Brudleruta Josdal til Salmeli 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 13,2 km
Varighet:
5 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Barn
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
okt
Fylke: Vest-Agder
Historiske vandreruter
Flekkefjord og Oplands Turistforening

Brudleruta er en gammel ferdselsvei mellom Sirdal og Kvinesdal. Ruta er i dag laget som en rundtur hvor det er mulig å starte enten fra Josdal eller fra Salmeli. I hovedsak går turen i skogs- og fjellterreng, men hvis du starter i Josdal må du gå litt på grusvei.
Turens lengde kan varieres, men hvis du velger det lengste alternativet vil den være ca 25 km. Hvis du vil ta den som en todagers tur anbefales det start ved Josdal og overnatting i løa over bekken på Salmeli. Det er satt opp informasjonstavler ved p-plassen i Josdalen og ved Salmeli, samt mindre informasjonsskilt langs ruta.

Her har vi tegnet inn turen fra Josdal til Salmeli (t/r).
Stien er godt merket og du kan velge startpunkt - enten Josdal eller Salmeli.

Turen går gjennom et vakkert heielandskap med mange interessante kulturhistoriske spor.
Underveis kan du se de historiske Brudlene.

BRUDLE
Navnet "brudle" betyr fra gammelt av "et brudefølge".
I Agder er det spesielle at et brudle ikke bare var selve brudefølget, men også en rad med steiner lagt etter hverandre i en linje på bart fjell. Historien forteller at det var brudefølget som la steinene til minne om bryllupsdagen da brudefølget gikk over heia. Det kunne være på heieovergangen mellom bryllupsgården og kirken, eller det kunne være heieovergangen der bruden kom i fra og heieovergangen der brudgommen kom i dra.

For hver deltaker i brudefølget ble det lagt ned en stein. Historien forteller at de støreste steinene skulle symbolisere brud og brudgom. Hvorfor det ble lagt et brudle er usikkert - kanskje var det for å holde onde ånder unna brudefølget?
Enkelte mener at det kan ha sitt opphav i Bibelen. Å legge brudle var en gammel tradisjon, kjent fra 1600-tallet i indre Agder. Det siste kjente brudle ble lagt i 1916. Når et brudle av stein var lagt så skulle steinene ligge i fred selv der det minket på stein.

Samlingen av brudle på Josdalshei er den største samlingen i Agder - totalt 16, men en del av dem er delvis overgodd med vegetasjon. Antall steiner tilsier at det var mange mennesker med brudefølget. Det har blitt gjettet på at de minste steinene i brudlet var lagt ned av barn.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.