Setesdalsheiane

SetesdalVesthei er sammen med Setesdal Austhei Sørlandets fjell.

Med grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av blinkende blå fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender, frister Setesdal Vesthei både store og små i sommerhalvåret. Likeens når snøen har lagt seg, løypene er merket og kvistet av DNT Sør, og viddene ligger der hvite og inntagende for flotte skiturer om vinteren.

Vest for Rv9, som trekker den naturlige linjen fra kystbyen Kristiansand til Fjellbyen Hovden gjennom den vakre og folkelige dalen Setesdal.

Mellom Setesdal og Sirdal, et annet naturskjønt dalføre på Sørlandet, også dét med rike tradisjoner. Mot øst skilles vi ad med naturskjønne Austheiene. Via Rv9 og Setesdal. Det sørligste høyfjellsområdet i Norge, der det grenser mot Hardangervidda i nord.

Ved foten av Langfjella, sett fra sør. Med støtte i det fredfulle lyset, fra Ljosland. Se mot nord, sier dikteren. Det gjør vi alle. Vi bor her nord og vi lengter enda mer mot nord. Vi kysser Suleskarveien farvel i vår ferd nordover, i fysisk forstand. Og vi kan strekke oss langt, i alle fall så langt som til Sloaros, nord for Hovden. Og gjerne enda litt til. Men ellers holder vi oss i sør.

Setesdal Vesthei ligger flott til. Vi kaller fjelltraktene våre for Setesdalsheiene.

Fra en halvtime til en time og til halvannen time…… kan man klare å være på plass i våre fjellområder. Folk i alle aldre som bor overalt på Sørlandet, og ferge- og ferieturistene som kommer hit, opplever høy tilgjengelighet til de sørlandske fjell. Det er attraktivt. Setesdalsheiene er et populært reisemål.

Kort og godt er Setesdalsheiene svært bra for friluftsopplevelser og muligheter for å gå fra hytte til hytte. Fjellområdet preges av et relativt småkupert terreng mellom 600-1200 moh. Noen fjelltopper rager høyere enn andre, som Urddalsknuten (1434 moh.) vest for Bossbu, Svarvarnuten (1378 moh.) likeovenfor Stavskar, og høydedraget Rjuven på 1200-1400 moh nordvest for Bossbu. Vi kan skilte med Norges sørligste 1000-meter rett ved vår familievennlige hytte Lakkenstova i Åseral. Skåri.

Fuglelivet er relativt rikt, med steinskvetten som en kjærkommen lyd, en rype som med ett gækker i vei, og selv kongeørnen som hekker enkelte steder. Av rovdyr finner vi både rev og en og annen jerv. Men det er nok reinsdyrene som setter sitt dypeste preg på heietraktene siden Setesdal Vesthei og Ryfylkeheiane huser Europas sørligste villreinstamme. Å bevare villreinstammen er et viktig europeisk og nasjonalt mål, og derfor er Setesdal Vesthei også del av et større verneområde. DNTs medlemmer er så heldige å kunne fiske gratis ved enkelte av våre hytter i heiene. Grunnfjellet trer karakteristisk fram, hvorpå gamle ferdselsårer som skinnvegen og nordmannsvegen, driftelegre, hellere og kulturhistorie fyller på med minner om tiden hvor heia betydde viktigere ting enn fryd og rekreasjon.

Egnede start- og stoppesteder for turer i Setesdal Vesthei er (og søk gjerne opp Turforslag i Setesdalsheiene): Berg i Valle, Langeid i Bygland, Bortelid og Ljosland i Åseral, og Dunsen i Sirdal (hele året). Om sommeren kan man også gå fra Evardalen ved Brokke i Valle eller fra Suleskarvegen i nærheten av Øyuvsbu og Håheller. I nordligere deler er Hovden et opplagt utgangspunkt for tur til Sloaros. Og fra Bykle går det tursti mot Bjørnevatn og videre innover i Austheiene. UT.no gir deg mange gode turforslag i Setesdalsheiene.

Oppdatert informasjon vedr. adkomst, parkering, kollektivtransport, se www.dntsor.no, Hytte- og løypeinformasjon.

Fylker: Vest-Agder, Aust-Agder

 
Turforslag i området
Henter turer...
Hytter i området
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.