Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Rundtur Langelandsfjell, Hidra 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 3,9 km
Varighet:
1 time, 20 minutter +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Middels +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Barn
Område:
Sesong:
mar
apr
mai
jun
jul
aug
sep
okt
nov
Fylke: Vest-Agder
Flekkefjord og Oplands Turistforening

En rundtur på øya Hidra ved Flekkefjord er en kort men skikkelig fjelltur i kystlandskap. Hele turen tar under to timer og har en høydeforskjell på 250 meter.

Obs - Avstand er målt forskjellig på UT.no og med GPS. GPS viser 4,72km.

Ytre Veisdal - Langelandsfjell - Hummerås - Ytre Veisdal

Turen starter på god kjerrevei, Langelandsveien, som tidligere ble brukt som adkomstvei til gården Langeland. Langelandsveien er kommunal, og blir nå vedlikeholdt av Hidra Velforening. Turen til topps av denne veien tar et kvarter, og er en god "oppvarming" for resten av marsjen.

Ti munutter etter stigningen har flatet ut, kommer vi til Tjødnemyra. Dette er forresten et sted hvor en ikke bør gå alene etter mørkets frembrudd, - her bor vetene. Mange, med fantasien i orden, mener å føle noe spesielt når de passerer Tjødnemyra...

Langs Langelandsveien er det også satt opp skilt med henvisning til andre aktuelle turmål i området, for eksempel Øyeknuden, Lovfjellet,Tjortjødna og Dibleåsen. Etter ca halvtimen går vi av kjerreveien og det blir sti. Kjerreveien fortsetter videre til husene på Langeland, mens stien går opp til høyre med oppstigningen til Langelandsfjellet, Hidras høyeste punkt 290 meter over havet. Midt i oppstigningen kan en snu seg helt rundt å se Dibleåsen i silhuett mot himmelen, og noe senere går utsikten til Sigersvold på Lista. Dette var anløpssted for fjordbussen "Alf" så sent som på 1970-tallet.

Oppe på toppen har Langelandsstøtta regjert grunnen alene i alle år, men nå har den fått selskap av en stor mobiltelefonmast med tilhørende redskapsbu. Dette har medført meget gode forhold for mobiltelefoner på Hidra, både på sjø og land. På Langelandsstøtta står det følgende inskripsjon:

"Ungdomen sette steinen til minne om hundradaaret 1814 - 1914. Gud signe gamle Norig."

Turen fra Langelandsfjellet ned til Hummerås foregår med panoramautsikt over havet. Utsikten går fra Listalandet til Å-gapet, med Nordsjøen imellom. Til høyre for stien nedover mot Hummerås ses Lovfjellet hvor Hidras innbyggere feirer påske, og til venstre for stien ligger "Oddresteinen", steinen som snur seg etter kaffelukten på Hummerås. På Hummerås møtes sivilisasjonen i form av bilvei, en tar til høyre og resten av turen går på denne før en kommer til parkeringsplassen. Det er også mulig å gå ned til Rasvåg fra Hummerås på en gammel sti, da må en ta til venstre når en møter bilveien. Tas det siste alternativet, må en regne med en halvtime ekstra.


På Hidra er det rådyr og rev, og er heldig kan en få se en orrfugl eller til og med en musvåk. Men det som det er mest av, - er flått. Hvis en skal prøve å unngå denne krabaten, bør en ta på seg mørke klær på turen, den liker best lyse klær, - men i alle tilfeller ta seg en skikkelig sjekk etter turen. Har en flått på seg, bør den ikke sitte lengere enn maks et døgn.

 

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.