Selhamar 

Type:
Selvbetjent
Overnatting:
47 senge­plasser
Område:
Sesong:
880 moh. i Vik i Sogn og Fjordane
Lat/Long: 60°54'49"N, 6°15'46"E

Bergen og Hordaland Turlag

Selhamarhytten er Bergen og Hordaland Turlags største hytte i Stølsheimen. Den ligger ved utløpet av Selhamarvatn og nås fra Eksingedalen og Vikafjellet. Hytten er stor og egnet til opphold over flere dager for skoleklasser og større grupper. Kun noen rom på Selhamar er åpnet for reservasjon, andre rom og sovehemser er åpen for alle. Det er derfor alltid plass også for gjester som ankommer uten å ha reservert seng. Det er fine turmål både for barnefamilier og de som ønsker lengre turer i området. Det er også mulig å padle kano inn til hytten.

Selhamar er alltid en grei hytte å komme til uansett om man er fjellvant eller ikke. Hytten ligger høyt i terrenget med god utsikt over landskapet og er godt egnet til fast opphold over noen dager. Det er mulig å kjøpe proviant som hermetikk, posemat, pålegg osv - på hytten. Det finnes knekkebrød, havregryn og ingredienser til baking. Ta med lakenpose.

For den som ønsker seg videre inn i fjellet, er Selhamar sentral både fra Vikafjellet og Eksingedalen. Den kan være første eller siste hytte på turen enten man går gjennom hele Stølsheimen, eller man velger rundtur. Den er også en viktig hytte på ruten fra Voss, og ligger i ca 5 timers avstand fra Torvedalshytten (Voss Utferdslag). På Selhamar er det god plass, mat i proviantlageret og trivelig interiør. Hytten har ikke strøm.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Tilrettelegging for hund

Hundebur plassert i eget rom i sikringshytten. Husk at det ikke er tilatt å ta med hund inn på soverommene eller i stuen. Dette er av hensyn til alergikere og hygiene på hytten.

Botanikk og geologi rundt Selhamar

Sommerstid er det rundt Raudberget mye å finne for den som er interessert i botanikk og geologi. Raudberget skiller seg ut fra omgivelsene med sin karakteristiske røde farge og majestetiske framtoning i terrenget. Fjellet står opp som ein plugg i fyllitten den er omgitt av. På kveldstid gløder Raudberget i lav kveldssol. Floraen er artsrik og variert. På stølsvollen i Raudbergdalen er plantedekket preget av kultivering og beite fra gammel tid, og fremdeles trekker beitedyr til de frodige markene ved stølshusene. På stølsbøene har gressorter som sølvbunke, fjelltimotei og gulaks tradisjonelt vært dominerende. Men en finner også urter som engsyre, marikåpe, harerug og forglemmegei.

Ved  Gryteberget er det et klebersteinsfelt. Berget inneholder mineraler som olivin, pyroksen og amfibol i flere farger, og dessuten magnesium og silisium. Den spesielle  mineralsammensettingen gjør at også floraen blir spesiell. Fjelltjæreblom, fjellarve og den vesle bregneplanten grønnburnke, alle tre ”olivinspesialister”, er vanlige her.

I sørskråningen mot Raudberget er det godt med plantenæringsstoff i jorden, og sildrende vann. Noen av plantene er vanlige, mens andre er typiske fjellplanter. I sprekkene finner vi igjen olvinspesialistene fra Gryteberget; fjelltjæreblom, fjellarve og grønnburkne.

Fiske rundt Selhamar

Det selges fiskekort ved innkjørselen til anleggsveien. Fiskekvaliteten i et område, henger nøye sammen med berggrunnen. Her øst i Stølsheimen har man lokale soner med fyllitt og glimmerskifer, som er frodige og gir god PH-verdi i vannene, og gode levekår for fisken. Raudbergvatnet, Selhamarvatnet og Kvilesteinsvatnet (ved Bjergane) har slike kvaliteter. Det er kanskje best mulighet for å få storfisken fra båt, men fjellvandreren som fisker fra land, får også fine fangster og ørret i pannen til middag. Og ut på sensommeren finnes både blåbær og multer, som smaker godt til dessert. 

Kanopadling

Vannene rundt Selhamar egner seg ypperlig for kanopadling. Du kan enten ta med båt selv eller benytte kanoene som ligger ved hytten. Der er relativt lett å bære båten fra anleggsveien og ned til Selhamarvatnet, hvor man kan padle fine turer og gjerne kombinere med tur til Raudbergsdalen. Nedenfor ligger imidlertid også Raudbergvatnet og Vassøyane. Det er kort vei å bære kanoen ned hit fra hytten, og området man kan padle i er relativt stort. Har man med telt kan man ta overnattingsturer fra kanoen og finne nydelige plasser langs bredden av vatnet.

Fasiliteter
 • Båt
 • Kano
 • Steikeovn
 • Tørkerom
 • Vedovn
 • Skolehytte
 • Bade
 • Fiske
 • Barnevennlig
 • Turpost
Tilrettelagt for
 • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.