Fosenhalvøyas ytrefilet: Rundtur i Bjugn om Lysøysund, Vallersund og Nes 

Type:
Sykkeltur, Landeveissykling
Lengde:
Ca. 75,5 km
Varighet:
2 dager +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Middels +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
Fylke: Sør-Trøndelag
Trondhjems Turistforening
Fra Botngård. Mest på asfaltert vei.

Denne rundturen inneholder mange av konfektene Fosen har å by på. Fra Botngård går turen først gjennom innlandsnatur i et vakkert kulturlandskap før man kommer ut til Lysøysund og kysten. Herfra går turen langs kystlinja rundt halvøya og tilbake til Botngård. En kystnatur som serverer den ene godbiten etter den andre. Turen som er beskrevet tar med seg de fl este høydepunktene og er på 85 km. Derfor anbefaler vi å legge inn en overnatting. Det er også mulig å korte inn turen ved å kutte ut enkelte av avstikkerne.

Turen: Det er mange parkeringsmuligheter i Botngård. Herfra følger vi Fv 721 vestover og tar, etter 500 m, av til høyre i krysset ved Glasshuset og følger 721 mot Lysøysund. Turen stiger oppover forbi Liavatnet og går i den typisk innlandsnaturen vi fi nner på Fosen. Et vakkert kulturlandskap med gårder, skog, vatn og fjell. Turen bølger seg gjennom landskapet og framme ved Teksdal følger vi skiltingen til Lysøysund. Ved Rømmesfjellet holder vi til høyre og skal nå sykle rundt fjellet og komme tilbake her om litt. Vel oppe på toppen av skaret åpner landskapet seg, og vi får det første mektige møte med havet og kysten. Vel framme i Lysøysund, med sine 750 innbyggere, bør man absolutt ta turen over brua til Lysøya og gjerne en avstikker til utsida av øya. Dette blir ett av flere møte med et kystsamfunn som tidligere har hatt en sentral posisjon. Lysøysund består av grendene Lysøya, Rømmen, Hellesvika, Titrem, Olden, Teksdal og Sundet.
På veien fra Lysøysund tar vi runden rundt halvøya, tilbake til Teksdal og tar av til
høyre i krysset, skiltet til Oksvoll. Etter at vi har passert Asserøya tar vi til høyre og følger strandlinja rundt Jøssund og etter hvert kommer vi til trivelige Vallersund. På hele dette strekket blir sansene fylt med lukten fra tang og tare, lyder og utsikt som bare kysten kan byr på. I Vallersund passer det med en rast og gjerne et besøk innom landhandelen, om du passerer i åpningstida.
Videre sykler vi over Bålfjordvågen og tar første vei til høyre mot Valsøya. En stopp ved Vallersund gård og et besøk i fjæra på Valsøyas nordside anbefales. Du fi nner den etter å ha passert brua over til Valsøya, holder til venstre noen hundre meter og tar til høyre ved p-plassen og følger stien ned til sjøen. Det ligger også en gapahuk rett til venstre, etter at du kommer over brua til Lysøya. Følg stien langs grusryggen til enden.
Turen går tilbake samme vei. Vi sykler nedom idyllen på Vasøya og over til irkeli. Dette er en passe dagsetappe for første sykkeldag og en overnatting på vertshuset Gamle Birkeli kan passe godt. Det er også andre overnattingsmuligheter i området. Les mer på: www.fantastiske-fosen.no
Neste dag sykler vi til Haldorshamn og tilbake til Rv 721. Før vi kommer fram til
Oksvoll, på eidet som deler Koet og Valsfjorden, forteller et skilt at de av oss som
er kulturhistorisk interessert bør legge inne en stopp. På venstre side av veien ligger det flere avdekkede steinrøyser. Typisk gravsted fra steinalderen.

I Oksvoll tar vi av fra Rv 721 og holder til høyre mot Nes. Etter hvert kommer utsikten mot øyriket Tarva til syne og store jordbruksområder rammer inn resten av turen forbi Nes og tilbake til Botngård. Like før Botngård bør du legge inn siste stoppmed et besøk på Mølnargården, Bjugn bygdemuseum.

Kart: Turplanleggingskart Fosen 1:150 000
Norge-serien 10094 Fosen 1:50 000
Tekst: Jonny Remmereit
Turen er hentet fra boka: 54 TURER PÅ FOSEN utgitt av Trondhjems Turistforening.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.