Gursli Gruver 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 8,0 km
Varighet:
2 timer
Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her: http://www.ut.no/artikkel/1.6678864/
Gradering:
Middels
Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her: http://ut.no/artikkel/1.8404239/
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Ryfylkeheiane
Sesong:
Hele året
 - Foto: Ukjent
Foto: Ukjent

Naturtriangelet
Gursligruvene og Guldbergknuten.

20 minutters gange fra fylkesveien opp til Gursli. Herfra 60 minutter langs den gamle gruveveien inn til Gullvann. Turen er godt merket. Parkeringsplass ved Gursli.

Etter prøveboring i 1914 ble det i 1915 startet drift i Gursli molybdengruver. Gruvene var i drift fram til 1919, og i disse årene var Gursli Molybdæn A/S den største bedriften i Lund kommune. På det meste arbeidet det 120 mann og noen få kvinner der oppe. Ved Gullvannet kan man ennå finne mange rester etter denne industrien.
Kjentfolk kan peke ut tuftene til både vaskeri og stigerbolig. Den gamle steintippen er synlig. Det er mulig å komme inn i gruvene hvis man gjør en avtale med grunneier eller Lund Kommune. Man bør ikke ta seg inn i gruvesjaktene på egenhånd.

Et alternativ på tilbakeveien kan være å gå rundt Gullvannet. Da følger man den gamle rideveien på sørsiden av vannet. Løypa er merket.

Når du følger den gamle gruveveien opp fra Gursligården, kan man rett før toppen av bakken gå rød løype over til Guldbergknuten. Den siste biten opp er krevende, men det er vel verdt turen, for utsikten er enestående. Fjellet har overheng mot sør, og under stupet slynger gruveveien seg oppover. Fra Guldbergknuten kan man fortsette mot nordvest, over en liten dal inn mot Jegningshei. Turen er ikke merket, men fordi som har tatt med seg et kart finner du lett fram. På veien inn mot Jegningshei passerer du ikke langt unna de fantastiske Hattesteinene. Her har Vårherre laget et lite under.
Fylke: Rogaland

Høydeprofil