyra. Følg blå merker og se på skiltstolpene dere kommer til underveis.
Sør for Olhovd kommer dere inn på traktorveien og følger denne til sti som går ut på utsiktspunktet Olhovd. Traktorveien går gjennom et hogstfelt, og det er fantastisk utsikt vest- og nordover. Her ser dere bl.a.Soneren, Sigdals største innsjø med Andersnatten i enden.
Fra Olhovd følger dere skogsbilveien forbi Hovden seter og ned til Gøksrud. Her følger dere sti til Husemyr. Herfra kommer dere ned til utgangspunktet der hvor bilene står.
Turen er bratt i starten, men er variert og med mange fine utsiktspunkter underveis. Den passer for både liten og stor som vi ha en opplevelsesrik tur.
GOD TUR!

Kart: Turkart Sigdal og Rollag 1:50000

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.