Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Sylan / Bealjehkh

Sylan/Bealjehkh er samlenavnet på fjellområdet mellom Trøndelag i Norge og Jämtland i Sverige. Det strekker seg nesten fra Østersund i øst til Trondheimsfjorden i vest, fra Meråker i nord til Haltdalen og Røros i sør, og er 35-40 kvadratmil stort. Sentralt ligger Sylmassivet med Storsylen på 1762 moh som høyeste topp, og Norges høyeste grensefjell.

Solid tilbud

På norsk og svensk side er det godt tilrettelagt for korte og lange turer, både i høyden, over vidder og langstrakte myrer.Trondhjems Turistforening, Nord-Trøndelag Turistforening, Svenska Turistföreningen og private aktører driver ca 30 overnattingssteder langs rutenettet, noe som gjør at man kan gå fram og tilbake mellom Norge og Sverige.

Hele 150 km kan tilbakelegges, uten å krysse en eneste vei eller egne spor, for den som har tid til bare å vandre.

For turister med liten tid er det mulig å legge opp til både to-, tre- og firedagers turer fra hytte til hytte, eller opp til en av toppene. Her er natur i stort monn og mange kulturminner som vitner om menneskelig ferdsel og bruk gjennom flere tusen år, men for vandrere her vil naturen oppleves som nesten urørt.

Alpint

Helt ufortjent har Sylan fått rykte som flatt og kjedelig, men her er fire fjellmassiv med flere flotte topper og muligheter for røff nedkjøring, tinderangling og klatring og brevandring. I nord liggerSkarvan og Roltdalen nasjonalpark med Ruten, Fongen og Skarvan, mot sørøst ligger Helagsfjällen og Skardsfjella.

Selve Sylmassivet har toppene Storsylen , Lillsylen, Slottet, Storsola (Tempelet på svensk) og Vaktklumpen, med klassikerenSyltraversen som en utfordring for alle uten høydeskrekk og med balansenervene i orden.

Sylan er den svenske alpin- og fjellsportens vugge, og vinter som sommer arrangeres det kurs og fellesturer i klatring og fjellbestigning medSylarnas fjällstation ogStorulvån som utgangspunkt.

Mest populære ruter

Både vinter og sommer er Sylan velegnet som turmål. Med tilsammen 820 km med faste, stakete ruter, 370 km på norsk side og 450 km på svensk side, er dette verdens antatt største sammenhengende, transnasjonale rutenett.

Turen rundt Sylmassivet, den såkalte «firkanten»mellom Nedalshytta, Sylarnas Fjällstation,Blåhammarens Fjällstationog Storerikvollen , med og uten topptur til Storsylen , er populær.

Norge på tvers
Gjennomgangsturer fra Nedalshytta om Storerikvollen og Ramsjøhytta og videre mot Schulzhytta og Selbu eller omvendt vei er flott både sommer og vinter.

Den offisielle "Norge på tvers" - turen går gjennom Sylan. Den starter i Stjørdal og går til grensa like nord for Nedalshytta. 

Gode startsteder

Det er flere utgangspunkt for tur langs riksvei 705 gjennom Selbu og Tydal. Fra Vindsmyr mellom Hell og Selbu er det ca 10 km tilKvitfjellhytta. Schultzhytta ligger 15 km fra Flora eller Evjegjerdet i Selbu.

Græslihytta er et greit utgangspunkt for helgeturer, og nås etter en times bratt oppoverbakke fra Gressli. Fra Ås i Tydal er det bomvei (vinterstengt) i retningRamsjøhytta og Storerikvollen , vel 4 km å gå til hvert sted.

Fra Stugudal er det vei (vinterstengt) til Nedalshytta. Fra bomveien (vinterstengt) mot Reitan er det 5 km til Kjølihytta. I nord grenser fjellturområdet Sylan mot Stjørdal med Meråkerbanen og E14 til Sverige.

Fra Ås i Tydal går det bilvei til Sankåa med merket sti, ca fire km. til Storerikvollen.

Storlien og Storulvån fjällstation på svensk side, Mannseterbakken og Stordalen/Bjørneggen i Meråker er fine utgangspunkt for turer motStorerikvollen, Ramsjøhytta og Schultzhytta, og Svenska Turistförenings hytteBlåhammaraens Fjällstation.

I sør er det Gauldalen med riksvei 30, Rørosbanen og riksvei 31 over Brekken mot Sverige som avgrenser Sylan. En mulighet er å ta toget til Reitan og gå tilKjølihytta .

Mange svensker kommer med nattog fra Stockholm og Gøteborg til Enafors i Jämtland. En del starter turen direkte derfra, eller de tar buss inn tilSTF Storulvån fjällstation som er svenskenes innfallsport til Sylan.

Mer informasjon

 

Fylker: Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag

 
Turforslag i området
Henter turer...
Hytter i området
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.