Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Kulturopplevelser langs Bøelva 

Type:
Fottur, Fisketur, Skogstur
Lengde:
Ca. 5,1 km
Varighet:
1 time, 30 minutter +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Enkel +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen, Barn, Senior
Område:
Sesong:
Hele året
Fylke: Telemark
Bø Turlag

Turen tar til fra parkeringsplassen ved Bø Museum. Herfra følger vi Bøelva ned til Folkestadbrua og fortsetter på motsatt side av elva tilbake til Oterholtbrua og Museet. Det står flere informasjonstavler med utfyllende informasjon om kulturminnene langs kulturstien.

 Vi passerer først  Oterholtfossen som er den største fossen i Bøelva,  og nå foreslått utbygd. Rett nedafor fossen tar vi en kort avstikker over brua til Kvennøya. Denne øya har navnet sitt etter to kverner som sto der i tidligere tider. Mølleren bodde på Kvennøyplassen som er restaurert sammen med andre bygninger som er flytta dit. Her finner vi også Bø kraftverk fra 1930-åra som fremdeles er i drift.

Fra Kvennøya går stien langs elvekanten ned til Haugesagfoss som er den nest største fossen i elva. Tidlig på 1600-tallet sto det ei sag her, det var den største i bygda på den tida. Steinfundamenta som saga sto på er borte, de er trolig blitt nytta i den solide skådammen ut mot fossen som blei bygd i 1909. Dammen blei bygd for å lede tømmeret ned fossen.

Et stykke lenger framme kommer vi til Juvsåa og følger den opp til Haugesagplassen som også gjorde tjeneste som overnattingssted for reisende. Deretter går vi over Haugesagbrua som var ei bru på en kjent bygdeveg i Bø. Straks vi har passert brua kan vi anbefale en ny kort avstikker opp bakke der vi finner Gravfelt Eika med flere gravrøyser, to gravhauger og en kullgrop. Etter denne avstikkeren følger vi den gamle bygdevegen nedover til Hellosplassen. Slekta herfra har fostra mange kjente spellemenn og felemakere. Her sto også det første Bakeriet i Bø tett inntil bygdevegen.

Straks vi har passert Hellos kan vi anbefale en ny avstikker opp mot Hellebekk og Hellefossen. Her hadde bonden på Framistugu Eika på 1800-talet etablert et lite ”industristed” med oppgangssag, beinstampe og bekkekvern.

Fra Hellos og Hellebekk fortsetter vi stien ned til Hellosvelta som var en oppsamlingsplass for tømmer som skulle fløtes nedover elva. Herfra følger stien Bilvegen ned til gamle Folkestadbru der vi går over og fortsetter tilbake opp til Oterholtbrua. Er Museet åpent kan vi tilrå en tur innom museet.

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.