Monsen minutt for minutt: Hardangervidda 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 52,8 km
Varighet:
4 dager +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Område:
Sesong:
jul
aug
sep
Fylker: Hordaland,Buskerud
Den Norske Turistforening

Lars Monsen går over Hardangervidda 12.-15.juli. Gjør deg kjent med Minutt for minutt-reglene om du vurderer å bli med:

1. Å følge i Monsens fotspor betyr at du må ta ansvar for deg selv. Husk fjellvettreglene.
2. Sett deg godt inn i ruta du skal gå. 
3. Du er selv ansvarlig for transport til og fra turen. Start- og stoppested kan være langt unna hverandre. Benytt kollektivtransport om mulig. 
4. Ta med eget telt og øvrig nødvendig utstyr om du vil overnatte. Hyttene Monsen skal innom vil være fullbooket på det tidspunktet han er der. 
5. Beregn nok tid til tilbaketuren om du ikke skal overnatte.
6. Kle deg i tråd med vær og temperatur, og vær forberedt på væromslag. Se vår pakkeliste på dnt.no.
7. Ta med deg nok mat og drikke for hele turen. De betjente hyttene vil ha begrensede severingsmuligheter. De ubetjente hyttene vil som vanlig ikke ha noe matlager. 
8. Vær forberedt på å komme på TV. Smil til kamera!
9. Ta med deg all søppel tilbake fra turen, og plukk det du måtte se på stien.

10. Det kan bli folksomt på tur med Monsen. Dersom du ønsker å ha naturen for deg selv anbefaler vi å se etter turtips på UT.no

Hver dagsetappe starter ca. kl.11 og det er forventet å være i camp ca. kl.16.

Dag 1: Dyranut (RV7)- Stigstuv (13 km) 

Fra Dyranut går stien på vestsiden av Vetle Skiftessjøen. Etter ca 1 km er det et stikryss hvor stien til Stigstuv tar av østover. Ruta er omlagt fordi det ikke lenger er drift på Bjoreidalshytta. Stien går sørøstover i lettgått terreng, krysser Nybubekken og Larsbubekken som må steingås. Herfra sørøstover forbi Bjoreidalshøgda til veien og et kort stykke langs den og så på sti mot sørøst til det nye stidelet til Halne, Krækkja og Nybu (T-merkinga ned til Nybu er fjernet fordi Bjoreidalshytta er nedlagt) ved enden av Loftstovedalen. Videre i samme retning til Store Nordmannsslepa og langs denne innover Stigstudalen til Stigstuv. På sørsida av Stigstudalen ligger Falkafangaren og Hyttehaugen med tufter etter gamle falkfangerhytter. Ferdaveien (slepa) her er gammel. En av vardene er i allefall 2000 år gammel.

Dag 2: Stigstuv - Rauhelleren (13,5 km)

Østover på sørsida av Stigstutua og på nordsida av Holmetjønnan. I østenden av vannet, der Store Nordmannsslepa tar av mot Tormodbrotet, ligger ruinene av Holmetjønnlægret. Her fins det i allefall en varde som trolig er minst 2000 år gammel. Bekken steingås i oset. Videre over Tormodfloti og mot de markerte Raudhellerskoran, stidele til Skaupa og Halnefjorden her. Under Rauhellerskorane med fint ekko og muligheter for å se fjellvåk. Vid utsikt over Langesjøen der Rauhelleren ligger vakkert til på gressvoller.

Dag 3: Rauhelleren - Heinseter (13,5 km)

Langs Langesjøen mot nordøst til stidelet til Lågaros, Mårbu og Solheimstulen nord for Hansbu. Videre langs Djupa og på sommerbru over bekken sør for Blåurdlægret og til stidelet mot Åan. Opp mot nord over Geitsjøhovda mot nord og over Selstjønnbekken og i østskråninga av Selstjønnutan og ned til Heinseter.

Dag 4: Heinseter - Tuva (12 km) 

Over helårsbru til stidele Åan. Stort fangstanlegg for rein like nedenfor stidelet. Slakt opp forbi stidele til Lappsteinen og Fagerheim og opp gjennom skaret mellom Store Grønenuten og Grasnuten. Ned over flyene i variert lende fram til Tuva. Gangbane lagt sommeren 2011 de siste ca 2 km mot Tuva.

 

PRAKTISK INFO

Toalett: Alt toalettpapir skal tas med for å ikke legge igjen spor, pakk en egen pose til dette. På grunn av tørken er det ikke mulig å sette fyr på toalettpapiret. Unngå våtservietter. Ved hyttene og i teltleiren vil det være et system for toaletter. 

Bruk av åpen ild og stormkjøkken: Det er totalforbud mot bruk av ild i området. Å bruke gassbrenner med jetboil er tillatt, men det forutsetter at hver og en tar ansvar og er svært forsiktig. Tiltak er å ikke fyre på lyng, men nær vannkilder, i snøfonner eller på stein. Følg ellers instruksjoner som blir gitt underveis. 

Tilgang på vann: Studer kartet før du drar ut. Det er generelt god tilgang på vann underveis og det finnes vannposter ved hyttene.

Tilgang på mat: Hyttene på ruta har kjøpt inn ekstra mat, slik at det skal være mulig å få kjøpt underveis. Men siden antallet som skal gå med Monsen er usikkert, må alle ha med proviant i sekken.

DNT SjekkUT: Last ned appen i Appstore eller Google Play og ta med turen på tur. Sjekk inn på de ulike stedene - kan gjøres i flymodus ved dårlig dekning. Ved å gå inn på turpostene i forkant, har du lastet ned kartet og kan ta kartet med deg på turen.

Annet: Øvre Numedal fjellstyre tilbyr gratis fiske i sine elver og vann til alle som er med og går sammen med Monsen. ​Se detaljer i link til høyre på siden.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.