Lofoten, Vesterålen og Hinnøya

Lofoten, Vesterålen og Hinnøya er av de vakreste områdene i landet, om ikke verden, og er kjent for barskt klima og ville fjell. Her kan du starte dagen med surfebrett og avslutte den på toppen av en kvass tind. Hyttene i området åpner eksotiske turmål for den som er heldig nok å komme seg til dette området. 

Lofoten

Lofoten er et øy- og fjellrike som strekker seg fraAustvågøya i øst til Værøyog Røsti vest. Området er kjent som et av de vakreste i landet, og for den som søker friluftsopplevelser er det et eldorado. For selv om mye av terrenget i Lofoten er bratt, fins det lettere turer, så lofoten gir ypperlige vandremuligheter for alle fjellvandrere. 

Lofotfjellene er gamle, ca. 3,5 milliarder år, og bergartene er blant verdens eldste. Slik de framstår i dag er de formet av isen, som gjennom flere istider har dekket området. Den siste istiden sluttet her for ca. 20 000 år siden. Lofoten lå da i ytterkanten av det store isskjoldet som dekket Skandinavia. Mindre breer grov ut de dype dalene og lot de spisse tindene bli stående igjen. Dalene ble etter hvert fylt opp av flere vann, såkalte botnvatn, og løsmasser i form av morener.

Vesterålen

Variasjonen i landskapstyper kjennetegner Vesterålen. I sør ligger Hadsel kommunepå fire øyer, med den ville Trollfjorden og den gjestmilde Hadseløya .

Vest i havet ligger Bø kommune ytterst påLangøyamed unikt fugleliv, hvite sandstrender og 3 milliarder år gamle fjell. Lenger nord liggerØksnes kommune, Herbjørg Wassmos barndomsbygd, med sin skjærgård og sine mange fiskevær, blant annetNyksund, som ivrige sjeler fra inn- og utland forsøker å puste liv i.

Lengst nord ligger Andøy kommune, kjent for rakettskytefelt og hvalsafari. Men også for sine vide, molterike myrer. I hjertet av Vesterålen liggerSortland kommune, med myke heier på Langøya og sylskarpe tinder påHinnøya.

Hinnøya

Hinnøya er fastlandsnorges største øy med store fjellpartier, brede daler og topper på over 1000 meter. To lange fjorder,Gullesfjordenog Øksfjorden, deler Hinnøya nesten i to. Det er bare ca. 5 km mellom fjordbotnene.

På vestsida av øya er terrenget alpint. Her ligger de høyeste toppene: Møysalen på 1262 moh. med flere breer, Tverrelvtindan 1118 moh. og Stortinden 1021 moh.

De fleste merkete rutene ligger på den østlige delen av øya. Her er ikke terrenget like bratt, men toppene er likevel på over 1000 meter med Strandtinden, 1076 moh. og Sætertinden, 1095 moh., som de høyeste.

Mest populære turer

Lofoten: Sørvågen til Munkebu.
Vesterålen: Guvåg til Guvåghytta, Stø til Nyksund,Sigerfjord til Snytindhytta, topptur til Møysalen. Overgangstur via Trollfjordhytta.
Hinnøya
: Kanstadbotnen til Bjørnhaugen ellertil Harstad.

Gode startsteder

Lofoten: Sørvågen og Moskenesvågen og Selfjordhytta.
Vesterålen: Guvåg, Stø, Nyksund,Kaljord,Sigerfjord og Trollfjorden.
Hinnøya: Kanstadbotnen og Bjørnhaugen .

Mer informasjon

Fylker: Troms, Nordland
Turforslag i området
Henter turer...
Hytter i området
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.