Jotunheimstien- i norske kunstneres fotspor 

Type:
Fottur, Fjelltur, Hyttetur, Skogstur
Lengde:
Ca. 322,4 km
Varighet:
12 dager
Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her: http://www.ut.no/artikkel/1.6678864/
Gradering:
Ekspert
Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her: http://ut.no/artikkel/1.8404239/
Passer:
Voksen
Område:
Jotunheimen, Langsua (Huldreheimen) , Hadeland, Gjøvik og Land, Oslomarka
Sesong:
jun
jul
aug
sep
Borosetra, Fåberg Vestfjell - Foto: Bjørn Chr. Tørrisen

Borosetra, Fåberg Vestfjell

Foto: Bjørn Chr. Tørrisen

DNT Gjøvik og Omegn
DNT Oslo og Omegn
DNT Lillehammer
DNT Hadeland
Denne praktfulle nasjonalparken som Asmund Olavsson Vinje døpte ”Jøtunheimen” er kjent langt utenfor Norges grenser. Her har Nordens høyeste fjelltopper og frodige dalføre inspirert kjente personer som Henrik Ibsen, Hans Gude og P.C Asbjørnsen til å skape mesterverk som har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Ibsens Peer Gynt gjennomførte blant annet det dristige spranget på ryggen av en bukk langsetter Besseggen (eller eggen av Knutshø).

Dette må sies å være et verdig mål for naturglade vandrere, og det er nettopp Jotunheimen som ligger i enden av Jotunheimstien. DNT Oslo og Omegn, Hadeland Turlag, DNT Lillehammer og Gjøvik og Toten Turlag har i skjønn forening lagt til rette for en berikende opplevelse å gå denne turen. Du følger Henrik Wergeland og Phillipe Pope gjorde sine fotspor fra 1832, da de gikk fra hovedstaden (den gang Christiania), forbi Kvitningen og opp langs Mjøsa, og etter hvert mot Huldreheimen og Gjendesheim i Jotunheimen.

Theodor Caspari (1853 – 1948) var en dikter som dyrket den norske naturen. Han beskrev deler av det som nå er Jotunheimstien på denne måten:

"Fly", den finnes intet annet sted på kloden – jeg tar anglesaksiske globetrottere til vidne – enn i Norge. Vinsterflyen har alle viddas gode egenskaper: Stillheten, ensomheten, begrensningen, oversiktligheten, moseteppet, sjøene, elven og ørretfisket."(Fra Friluftsliv på Vinsterflyen)

Jotunheimstien strekker seg fra Oslo sentrum, gjennom Marka, over fjellet, og helt til Gjendesheim i Jotunheimen. Dette er en opplevelse for deg som liker å gå langt, men turen kan like gjerne deles opp i etapper.

Hele ruta går innom 12 kommuner og tre fylker, og er ca. 380 kilometer lang. Dette inkluderer overnatting i 15 ulike hytter og i to gapahuker. Beregnet tidsbruk på hele turen er 17 dager.
Fylker: Oppland,Akershus,Oslo

Høydeprofil