Sykkeltur på Tarva 

Type:
Sykkeltur
Lengde:
Ca. 15,5 km
Varighet:
2 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Sesong:
apr
mai
jun
jul
aug
sep
okt
Fylke: Sør-Trøndelag
Trondhjems Turistforening
Tarva er ei øygruppe rett vest for fastlandet i Bjugn, med landskapsvern-
område og en rekke krigshistoriske minner. Det sies at Tarva har like mange holmer og skjær som året har dager. Øygruppa har et samlet areal på ca 14 km2, hvorav den bebodde Husøya utgjør ca. 8 km2 og har ca. 15 fastboende. Hovedveien fra havna i sør til Valøya i nord er ca 4 km lang med flere spennende avstikkere som gjør øya spesielt godt egnet for sykkelturer.

Vi starter turen fra ferjeleiet og sykler nordover etter hovedveien mot Valøya. Etter ca 0,5 km kommer vi til et veiskille der det går en avstikker til høyre langs Havsundet hvor det er mange nye hytter og et par småbruk med sauedrift.

Vi forsetter videre etter hovedveien, og like før vi kommer til ”Tarvagården” tar det av en vei til venstre som fører til Forsvarets skytefelt på Karlsøya. Dette er en flott avstikker vestover og ved Karlsøyvalen, sundet mellom Husøya og Karlsøya, er det en nydelig rasteplass nede ved fjæra. Ved enden av veien ligger et observasjonstårn som byr på fin utsikt over området.Et godt tips er å ta med kikkert på turen.

Vi sykler tilbake til veikrysset og forsetter videre til ”Tarvagården” som lå under Austrått gods fram til 1858. I 1900 hadde bruket hele 16 husmannsplasser. Gården drives i dag med storfe og sauer. Vel 1 km fra gården ligger Tarva skole like ved en ca 50 år gammel sitkagranskog. Skogen er blitt et problem pga. spredning mot lyngheiene som er Tarvas ”adelsmerke”. Tarva er et av Norges 22 utvalgte kulturlandskaper. Bak skolen kan man se stubbene etter de svære sitkagrantrærne som ble fjernet i 2011. Skoleplassen og skogen er forøvrig et gammelt stridsvogn-minefelt som ble ryddet etter krigen!

Videre kommer vi til det området som var befestet under krigen med piggtrådgjerde og 1100 personellminer, fra Åkervika og tvers over til Grønndalen. Det var ca. 2000 soldater innenfor området på det meste! Ved Nordbuan ligger kirkegården fra 1921 og kapellet som ble reist på dugnad i 1972. Videre er det mange krigsminner; ammunisjonsbunkere, betongvei for å frakte de tre storkanonene (28 cm tyske slagskipskanoner), kaianlegg ved Myra-vågen (Nordhamna) og ”Mammut-bunkeren” ved Grønndalen (fundamentet til en kjemperadar på 30 x 16 meter som stod på toppen). De tre storkanonene lå på rad og rekke til høyre ved Valøya. Den som ligger nærmest veien eksploderte under prøveskyting etter krigen og seks tyske og to norske menn døde. Mange av bunkerne står åpne (ta med lommelykt!). Fra toppen av Valøya er det fin utsikt over området. Det er en sti med trapper nordover fra toppen til noen ”helleristninger” fra krigens dager.

Fra Valøya sykler vi hovedveien tilbake til ferjeleiet.

Overnatting: Det finnes flere muligheter for overnatting på Tarva. Grupper kan bestille losji i den nedlagte skolen på Husøya eller i skolens leilighet (kontakt Bjugn kommune tlf 72 51 95 00). Det er også mulighet for overnatting i Forsvarets forlegning i Myrvågen (kontakt Jan Olav Grøttan tlf 995 74 433). Ellers er det fine teltplasser ved Karlsøyvalen. Her bør man sjekke at det ikke foregår skyting mot Karlsøya skytefelt! Noen lørdager i sommerferien blir det arrangert pubkveld i lokalene til den nedlagte butikken ved havna (kontakt Edvin Dybvik tlf 906 45 021).

Kart: Norge-serien 10093 Frøya 1:50 000

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.