Kråkesølvgruver på Nordre Spro på Nesodden 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 0,3 km
Varighet:
1 dag +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
okt
Fylke: Akershus
DNT Oslo og Omegn
Geologitur med glitrende sølv. Gruven på Nordre Spro er et flott sted å dra på dagstur. Det er ca en kilometer å gå til gruven fra Nordre Spro brygge på Nesoddens vestside. Fra brygga går du nordover langs sjøen, delvis merket sti. Du ser gruvene og bålplassene som er laget utenfor. Her har det vært folk før!


Selve gruven er en trang gang som går ca 30 meter innover i fjellet og ender i en mektig hall. Her har taket falt sammen, så idag er det lyst midt i hovedhulen. Dette er et spennende sted! Kråkesølv, eller muskovitt som geologene kaller det, glitrer og lyser i veggene. Lyset som faller fra himmelen, gjør stemningen spesiell. Lufta er fuktig og rå. Lytter du, hører du vann dryppe. Vær oppmerksom på at det kan være glatt i hula, og at dere må regne med å klyve og klatre litt noen steder. Ta med lykt hvis dere vil utforske den indre (høyre) delen av hulen. Det ligger også et lite spennende vann til venstre innerst i hulen.


I vannkanten utenfor gruvene er det mange forskjellige typer stein å banke løs på for de som vil på skikkelig geologitur. Her kan du finne vakre krystaller som er gjemt inne i andre steiner. Husk at skal du banke på stein, må du gjøre det her og ikke inne i hovedhulen. Den gamle gruven må få ligge i fred.


Det er fine fiske- og badeplasser utenfor gruven. Om sommeren bør turen absolutt kombineres med en matpause i fjæra og et bad. Det er friskt og klart vann og god utsikt utover fjorden. Har dere dykkemaske, er det lurt å prøve den her. Det går fint an å legge til med båt utenfor gruven.


FAKTA:


Hvor: Nordre Spro brygge, Nesodden kommune.  


Utgangspunkt: Nordre Spro brygge.


Turlengde: Ca 1 km.


Terreng: Spennende sti, ikke barnevognvennlig.


Tips: Husk gummistøvler, forstørrelsesglass, briller, øks/hammer og hodelykt/lommelykt. Om sommeren: Fiskestang og badetøy. Små barn bør bruke badesko, det er enkelte skarpe steiner ved badeplassene.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.