Monsen minutt for minutt: Jotunheimen 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 45,9 km
Varighet:
5 dager +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Område:
Sesong:
jun
jul
aug
sep
Fylker: Sogn og Fjordane,Oppland
Den Norske Turistforening

Monsen går gjennom Jotunheimen 18.-22. juli. Gjør deg kjent med "Minutt for minutt-reglene" om du vurderer å bli med:

1. Å følge i Monsens fotspor betyr at du må ta ansvar for deg selv. Husk fjellvettreglene.
2. Sett deg godt inn i ruta du skal gå. 
3. Du er selv ansvarlig for transport til og fra turen. Start- og stoppested kan være langt unna hverandre. Benytt kollektivtransport om mulig. 
4. Ta med eget telt og øvrig nødvendig utstyr om du vil overnatte. Hyttene Monsen skal innom vil være fullbooket på det tidspunktet han er der. 
5. Beregn nok tid til tilbaketuren om du ikke skal overnatte.
6. Kle deg i tråd med vær og temperatur, og vær forberedt på væromslag. Se vår pakkeliste på dnt.no.
7. Ta med deg nok mat og drikke for hele turen. De betjente hyttene vil ha begrensede severingsmuligheter. De ubetjente hyttene vil som vanlig ikke ha noe matlager. 
8. Vær forberedt på å komme på TV. Smil til kamera!
9. Ta med deg all søppel tilbake fra turen, og plukk det du måtte se på stien.

10. Det kan bli folksomt på tur med Monsen. Dersom du ønsker å ha naturen for deg selv anbefaler vi å se etter turtips på UT.no

Hver dagsetappe starter ca. kl.11 og det er forventet å være i camp ca. kl.16.

DAG 1: Bøvertun - Sognefjellshytta

Gå 1/2 km mot sør langs Sognefjellsvegen (fv. 55). Her tar stien inn Dumdalen av i retning Svarttjønne. Spennende grotter nær stien en drøy 1/2 km oppe i dalen. Stien passerer Svarttjønne på østsiden. Videre opp sørover til stidelet til Nørdstedalseter. Etter 1/2 km deler stien seg mot Krossbu og Sognefjellshytta. Ruta er forholdsvis lettgått og uten krevende opp- og nedstigninger.

DAG 2: Sognefjellshytta - Skogadalsbøen

Stien tar av i sydenden av P-plass på Sognefjellshytta. Etter ca 1,5 km forbi stidelet til Fannaråkhytta. Videre forbi Rundhaugstjønne på østsida og ned til stidelet mot Krossbu. Sørover ned i Vetle Utladalen. Steindøla og Kongsdøla passeres på helårsbruer før man kommer ned til Storebrui i Utladalen. Stidele til Fannaråkhytta og Turtagrø på vestsida av Utla og til Leirvassbu og Olavsbu på østsida. Over helårsbrua og sørover ned Utladalen i frodig terreng til Skogadalsbøen. Fin sti og forholdsvis lettgått rute. Det er lagt gangbaner i våte myrområder i Vetle-Utladalen.

Lars Monsen går fra Sognefjellshytta til Fannaråkhytta om været er godt nok, men her er det dessverre ikke mulig å overnatte på grunn av kapasiteten på hytta. De få soveplassene som finnes er reservert til NRK og de som hjelper med bæring av utstyr.

Det er ikke føring for alle over breen denne dagen. Taulagene er reservert for NRK og de som arrangerer og hjelper til med å bære, så det er derfor ikke ekstra plasser i taulagene.

Hvis du vil gå dagstur til Fannaråken og møte Lars Monsen på toppen er det mulig å gå tur-retur fra Turtagrø. Det er ikke mulig å bo i telt ved hytta på Fannaråken da det ikke er snø på toppen og området rundt er svært lite egnet for telting.

Hvis du går mot Skogadalsbøen fra Sognefjellshytta er det teltplasser nesten overalt hvis du vil campe før du kommer til Skogadalsbøen.

DAG 3: Matpakketur/hviledag Skogadalsbøen

Lars Monsen går fra Fannaråkhytta til Skogadalsbøen. Om du vil gå Monsen i møte fra Skogadalsbøen kan du se link til rutebeskrivelsen til høyre på denne siden. 

DAG 4: Skogadalsbøen - Teltleir Fleskedalen

Sørover og på helårsbru over Skogadøla og til stidelet til Olavsbu, Gjendebu og Fondsbu på andre sida av elva. Videre til nytt stidele til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen. Fortsatt sørover og på helårsbru over Uradøla og forbi der umerka rute tar ned til Vormeli og så bratt opp mot Friken. Fin utsikt mot Hurrungane her. Så bratt ned mot Fleskedalen, hvor det blir satt opp teltleir. 

DAG 5: Teltleir Fleskedalen - Vetti Gard - Hjelle - Svalheim Gard

Gå på helårsbru over Fleskedøla. Videre gjennom skogen til Vettismorki. Bratt rute. Til stidelet like nedenfor hytta. Herfra er det to alternativer i starten: Enten sørover på bru over bekken ved setrene og langs Morka-Koldedøla og over denne på helårsbru (kortest, men uten utsikt til Vettisfossen) og til stidelet til Morkaskaret, Tyinholmen og Torolmen og videre i vestlig retning inn på stien fra utsiktspunktet over fossen. Eller vestover forbi setrene og gjennom Vettismorki og til kanten av stupet ved Vettisfossen og så over Morka-Koldedøla på helårsbru og til stidelet for ruta langs Morka-Koldøla. Herfra sørvestover og etter hvert bratt i mange slyng ned til Vetti Gard. Herfra går det grusvei til Hjelle, ruta ender på Svalheim gard i Øvre Årdal.

 

PRAKTISK INFO:

Kart: Turkart-serien: Jotunheimen Vest 1: 50 000

Toalett: Det er ikke toalett på Bøverton. Det er toalettfasiliteter på Sognefjellshytta og utedo på Skogdalsbøen. Det er ikke toalettfasiliteter i Fleskedalen - her vil vi grave latrine. Alt toalettpapir skal tas med for å ikke legge igjen spor, pakk en egen pose til dette. På grunn av tørken er det ikke mulig å sette fyr på toalettpapiret. Unngå våtservietter. 

Bruk av åpen ild og stormkjøkken: Det er totalforbud mot bruk av ild i området. Å bruke gassbrenner av typen Jetboil er tillatt, men det forutsetter at hver og en tar ansvar og er svært forsiktig. Tiltak er å ikke fyre på lyng, men nær vannkilder, i snøfonner eller på stein. Følg ellers instruksjoner som blir gitt underveis.

Tilgang på vann: Studér kartet før du drar ut. Det er generelt god tilgang på vann underveis og mulig å fylle vannflasker i alle elver underveis som ikke kommer direkte fra bre. Det finnes vannposter ved hyttene. 

Tilgang på mat: Hyttene på ruta har kjøpt inn ekstra mat, slik at det skal være mulig å få kjøpt underveis. Men siden antallet som skal gå med Monsen er usikkert, må alle ha med proviant i sekken.

Annet: Fannaråkhytta er stengt for overnatting fra torsdag 19/7-fredag 20/7. Det vil heller ikke være føring over breen torsdag 19/7 for publikum. Dette fordi det er begrenset med overnattingsplasser på hytta og ingen egnede teltplasser.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.