Øyhopping på to hjul: Brekstad-Garten-Storfosna-Kråkvåg 

Type:
Sykkeltur
Lengde:
Ca. 57,0 km tur/retur
Varighet:
4 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
Fylke: Sør-Trøndelag
Trondhjems Turistforening
Denne turen bringer oss til Ørlands tre største øyer. Kystkulturlandskapet er variert og terrenget er som skapt for sykkelturer. Her er det mye hav og sjø. Fra Garten går det ferje til Storfosna, ellers er det bruforbindelse mellom øyene.

Turen: Vi starter fra Brekstad havn, tar opp bakken retning helsesenteret.
I rundkjøringen ved Brekstad Gård svinger vi til venstre, retning Hovde,
og følger Fv 239. Hovde Gård (Husmor- skolen) passeres, før turen går videre utover Flatneset og Flatnesfjæra. Her har vi god utsikt over ytterste del av Trondheimsfjorden med Agdenes på andre sida. Etter ca. 5 km er vi på Grande. I krysset mellom Fv 239 og Fv 241 svinger vi til venstre. Grandefjæra med inndemmet areal ligger på vestsida av veien. Storfosenfjellet ses i bakgrunnen. Nå følger vi veiskiltingen til Garten. For å få god utsikt over Garten og Grandefjæra er det fint å gå en tur opp på Gartkviga. (Gå stien på baksida.) På veien opp passerer vi en gammel steinalderboplass. Ferja over til Storfosna tar ca. 20 min. Nyt utsikten.
For å komme til Kråkvåg følger vi vei-merkingen. På Storfosna er det fint
å sykle nedom småbåthavna før vi
passerer Storfosen Gods. Over Kråkvåg-svaet er det steinfylling med bru. Det er gode muligheter for fiske fra brua. Kråkvåg er ei lita idyllisk øy som har en stor sildefabrikk, 3-4 gårdsbruk og en del fritidsboliger. Kråkvåg fort (nedlagt) og Storslåttøya bør besøkes. Nå er det på tide å spise nistepakken i ei lun vik, sjekke ferjeruta og ta på heimvei. Er det krefter igjen og god tid til ferja bør Storfosna utforskes nærmere.
På turen til Kråkvåg har vi passert Storfosen Gods. Gårdens totale areal er ca. 4000 dekar, herav ca. 800 dekar dyrket mark. På Håkon Håkonssons tid var Storfosen kongsgård. På Storfosna er det både fjell og berghauger med skog og åkerland imellom. Høyeste punktet på øya er Storfosenfjellet (151 moh.). I klarvær er det en storslagen og vid utsikt fra toppen. For å komme til toppen er det enklest å sykle nesten tilbake til ferjeleiet, og ta veien til høyre på en liten demning. Herfra følger vi stien videre opp til toppen.
En avslappet ferjetur passer godt, før siste etappen til Brekstad.

Kart: Norge-serien 10094 Fosen 1:50 000 og 10093 Frøya 1:50 000

Tekst: Oddbjørn Gissinger
Turen er hentet fra boka: 54 TURER PÅ FOSEN utgitt av Trondhjems Turistforening.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.