Målia serveringshytte 

Type:
Servering
Overnatting:
Ingen
Område:
Hedmarken og Hedmarksvidda
Skigard - Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Skigard

Foto: Margrete Ruud Skjeseth Bilde fra Målia serveringshytte av Margrete Ruud Skjeseth. Tilgjengelig under CC BY-NC 4.0 lisens.

Hamar og Hedemarken Turistforening

Serveringen på hytta drives av Vang skolekorps. Menyen består av vafler, skillingsboller, brus, kaffe, te, havresuppe, sjokolade osv.

Åpningstider: Hvis godt skiføre holder Målia åpent en helg før jul (15.-16. desember), deretter f.o.m. 2. juledag t.o.m nyttårsaften. Alle dager kl. 11-15. Fra nyttår er serveringshyttene åpne hverhelg (lørdag og søndag) til påske samt hele vinterferien og påsken. Målia kl. 11-15 ut januar, deretter til 16. Se åpningstider for alle HHTs serveringshytter.

Kontakt: Pål Diesen, mobil 909 36 113. Telefon på hytta når den er åpen: 477 01 860

Serveringshytta på Målia er ikke åpen for overnatting. 

HYTTETILSYN

Turmuligheter

Målia er selve knutepunktet, enten man er fotturist på sommerstid eller skiløper vinterstid. Hytta ligger langs Rondanestien, og herfra kan man sørover til Svartskogkoia (9t) via Savalsetra. På Målia skifter merkinga av Rondanestien fra blått til røde T-er. Fra HHT-hytta på Målia fortsetter Rondanestien nordøstover på rødmerket sti mot Hemberget, Brennsetra og de neste HHT-hyttene er Snippkoia (3t) og Sandfløten (6t). Underveis har vi utsikt til de store myrområdene Killingkjølen og Lavsjømyrene som nå er fredet som naturreservat. På Killingkjølen skimtes noen skogkledde rygger. Det er eskere eller ”geitrygger” som ble dannet på slutten av siste istid.

Historie

Målia er en gammel seter. På det meste var det 12 gårdsbruk som hadde seter her. Hva navnet kommer av, er man ikke helt enige om. Noen steder kan man lese at navnet sannsynligvis er avledet fra gammelnorsk av malm-lia. Funn av slagg tyder da også på at det er drevet med jernutvinning i området. Andre steder kan man lese at Målia har navn etter rovdyret mår, og at navnet i eldre kilder også ble skrevet Mårlia.

Målia var HHTs første støttepunkt på Hedmarksvidda. I 1933 ble hytta HHTs eiendom, da Georg Stousland (HHTs første formann) egenhendig kjøpte den av Per Øxeth og overrakte den til turistforeningen som julegave på lille julaften. Samme sesong hadde Målia 2000 besøkende.

Fasiliteter
  • 220V
  • Kortbetaling
  • Mobildekning
  • Servering
  • Vann
  • Sykkel
  • Sommerbil
  • Turpost
Tilrettelagt for
  • Barnevogn
Løten i Hedmark
Lat/Long: 60°59'2"N, 11°14'18"E