Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Tekslehogget opp! 

Type:
Fottur, Skogstur, Topptur
Lengde:
Ca. 1,5 km
Varighet:
1 time +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Middels +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
okt
Fylke: Buskerud
DNT Drammen og Omegn

Dette er en "opptur" i lavlandet – du trenger ikke alltid reise til fjells og svimlende tinder!
Turen opp på Tekslehogget, et markant landemerke på grensen mellom Rollag og Flesberg i Buskerud, er litt krevende, men kort. Ta med godt med drikke, på en varm dag kan vi love at svetten renner! Men når du først står på toppen og skuer ut over malerne Kittilsens og Skredsvigs eventyrrike i krystallklar luft, da glemmer du fort både oppturen – og at du skal ned igjen!
Fra P-plassen følges skogsbilveien innover ca 500 meter til der sti tar av til venstre, og så stiger det etter hvert bratt opp på Tekslehogget, 721 moh. Det er ikke lenger enn i underkant av 2 km totalt, men man får kjørt seg litt etter hvert! Det er også noen steinete partier, så fottøy med ankelstøtte/fjellstøvler kan være lurt. Ta også med vindjakke, for selv om det er varmt å «klatre» opp, så blåser det ofte oppe på det åpne platået.
Vel oppe venter det deg først ei Turkasse med besøksbok til å skrive seg inn i – og så er det bare å heve blikket og ta inn et 360 graders rundskue til fjernere topper som Gaustatoppen i Telemark, Andersnatten, åser, skoger, myrer og vann, hytter og Tekslegårdene under hogget. Husk kikkerten! Vær obs. på at sørvestsiden av toppen virkelig er et hogg – her går det loddrett ned, og det er ingen sikring mot kanten.

Det knytter seg både sagn og krigshistorie til Tekslehogget. Under krigen hadde tyskerne stasjonert en lyttestasjon oppe på toppen, sies det. Andre sier at historien om tyskerne feil, at tyskerne aldri var stasjonert der, men at yttestasjonen og brakka ble satt opp av heimevernet rett i etterkant av krigen. Brakka som ble brukt sto der i hvert fall frem til ut på 1990-tallet. Da ble den brent ned. Man var redd for at den skulle blåse ned, for tidens tann hadde tæret godt.
Sagnet sier at det skal ha bodd riser på hogget - som kastet steiner mot kirken på fjellet. Og mange av bygdefolket har visstnok møtt et vesen med mosegrodd hode...

Kart: Turkart Sigdal og Rollag 1 : 50 000
Passer for: Alle som har brukbar kondisjon og kan fote seg i bratt terreng.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.