Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Trollheimen

Alpine topper og lune daler med tradisjonsrike hytter danner en fin ramme for fjellturer både sommer og vinter i Trollheimen, et område som også blir "perlen blant norske fjelltrakter". Variasjonene og kontrastene preger naturen i Trollheimen og har begeistret et økende antall fotturister i godt over hundre år.

Utstrekning

Mange omtaler bare fjellplatået rundt Blåhø og Folldalen som Trollheimen, men i videste forstand avgrenses Trollheimen avSurnadalen og Rindal i nord, Orkdalen og Dovrebanen/E6 i øst, Sunndalen og Oppdal i sør og fjordene i vest. Dermed omfatter området både den praktfulleInnerdalen i vest med toppen Trolla på 1800 moh. og Trollhetta på 1616 moh. i øst. Landskapet i øst er preget av rolige og forholdsvis myke linjer, men etter hvert som vi kommer vestover blir det stadig villere, mer alpint og monumentalt.

Toppturer

De som vil i høyden finner mye interessant i Trollheimen. Turen til Snota er av de fineste toppturene som kan gås. Innerdalstårnet har blitt kalt for Norges Matterhorn, men toppen kan nås uten klatring. Siden hoveddalene ligger på 500–700 meter, får mange av rutene som går over fjellet mellom dalene ganske store høydeforskjeller. Stort sett er terrenget lettgått. Er du interessert i blomster, finner du knapt et område med mer interessant fjellflora.

Hytter med sjel

"Sjelden ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser," skrev Per Roger Lauritzen i DNTs årbok om Trollheimen i 1996. Og det er så sant som det er sagt.Trondhjems Turistforenings (TTs) hytter i Trollheimen er blant fjellvandrere flest kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Hyttene har grovt tømmer i veggene, store og solide peiser, som skal gi både varme og lys, og en innredning for øvrig som minner ikke så lite om gamle bondestuer.

Hyttenes"gammelmodige" preg er helt bevisst fra foreningens side, og er noe den har lagt vekt på til alle tider. Hyttene er forsøkt bygget mest mulig i tråd med gammel byggeskikk i de enkelte bygdelag, og dette går igjen også i innbo, inventar og farvevalg. Det er lagt vekt på å gjøre hyttene intime og koselige, preget av en enkel, gammeldags, god stil, som har vist seg å falle i smak hos de fleste.

Et besøk i Trollheimen er med andre ord ikke bare en storslått naturopplevelse. Turisthyttene, fjellgårdene og den varierte naturen gjør sitt til at turen også blir en uforglemmelig kulturopplevelse. Jo, Trollheimen er kontrastrik og storslått - og få er de som angrer på at de lot seg friste til et møte med trollene.

Mest populære ruter i Trollheimen

"Trekanten i Trollheimen"med og uten turen oppom Snota er den store klassikeren. Denne turen blir og kvistet vinterstid , som eneste ruter i området. 

Vil du på langtur utvider du "trekanten" og går via Kårvatn til den legendariske Innerdalen.

Gode startsteder i Trollheimen

Oppdal , Gjevilvasshytta, Bårdsgården, Sunndalen, Nerskogen, Resdalen,Jølhaugen,Rindal , Folldalen, Todalshytta , Kårvatn og Innerdalen.

Mer informasjon

 

Fylker: Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag

 
Turforslag i området
Henter turer...
Hytter i området
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.