Topptur til Heimdalhaugen i Grong 

Type:
Fottur, Fjelltur, Topptur
Lengde:
Ca. 13,0 km tur/retur
Varighet:
5 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen
Område:
Sesong:
jun
jul
aug
sep
Fylke: Nord-Trøndelag
Trondhjems Turistforening
Kjører du E6 gjennom Grong i Nord-Trøndelag kan du ikke unngå å se Heimdalshaugen. Den ruver mektig der den ligger som en koloss like ved veien. Med sine 1159 moh. er den Grongs høyeste fjell. Den blir såpass markant da det er langt til nærmeste fjell av tilsvarende høyde. Faktisk er Heimdalshaugen nr 18 på en liste over fjell i Norge der avstanden til større fjell er målt (den såkalte sekundærfaktoren). Dette gjør at utsikten fra toppen er fantastisk på klare høstdager. Man ser lett Heilhornet på Sør-Helgeland i vest, Kvigtind i nord, og noen påstår tilmed at de har sett Trondheimsfjorden sørover.

Sin karakteristiske haugform skyldes at det er mye gabbro og granitt i berggrunnen. Det samme har Grøndalsfjellene i nord-øst. Hele området ligger i det geologisk interessante Grongfeltet, og det har vært mye gruvedrift i regionen.
Like sør for Heimdalshaugen (også kalt Storhaugen), ligger Lille Heimdalshaugen på 886 moh. Disse fjellene forbindes med en rygg som kalles Skaftet. Skaftet er på ca 800moh.

Før var disse fjellene mye brukt til utmarksbeite for sau, men konflikten med rovdyr, spesielt bjørn, har ført til at noen sauebønder har lagt ned, og andre har sauene på innjorda. Nå treffer man ikke lenger på beitedyr her, men kanskje man kan være heldig å få se bjørn.

Man kan komme seg til topps fra nær sagt alle kanter. Det er et greit fjell å bestige, men for å slippe å gå unødig langt, er det to utgangspunkt som er vanlige. Det er ikke noen merket rute opp til toppen.

Rutebeskrivelse: Fra parkeringen er det skogland i starten, men etter en halvtimes tid er dette passert. Gå inn i ”domma” mellom Storhaugen og Litjhaugen og opp på Skaftet. Inne i domma, mot Litjhaugen, ligger Gjeterhytta. Dette er ei enkel, lita hytte som står åpen hele året. Her er det greit å finne ly, overnatte, eller bare spise matpakka si. Sengeplass til max fire. Fra Skaftet holder man til høyre og følger ryggen. På toppen er det en markant steinvarde.

Vinter: Fjellet er også et populært mål om vinteren. Oppe på Skaftet setter man da fra seg skiene og går på beina med staver opp til toppen. Den første biten fra Skaftet er bratt i ca 100 høydemeter.

Overnatting: Harran fjellstyre har to hytter ved Heimdalvatnet like øst for fjellet. De ligger ved foten av fjellet ved et godt fiskevann på ca 400 moh. og er et godt utgangspunkt for topptur.

Turvariant: Et alternativ er å kjøre E6 ca 11 km nord for Harran. Ikke kjør over elva du kommer til da, men ta til høyre 50 meter før og følg Fjerdingelvdalen i ca 8 km til veien stopper. Her er det ikke mulig å kjøre feil. Dette er også bomvei. Fra bilen går man videre framover og svakt til høyre. Kompasskursen blir nesten rett syd, eller svakt sydøst. Når man kommer over skogen, ser man den markante Steinådalen. Følg ryggen øst for dalen (på venstre side). Dette er ei grei lei helt til topps. Denne turvarianten er også ca 5-6 km hver vei.

Kart: Norge-serien 10103 Høylandet 1:50 000

Arild Martinsen

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.