Flyktningeruta 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 103,4 km
Varighet:
4 dager +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Område:
Sesong:
apr
mai
jun
jul
aug
sep
okt
Fylker: Akershus,Oslo,Hedmark,Østfold
DNT Oslo og Omegn
Historiske vandreruter

Flyktningeruta går fra Skullerudstua i Oslo og helt til Grenselosmuseet ved vannet Skjervangen i Eidskog. En tur på borti 120 km.
Det fins flere flyktningeruter i Norge, men denne tar utgangspunkt i trafikken som gikk ut fra Oslo og østover til Sverige. Den første delen, gjennom Østmarka til Enebakk, følger kurér-ruta Timian. På den østre siden av Øyern og videre til Sverige er den en kombinasjon av flere ruter som var i bruk. Ruta er lagt opp slik at den skal være enkel å følge. Ruta følger stier, skogsveier og også bilveier noen steder. Ruta er merket blått hele veien.
Turen er satt opp til 4 dager, men det er avhengig av at du får transport på strekkene med asfalt underveis. En kan med fordel bruke 5 dager. Har en med telt kan en jo selv bestemme hvor en skal sove i skogen. Det anbefales da å legge inn en ekstra overnatting i området rundt Himdalen.

Del 1: Østmarka.
Turen gjennom Østmarka fra Skullerudstua er ca 35 km. Terrenget er ganske krevende, da det er mye opp og ned når en går den retningen. Men, flott natur og historiske omgivelser gjør det likevel til en flott opplevelse. Dersom en kun ønsker å gå noe av turen kan en f.eks gå inn til  Rundvann eller Smalvann, eller fortsette ned til Vangen og ta seg hjem derfra.
OBS 2018: Ruta går ikke helt ned til Øyern pga arbeid på veien ned mot Skøyen gård. Ruta stopper da ved Rv 120.Du må nå komme deg videre med buss til Lillestrøm, eller på annen måte finne trase ned til vannet. 
Normalt: Ruta går ned gjennom tunet på Skøyen gård for å komme helt ned til vannet. Husk at du da er på privat grunn og respekter de som bor på gården. Her hadde flyktningelosene fått tak i båt og rodde over vannet. Mange flyktninger kom imidlertid med buss til østsiden av Øyern, og slapp dermed roturen. Dersom du i dag skal over vannet må du avtale det med noen som kan skysse. Det er ingen fast båttransport over. En kan forsøke med Flateby båtforening. Du kan også ta buss rundt, via Lillestrøm. Sjekk rutetider på Ruter.

Underveis gjennom Østmarka kan det egne seg å overnatte på Vangen sportsstue eller på DNT hytta Bøvelstad. Husk å bestille plass.

Del 2:Fet- Aurskog- Høland
Turen gjennom Fet-Aurskog-Høland går i et skiftende terreng. Flotte skogsområder med vid utsikt og et slakt landskap med vann og fine furuvoller. Her kan du nyte turen.
Noen steder kommer ruta ut på vei. Her kan det være hensiktsmessig å få transport, slik at det ikke blir så langt på asfalt. Flyktningene fikk jo også noen ganger transport, så det er ikke helt ukorrekt. 
Det kan spesielt være interessant å ordne transport fra Ovrum-til R 229 ved Steinby og gå derfra til Amundsetra.
Dersom du starter fra Enebakkneset er det fint å ta buss til butikken ved Linderud. Der er det informasjonspunkt og ruta er merket derfra.

På østre siden av Øyern er det ikke noen overnattingsplasser innendørs. Du må derfor ha med telt eller sove ute i det fri. Det er inngått avtale og noe tilrettelagt for overnatting på stedene Amundseter og Steinby. Også mulig ved Malnes etter avtale. Ellers er det en fordel å legge inn en overnatting i området øst for Himdalen. Her er det en gapahuk i nærheten av stien, ved vestenden av Ovrumsdamtjernet, koordinat Ø634518 N6629176.
Den siste biten av ruta går på grusvei fra Langeback, forbi Fisketjernsmoen og fram til Skjølabråtan. Denne er litt tung å gå på grov grus, nylagt 2015. Det er et alternativ å følge umerket sti, som går av rett nord for veien som kommer fra Kråkfoss og følge den over Veslemyra-Stormyra og fram til Skjølabråtan.

Underveis er det satt opp en del informasjonsoppslag. Disse og mer historikk kan du finne på Lokalhistoriewiki, se linkene.

Kart: Du får trolig best kartinformasjon ved å ta utdrag av kartet her på siden, og eventuelt printe ut. Alternativt tegne inn på annet kart. Du kan også hente ut GPX fila her og legge inn hos deg selv.
OBS: lengdeangivelsen øverst på siden er feil, men pga en teknisk innstilling er den ikke mulig å endre manuelt. Riktig lengde på hele ruta er ca 120 km.


 

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.