Ulvelilægeret 

Type:
Nødbu
Overnatting:
8 senge­plasser
Område:
Sesong:
1158 moh. i Nore og Uvdal i Buskerud
Lat/Long: 60°17'34"N, 8°9'37"E

DNT Drammen og Omegn

Ulvelilægeret ligger ved Skarsvann nordøst på Hardangervidda ved Store Nordmannslepa. Dette er en ubetjent hytte med enkel standard og betraktes som nødbu. Lægret er en steinbu fra 1800-tallet. Med sin lange historie og spesielle atmosfære, er dette en hytte helt utenom det vanlige, som vi anbefaler et besøk til.

Den er mest egnet for sommerbesøk, og er stengt i reinjakta.

Overnatting

Standarden er enkel, men det er fullt mulig å overnatte her. Inne i hytta er eneste lyskilde et takvindu som gir god belysning og den rette stemningen for en hytte som dette. Steinbua har fire doble brisker (benker uten madrasser) og en Jøtul vedovn. Det er noen kjeler, en stekepanne og noe ved tilgjengelig. Her må man ha med sovepose, liggeunderlag og ellers alt man trenger av utstyr. I alt er det plass til ca åtte personer.

Med sin enkle standard anbefaler vi et besøk til denne unike og spennende hytta som er full av historie og gammel tradisjon. Her kan du drømme deg tilbake til gamle dager og hvordan livet i fjellet var på den tiden. 

Historie 

De som fór Nordmannsslepa brukte minimum 3 døgn på turen over vidda. Været var ofte hardt, og det var da nødvendig å søke ly for natten. Derfor ble det bygd buer eller læger - steinhytter - som var rå og kalde, men de ga ly for regn og vind. Flere støler lå langs eller nær slepene, men der lå budeier med ungeflokker eller hele familier, så det ble ofte lite plass for dem som fór etter slepa. Driftekarer, som lå med dyr på beite, lå også i steinbuer i eller nær slepene. Ennå ser vi ruiner av slike lægre ved Store Nordmannsslepa, for eksempel Sandbulægret, Ulvelilægret, Tormodflottlægret og Holmetjørnlægret. Ulvelilægret er en stor steinbu, 5,5 x 11 m, med et forrom for melking og et oppholdsrom med grue og brisker. Det kan være to–tre hundre år gammelt og avløste et eldre læger litt høyere oppe under Ulvelinuten. Det var i bruk til omkring 1900, men forfalt helt inntil medlemmer av Buskerudavdelingen av Fortidsminneforeningen og Norges Speiderforbund restaurerte lægeret i årene 1976–79. Eier av lægret er grunneieren, Opdal (Uvdal) Renkompani.

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.