Øvresaga 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
8 senge­plasser
Område:
Sesong:
225 moh. i Enebakk i Akershus
Lat/Long: 59°47'55"N, 11°1'47"E

DNT Oslo og Omegn

Øvresaga - en gammel husmannsplass i Rausjøgrenda sør i Østmarka (8 sengeplasser). 3 kanoer tilknyttet hytta. Standard utrustet for selvhushold med gassbluss og vedfyring. Ikke strøm. Sengene har dyner og puter; ta med egen lakenpose eller sovepose. Vann hentes i bekken. Ikke tillatt med hund inne på hytta. Låst med DNTs standardnøkkel. Forhåndsbooking av sengeplass. Les mer om Øvresaga på UT.no ved å trykke på denne teksten.

Ubetjent hytte

Øvresaga er ubetjent. Hver enkelt må selv sørge for nøkkel, mat, sengetøy og rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom. 

Booking

Alle kan bruke hyttene, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til nøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på hytta. Ingen kan likevel bortvises. Hytta disponeres fra kl 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen.

Skoleklasser og lignende grupper

Øvresaga egner seg godt for skoleklasser som vil på tur til en ubetjent hytte i Marka. 

For besøk med skoleklasse må hele hytten bestilles hos DNT Oslo og Omegn.

De ubetjente hyttene er populære og lærerike turmål for mange ungdommer. For mange ungdommer er det lærerikt å hente vann ute i bekken/brønnen, fyre opp i ovnen, lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd. På hytta finnes alt nødvendig utstyr for dette. På hyttene finner dere også naturfaglige bøker, barne- og ungdomsbøker og spill. Det er oppslått et turkart på hytta som viser turmulighetene i området rundt hytta. Hvis noen elever vil overnatte ute finnes det pressenninger til gapahuk og liggeunderlag. Pedagogisk materiell som bestemmelsesduker, natursti, orienteringsopplegg og noe enkelt friluftslivsutstyr som lavvoer og primuser kan lånes på vårt kontor. 

Før turstart er det viktig at det gjøres et godt forarbeid med turplanlegging i samarbeid med elevene.  Lærere/ledere må sette seg inn i regelverket for bruk av hyttene.

Ved ankomst til hytta er det lurt med en repetisjon av hyttereglene for elevene. Fordel gjerne arbeidsoppgaver som matlaging, vannbæring, vedbæring og vasking ved ankomst. Husk at det er læreren/lederens oppgave at hytte forlates i henhold til regelverket som blant annet betyr at den skal vaskes før avreise. Sjekk at alle vinduer er lukket og døra er låst med standardlås.

Utstyr

Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen lakenpose eller sovepose.

Vannkilde

Vann hentes i bekken ved hytta.

Beskrivelse av hytta

Hytta er på 55 m2 med to soverom og stort oppholdsrom som er felles stue og kjøkken. DNT Oslo og Omegn leier hytta av Oslo Kommune, Bymiljøetaten. Øvresaga ligger vakkert til i et åpent beitelandskap ved den gamle Plankeveien mellom Oslo og Enebakk der denne krysser elva fra Rausjø til Børtervann. Tidligere hørte Øvresaga til Rausjøbruket, som en av tre vannsager.


Kano

Det er tre kanoer til utlån på hytta. Vi anbefaler padling på Børtervann og fra Rausjø innover til Vangen. Nøkkel og vester finnes inne i huset.
Kun overnattingsgjester kan benytte seg av lån av kanoene. Reglene for bruk av kano, kan du lese her.
Det ligger også 2 kanoer der som kun skal brukes til folk som har bestilt senger på Bøvelstad.

Kart

Husk alltid kart og kompass på tur. Hytta finner du på turkartet Oslo Østmark 1:50 000

Turforslag

Øvresaga er et fint utgangspunkt for turer i området. Vi anbefaler:

 • Tur til utsiktstårnet på Kjerringhøgda. Det gamle branntårnet ble restaurer i år 2000 og på toppen er det fantastisk utsikt   over Østmarka. 
 • Tur til Tonekollen. Ten flott utsikten fra Tonekollen er en av de mest fotograferte i Østmarka. På veien passerer du Vangen serveringssted. 
 • I sommerhalvåret anbefaler vi også å gå bortom Svartoren ved Bysetermåsan og prøve trekkflåten som foreningen ØX har laget (merket som severdighet på kartet). 
 • Er det skøyteis, er Børtervann et godt alternativ.

Hytte til hytte

Hytta er godt egnet for hytte-til-hytte-tur i Marka. Røyrivannskoia ligger 9 km nord for Øvresaga.

 

Aktuelle kart:Norges-serien fra Nordeca: bl.a. "Indre Oslofjord 10027"
Turkart: Oslo Østmark (2012) 1:25 000, Oslo Østmark (2008) 1:50 000 og Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Østmarka 1:25 000 fra Østmarkskartet AS og Oslomarka sommer (2011) og vinter (2011) 1:50 000 fra Cappelen Damm Oppsal IF

 

  Fasiliteter
  • Kano
  • Peis
  • Vedovn
  • Miljøfyrtårn
  • Sykkel
  • Bade
  • Fiske
  • Barnevennlig
  • Turpost
  Tilrettelagt for
  • Barnevogn
  Annonse

  Annonse
  Turforslag i nærheten
  Henter turer...
  Hytter i nærheten
  Henter hytter...

  Værvarsel og solkurve

  blog comments powered by Disqus

  Google Translate Disclaimer

  Vis på norsk

  UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

  Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

  Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.