Ørlandet rundt på sykkel via Austrått 

Type:
Sykkeltur
Lengde:
Ca. 39,4 km
Varighet:
1 dag +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Middels +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
Fylker: Sør-Trøndelag,Sør-Trøndelag,Sør-Trøndelag
Trondhjems Turistforening
Ca. 2/3 av turen går etter asfalt, resten er grusvei/sti og grasvokst sti...

Mesteparten av Ørland er flatt, så her er det er lett å sykle. Det er et variert kulturlandskap med store fjærestrekninger og frodig åkerland, men de østre delene har berghauger med skog og åkerland imellom. Turen går om Grandefjæra, Sjøgata på Uthaug, Døsvika og Austrått-området. Turen som er beskrevet er ca. 38 km lang, men den kan lett forkortes.

Turen: Vi starter turen fra Brekstad havn, og tar opp bakken i retning Helsesenteret. I rundkjøringen ved Brekstad Gård svinger vi til venstre, retning Hovde, og følger Fv 239. Hovde Gård (Husmorskolen) passeres. Utover Flatneset og Flatnesfjæra er det god utsikt over ytterste del av Trondheimsfjorden mot Agdenes på andre sida. Etter ca. 5 km kommer vi til veikrysset mellom Fv 239 og Fv 241. Her svinger vi til vestre, mot Garten. Grandefjæra med inndemmet areal ligger nå på vestsida av veien. Det er mulig å komme ned i Grande-fjæra på flere plasser, men det er viktig å ta en vei der det er bru over kanalen. Vi sykler til ”Nordbakken” ca. 1,65 km fra sist nevnte veikryss. Der står det et treskilt merket: ”Grandefjæra Dyrkingslag, kjentmannspost”, her tar vi til høyre. Grusveien deler seg like etter en parkeringsplass, vi følger veien rett fram. (Ikke ta til venstre her, veien fører til Ørland Radio, men ikke videre). Ca. 100 m lenger fram deler veien seg, her er det fritt valg, begge veiene har bru over kanalen. Vel oppe på demningen som er ca. 2,5 km lang, er det god utsikt over Grandefjæra, fra Garten i sør til Uthaug i nord, med Storfosna og Storfosenfjellet i bakgrunnen. Innenfor demningen er det oppdyrket ca. 2500 dekar fra havet. Arealet på utsiden av demningen, er fredet som naturreservat. Det er fint å sykle langs demningen og vi tar oss tid til åpne orienteringspostene som er oppsatt.

Det passer godt med litt mat og drikke i gapahuken i nordenden av demningen.
Ferden videre går rett østover til Fv 241. Her tar vi til venstre og følger veimerkingen til Uthaug. Vest for Uthaug ligger Kjeungskjær fyr. For å komme ned til havna på Uthaug tar vi av til venstre ved Uthaug sementstøperi. Like før sildefabrikken kommer vi til Sjøgata. Her er den gamle trehusbyggelsen vernet. Det er trivelig å sykle langs Sjøgata og videre stien i fjæra. Vi følger stien helt ut. Det er nå en kort veistump opp til Utstrandveien. Vi sykler Utstrandveien mot øst retning Opphaug. Ved Grøtan tar vi til venstre og følger skiltingen til Ervika. En avstikker ned til Døsvik småbåthavn er å anbefale. I fjæra, vest for Døsvik småbåthavn ligger Holdnesøra. Her er det en fin rasteplass med grillmuligheter. I Ervika, på toppen av en lang nedoverbakke, er det snarest å ta til høyre på en privat grusvei (veien er merket med et forbudsskilt for biler og motorsykler). Alternativet er å sykle ca. 100 m nedover bakken og ta til høyre. Vi følger skiltingen til Brekstad i neste veikryss.

Fra Opphaug følger vi skiltingen til Austrått, og senere til Austrått Fort. Først kommer inngangen til Austråttlunden. En liten tur inn til den majestetiske eika er å anbefale. Neste severdighet er Austrått Fort med bl.a. kanonen fra det tyske slagskipet Gneisenau. Kulturbruket og golfbanen passeres, før vi kommer til Austråttborgen og parken.

For å komme videre til Brekstad sykler vi litt forbi inngangsporten/veien til Austrått-borgen og tar til høyre. Fitjanveien følges langs Hovsfjæra. Utsikten til fjorden er storslått. I enden av Fitjanveien tar vi rett fram i retning Brekstad og sykler stien langs fjæra til Bruholmen. Vi svinger innom parkeringsplassen på Bruholmen og fort-setter stien til industriområdet i Brekstadbukta. Vi er tilbake til utgangspunktet.

Kart: Norge-serien 10094 Fosen 1:50 000
Sykkel: Terrengsykkel eller hybridsykkel passer best.
Tekst: Oddbjørn Gissinger
Turen er hentet fra boka: 54 TURER PÅ FOSEN utgitt av Trondhjems Turistforening.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.