Topptur til Kvamshesten i Sunnfjord (1209 moh) 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 6,4 km
Varighet:
1 time +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen
Område:
Sesong:
mai
jun
jul
aug
sep
okt
Fylke: Sogn og Fjordane
Indre Sunnfjord Turlag
Sogn og Fjordane Turlag

Kvamshesten med sine 1209 meter er et av de høyeste fjellene mellom Førdefjorden og Dalsfjorden i Sunnfjord. Den markante profilen som reiser seg steilt opp fra landskapet omkring, kan særlig fra sør fortone seg som en hestekropp. Lokalt i Sunnfjord kalles fjellet Storehesten, fordi det er det største av flere fjell med hestenavn i dette distriktet.

Som turmål er dette en topp som kan anbefales både for unge og eldre, og familier med barn fra ca. 10 år, men også for erfarne fjellvandrere som ønsker utfordringer på alternative ruter. I klart og godt vær er utsikten fantastisk, fra Ålfotebreen i nord, Jostedalsbreen i øst, Sognefjella i sør, og til øyene og havet i vest.

Letteste utgangspunkt for turen til toppen er en parkeringsplass et stykke opp i lia fra Bygstad. Bilvei dit er skiltet fra sentrum. En del av veien er bomvei. Men det er sterkt å anbefale dette, da turen helt nede fra bygda ellers ville bli svært lang og tung. Fra parkeringsplassen er det godt merka og tilrettelagt sti til Skardavatnet (715 m. o.h.) på platået bak toppen. Herfra kan en velge en mer krevende rute som går rett opp østegga til toppen, eller en lenger og slakkere rute som går vestover dalen bak fjellet, og opp vestryggen til toppen. Den lengste ruta går i greit terreng, med noen korte, litt bratte parti på siste delen. Men de aller fleste som vandrer i fjellet vil ikke møte noe problem på denne ruta. Her er ingen typisk ”luftige” parti.

Den korteste ruta opp østegga er ikke å anbefale uten en er godt kjent, eller har med seg noen som kjenner stien fra før. Det er heller ikke en rute for folk med tendenser til høydeskrekk.

På den lengste ruta er 4 timer rikelig tid fra parkeringsplassen til toppen, også med noen korte stopp og matpauser underveis. De fleste vil bruke mindre tid enn dette.

Nedturen tar ca.1 time mindre. Hvor mye tid som spares på den korte ruta opp østegga, avhenger nok mye av kondisjon og erfaring. De samme personene vil trolig gjøre dette alternativet unna inntil en time raskere. Men tida er ikke det viktigste Når været er fint og turopplevelsene strømmer på underveis, er det viktigste å gå i det tempoet en trives best. På denne turen vil en finne mange steder å stanse opp, enten det er en fantastisk utsikt, et idyllisk fjellvann, eller en sildrende frisk fjellbekk.    

Høydeprofil

Annonse
Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.