Åkrasanden/ Fekringstad - En kulturhistorisk tur 

Type:
Fottur, Fisketur
Lengde:
Ca. 3,8 km
Varighet:
2 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Sesong:
Hele året
Fylke: Rogaland
Haugesund Turistforening
Kjør til Åkra og tar av ved skilt Åkrasanden. Parkerer ved Sandane barnehage (tidligere Åkra idrettshus).

Nå kan du velge om du vil følge stranden eller stien som går litt lenger oppe i sanddynene, det siste er å anbefale. Tar du turen en fin sommerdag eller en stille sommerkveld, kan en bare drømme at en er i Syden. Åkrasanden er en populær plass for brettseilere og bølgesurfere, men da bør det helst blåse en del. En stormfull dag her kan nok være en barsk, men flott opplevelse. Kommer du sør forbi Mehaugsanden er det en bunkers ute på et nes. Den er fylt opp med sand, så her er det liv og røre når det står på som verst. Ved Følaneset forlater du stranden og går opp mot Nordre Liknesvegen, og følger denne sørover.

Du er nå i et historisk område med mange fornminner. Et steinnaust fra slutten av 1800-tallet står nede ved Børnasand, det kan du se murene på. På vei og sti går vi mot Stavaslettå. Her skal det ifølge sagaen ha gått hardt for seg. Rundt 500 e. Kr. rådde Kong Ferking her. Han var maktsjuk, og ville nok råde over Karmøy alene, men det likte ikke Kong Augvald på Avaldsnes. Så de barket sammen, først på Avaldsnes også her på Stavaslettå. Det endte dårlig for Kong Augvald, han fikk sitt banesår der. Augvald hadde to døtre med seg i dette slaget. Da de så faren sin bli drept ble de hysteriske og hoppet i Stolsånå og druknet. De var gravlagt der på sletta og steinen ble reist. Du passerer dem på veg mot Ferkingstadhavn. Ferkingstad havn, slik den ser ut i dag, sto ferdig i 1953. Men sjøhusene ble bygd på 1960-tallet utenom to sjøhus som er fra ca. 1890. Etter å ha beskuet havnen og moloen, gå videre på grusveg bort mot et klokketårn pluss et murfundament med steinkors på. Dette er et minnesmerke over fiskere fra Karmøy som er omkommet på sjøen i Amerika. Ved klokketårnet er det en navne tavle over dem som er omkommet. Mange karmøyfiskere reiste til Amerika når tidene var dårlige her, så listen er lang.

Følger vi stien videre, og over en gjerdeklyver eller to er vi ved nausttuftene til Kong Ferking. Noen vil nok undre seg over den murdemningen du passerer på vei bort hit. Det er ingen demning, men fundamentet for jernbanen som ble brukt til å frakte stein. Fra steinbruddet rett bortom her og ut til moloen. Turen som her er beskrevet, er en kulturhistorisk tur, så bruk den tiden du trenger. Problemet er at den ikke er merket (kanskje en oppgave for noen). Kart bør medtas.

Kjøretid: 30 min fra Haugesund

Fiskemuligheter: Ja

Barnevennlig: Ja

Kart:  Turkart for Sør-Karmøy

Parkering: Ved Røde Korshuset.

Gangtid en veg: Ca 2 timer.

Merking/skilting: Umerket.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.