Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Asdøljuvet - trolsk og spennende 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 4,3 km
Varighet:
1 time +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
fossefall i juv

fossefall i juv

Foto: Pernille Rød Larsen/DOT
Fylke: Buskerud
DNT Drammen og Omegn
Turen opp Asdøljuvet er en helt unik opplevelse og kanskje den mest spennende turen du kan gå i Lier. Juvet har en spesiell villmarksnatur og er et eldorado for de som er geologisk og botanisk interessert. For alle er det spennende nok bare å følge stien som krysser Asdøla flere ganger oppover juvet. Hvor spennende turen opp blir avhenger av vannføringen i bekken.

Du går ikke langt før du må krysse Asdøla, bekken som renner ut fra Asdøltjern, første gang. Er det så mye vann at du ikke kan steingå denne første kryssingen er det et tegn på stor vannføring, og det kan være utfordrende å gå hele juvet opp. Første halvdel av juvet er tilrettelagt med broer og er helt overkommelig å gå både opp og ned. Du kommer til en bratt kneik opp, og på toppen her er du på det luftigste partiet på hele turen, og har flott utsyn mot en nydelig foss. Stien videre herfra krever litt balanse og gode sko, men når det ikke er for stor vannføring er det bare eksotisk å følge stien videre frem og tilbake over bekken, til du kommer opp på skogsbilveien helt øverst i juvet. Ta til venstre over brua og følg skogsbilveien helt opp til Asdøltjern, som har gode både fiske- og bade muligheter. Her er det flott å ta en matpause og puste ut etter en litt eventyrlig tur. 

Det er 2 muligheter for en fin rundtur ned fra Asdøltjern. Begge alternativene går på gode skogsstier og over grønne setervoller. Følg veien nedover mot juvet igjen. Rett før broen over Asdøla kan du følge den blåmerkede løypa mot Askenbergsetra. Stien følger kanten av juvet et lite stykke, men går etter hvert mer oppover og nordover og krysser de gamle, åpne setervollene. Fra setervollen går stien ganske bratt nedover, med flere fine utsiktspunkt utover Lierdalen. Stien kommer ut på bilveien ca 50 meter ovenfor innkjøringen til parkeringen. Dette er det bratteste alternativet.

Velger du å gå over Haukelia setergrend fortsetter du å følge veien til du kommer til setergrenden. Her er det trivelig å ta seg en liten pause på vollen og se utove Lier. Stien følger skogkanten helt ut til høyre på setervollen. Denne stien ender opp på bilveien noen meter nedenfor avkjøringen til parkeringen. 

Asdøljuvet er vernet som naturreservat pga av sin unike geologi og botanikk. Det er lov å gå her, men man må ferdes ekstra varsomt. Det står en informasjonsplakat ved parkeringen.

Hvem passer turen for?
Barn helt ned i 5 års alderen kan gå her når det er lite vann. De får kjempe fin balansetrening og blir sikrere på foten, og får økt selvtillit når de har hoppet og klatret seg opp juvet. Er det veldig mye vann er det ikke tilrådelig å gå opp selv for voksne om du ikke har gått juvet før og vet hva som venter.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.