Nordlysobservatoriet Halde, Alta 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
6 senge­plasser
Sesong:
907 moh. i Alta i Finnmark – Finnmárku
Lat/Long: 69°56'22"N, 22°55'22"E

Alta og Omegn Turlag

907 moh. i Alta i Finnmark . 

På Haldetoppen, også kalt Sukkertoppen, finnes det i dag to historiske bygninger. Observatoriebygningen, som ble ført opp av Kristian Birkeland i 1899 og benyttet til nordlysforskning, samt et bolighus oppført i 1912 - 1915 som ble benyttet som bolig for de som arbeidet der. Byggene ble brent av den tyske okkupasjonsmakten høsten 1944 og er renovert og delvis gjenoppbygget i perioden 1982 og frem til i dag. 

Bolighuset er ikke innredet, og bruk må avtales direkte med eier som er Alta kommune. Observatoriebygget driftes nå av Alta og omegn turlag som en ubetjent DNT-hytte. Det er bare observatoriebygningen som er tilrettelagt for overnatting på helårsbasis med 6 sengeplasser.  En overnatting i det gamle observatoriebygget er en eksotisk opplevelse, sjøl til å være i Finnmark. På finværsdager er det en fantastisk utsikt fra toppen, både innover i landet og utover Altafjorden. 

Observatoriebygget har pr. i dag ikke innlagt strøm, og oppvarmingen skjer med vedovn. 12V el-anlegg for lys og gass-/brannalarm. Kjøkkenet er utstyrt med kokekar, servise, bestikk og annet kjøkkenredskap. Det er ikke proviantlager på Halde. All proviant må derfor medbringes, også vann om sommeren. Nærmeste bekk er 1-2 km før siste oppstiging, 300 høydemeter fra observatoriet. Vinterstid kan du tine snø. Det er gass for koking, men den kan ikke brukes for oppvarming. Bruker må selv gjøre rent før avreise, og søppel må tas med ned til bygda. Observatoriet på Halde er et verneverdig kulturminne, og bruker må vise aktsomhet ved bruk av bygningen og utstyret. Sengene er utstyrt med madrasser. Den som skal overnatte, må selv ta med sovepose. Utedo er lokalisert nedenfor hovedhuset. 

Hytta er låst med DNT-standardnøkkel. Nøkkel kas bestilles på DNTs nettside for alle som er medlem av DNT www.dntbutikken.no, eller kjøpes hos Intersport i Alta. Nøkkelen koster kr. 100. I hytta vil du finne en hytteperm med hytteregler, hytteprotokoll, info om betaling ved samt branninstruks. 

Vær obs på at hytta ligger svært værutsatt til, i bratt fjellterreng, og det blåser ustanselig på toppen. Ha alltid med varme og vindtette klær. Har du ikke nøkkel er det ingen sted å søke ly. Vinterstid må skredfaren vurderes. 

Overnatting på turlagets hytter koster kr. 150,- pr. person pr. overnatting for voksne medlemmer, kr. 50,- for ungmedlemmer, barn gratis. For ikke-medlemmer koster det kr. 300,- pr. person pr. overnatting. Dagsturbesøk koster kr. 50,-. Du kan betaler med VIPPS til nummer 98779 ved bruk av smarttelefon på hytta, eller i nettbanken når du kommer hjem. Alta og Omegn turlags kontonummer er: 4901.60.27137. Merk innbetalingen med dagsturbesøk/overnatting Halde og dato. 

Hvis du ikke alt er DNT medlem, så husk at den beste måten å støtte arbeidet med åpne hytter i fjellet, merkede stier og oppkjørte skiløyper, er å melde seg inn. Giro ligger i mappa på veggen, eller du kan melde deg inn på www.dnt.no/medlem/ Har du bostedsadresse i Alta, Loppa, Karasjok eller Kautokeino blir du automatisk med i vårt lokallag, og deler av medlemsavgiften blir ført tilbake og brukt i turlagets arbeid.

Fasiliteter
  • 12V
  • Mobildekning
  • Vedovn
  • Turpost
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

Bekalger. Vi har for tiden ikke tilgjengelig værvarsel for denne hytta.

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.