Fottur til Lysenuten (812 moh.) 

Type:
Fottur, Topptur
Lengde:
Ca. 4,4 km
Varighet:
4 timer
Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her: http://www.ut.no/artikkel/1.6678864/
Gradering:
Middels
Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her: http://ut.no/artikkel/1.8404239/
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Etne- og Saudafjellene
Sesong:
Hele året
Sandeid  - Foto: Haugesund Turistforening

Sandeid

Foto: Haugesund Turistforening

Haugesund Turistforening
Lysenuten var i mange år et kjent landemerke med sine kjempestore radarskjermer. Disse er nå tatt ned, og det er kun rester igjen. I dag har Telenor ei antenne og et anlegg i drift på toppen av Lysenuten.
Det er flere veger å komme til Lysenuten på, men tilkomsten fra Eikeland er trolig den enkleste. På parkeringsplassen på Eikeland er det postkasse med kart for turen.
Vi starter turen langs en bratt traktorveg som vi følger til vi kommer til ei myr og terrenget fl ater ut.
Litt etter tar vi nok en stigning i Espevollskaret, før stien på nytt flater ut, og vi kommer til noen myrer. Her passerer vi Larsahidleren, som ligger like ved stien og egner seg godt for en rast. Stien videre krysser under høyspentlinja som går til Lysenuten. Deretter en bratt stigning det siste stykket opp til toppen. Utsikten er fantastisk. I klarvær er det mulig å se til Stavanger, og vi ser også til Haugesund, Sunnhordland og Folgefonna i tillegg til alle nuter og daler i nærområdet.

Det er lagt ut bok i postkasse ved det ene huset, som vi kan skrive navnet i mens vi har en vel fortjent pause på toppen.

Parkering: Parkering på Eikeland.

Gangtid: Ca 3 1⁄2 - 4 timer t/r.

Merking/skilting: Merket løype.
Fylke: Rogaland

Høydeprofil