Forside > Utforsker > Område > Setesdalsheiane

Utforsk Setesdalsheiane!

Med grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av blinkende blå fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender, frister Setesdalsheiane både store og små i sommerhalvåret. Likeens når snøen har lagt seg og viddene ligger der hvite og inntagende for flotte skiturer om vinteren.

Vest for Rv9, som trekker den naturlige linjen fra kystbyen Kristiansand til Fjellbyen Hovden gjennom den vakre og folkelige dalen Setesdal ligger Setesdal Vesthei. Østsiden av Rv9 gjennom Setesdalen kalles Setesdal Austhei - sammen utgjør disse områdene Sørlandets fjell.

Fjellområdet preges av et relativt småkupert terreng mellom 600-1200 moh. Noen fjelltopper rager høyere enn andre, som Urddalsknuten (1434 moh.) vest for Bossbu, Svarvarnuten (1378 moh.) like ovenfor Stavskar, og høydedraget Rjuven på 1200-1400 moh nordvest for Bossbu. Norges sørligste 1000-meter, Skoræ (1043 moh.) ligger rett ved DNT Sør sin familievennlige hytte Lakkenstova i Åseral. Skåri.

De fleste som bor på Sørlandet har kort reisevei til Setesdalsheiane, enten de kommer fra sør, øst eller vest. Kort og godt er Setesdalsheiene et mekka for gode friluftsopplevelser med mange muligheter for å gå fra hytte til hytte. 

Fuglelivet er relativt rikt, med steinskvetten som en kjærkommen lyd, en rype som med ett gækker i vei, og selv kongeørnen som hekker enkelte steder. Av rovdyr finner vi både rev og en og annen jerv. Men det er nok reinsdyrene som setter sitt dypeste preg på heietraktene siden Setesdal Vesthei og Ryfylkeheiane huser Europas sørligste villreinstamme. Å bevare villreinstammen er et viktig europeisk og nasjonalt mål, og derfor er Setesdal Vesthei også del av et større verneområde. 

DNTs medlemmer er så heldige å kunne fiske gratis ved enkelte av DNT-hyttene i heiene. Grunnfjellet trer karakteristisk fram, hvorpå gamle ferdselsårer som skinnvegen og nordmannsvegen, driftelegre, hellere og kulturhistorie fyller på med minner om tiden hvor heia betydde viktigere ting enn fryd og rekreasjon.

Egnede start- og stoppesteder for turer i Setesdalsheiane er: Berg i Valle, Langeid i Bygland, Bortelid og Ljosland i Åseral, og Dunsen i Sirdal (hele året). Om sommeren kan man også gå fra Evardalen ved Brokke i Valle eller fra Suleskarvegen i nærheten av Øyuvsbu og Håheller. I nordligere deler er Hovden et opplagt utgangspunkt for tur til Sloaros. Og fra Bykle går det tursti mot Bjørnevatn og videre innover i Austheiene. 

Tilpass søket for