Mårbu 

Type:
Betjent
Overnatting:
38 senge­plasser +
 • 38 betjente
 • 20 selvbetjente
Område:
Sesong:
1130 moh. i Tinn i Telemark
Lat/Long: 60°11'9"N, 8°10'16"E

DNT Drammen og Omegn

Mårbu ligger idyllisk til ved nordenden av vannet Mår rett ved grensa til Hardangervidda nasjonalpark. Rundt selve hytta finner du et vennlig småkupert terreng, og lenger unna høyreiste nuter og daler med topper opp i 1400 m høyde. Sommerstid er det mulig å ta båt over Mår helt fram til hytta, eller man kan gå inn. 

Mårbu ligger på Skartåkervollen langs Søre Nordmannsslepa. 

Hytta er et naturlig stoppested under en hytte-til-hyttetur på Hardangervidda, men området innbyr også til flotte dagsturer og egner seg godt for barnefamilier som ønsker å bo fast i flere dager. Det er i tillegg gode fiskemuligheter i nærheten av hytta. Båt kan leies. På Mårbu finnes også hester, høner, griser og lamunger.

Hytta serverer treretters middag hver dag. DNT Drammen og Omegn har innført gratis overnatting og redusert matpriser for barn på tur til Mårbu og Rauhelleren.

Hytta er betjent i sommersesongen og ved påsketider. Den har 38 sengeplasser i 2- og 4-mannsrom, vaskerom, dusj og tørkerom. Vi oppfordrer til å reservere plass på forhånd ved å ta kontakt med bestyrer. 

NB! Ved forhåndsbooking gjelder kun full pensjon. Det vil si at du ved forhåndsbooking kjøper frokost, lunsj og middag i tillegg til selve overnattingen.
Fyller man ikke opp alle sengene i sin booking kan man risikere å få flere personer inn i ledig sengekapasitet. Dette gjelder kun de få gangene hytta er helt full.
Utenom sesong er det selvbetjent i sikringshytta (20 senger), som er låst med DNT-nøkkel.

Medlemskort: Husk å ta med gyldig medlemskort.

 

Mårbu turisthyttes historie

Av: Anne Gallefos Wollertsen

Tenk deg tilbake til tida før 1917 - til tida før den store Mår-demningen ble bygd. Elva fra Kosadalen og Hette rant over tuftene der Måru turisthytte nå ligger. Vadestedet for Søndre Nordmannsslepa lå her. Og her er det gjort funn fra Steinalderen 4-5000 år f.Kr., og funn av mynter fra 16-1700-tallet.

Slepene på Hardangervidda var de viktigste ferdselsveiene for ca 1000 år siden, den gang Ynglingeætten samla Norge og bandt landsdelene sammen. Søndre Nordmannsslepa anes fremdeles i terrenget der den kommer ned draget fra Hette, passerer tomta til nåværende Mårbu og forsvinner opp åsen i retning Sønstevann. Mårbuvadet og Skartåkervollene, hvor hytta ligger, var naturlig stoppested. Her var godt beite og fiske, og stedet lå et par dagsmarsjer fra den store handelsplassen Sandbuvollene, hvor man møtte folk fra Store Nordmannsslepa og sørfra. På Sandbu var det nok mere liv og handel enn på Skartåkervollen, men også der var det både dans og handel. Danseplassen ligger rett inn for der båten legger til. Ta deg gjerne tid til en ekstra god kikk på bakken der, kanskje du finner spor etter «forna dar»…

Driften av turisthytte her startet med den gamle Maarboden, oppført i 1917. I 1922 overskjøtet Yngvar Lie og Julius Hvoslef sitt hus Maarboden, beliggende på Kristi og Sigrid Prestegaardens eiendom Skjortehavnen, til Skien - Telemarkens Turistforening.

Det var en avtale fra 1928 mellom Sigrid Prestegaarden og turistforeningen om gratis bruk av grunn mot at hun benyttet hytta 14 dager til de jegerne som hadde leid jaktrett. Motorbåten «Hans» ble anskaffet av Turistforeningen, og hyttebestyrer Sigrid forpliktet seg til å holde rutetidene på Mår med denne.

Sigrid kjøpte gamle Maarboden i 1930, båten fulgte nok med, og hun flyttet seterdriften ned fra Skortesetra og begynte privat turistkvarter kombinert med seterdrift. Men etter avtalen med Turistforeningen skulle hun holde turisthytta åpen i sesongen hvert år, fra 1. juli til 6. september. Det skulle være 6 senger til disposisjon, og turistforeningsmedlemmene skulle nyte de særrettigheter som medlemmene hadde. Jakthytta ligger der fremdeles, den blir kalt Gamle Mår, og danner sammen med nyere tilbygg Mårbu Seter og Fjellstue.

Etter krigen økte interessen for å gå i fjellet sterkt, og det ble - siden det i 1948 ble klarlagt at Mårbu lå i Buskerud - enighet om at turistforeningen i Drammen skulle bygge ny turisthytte ved Mår som erstatning for den avtalen Skien - Telemark hadde hatt. 20 mål på Skartåkervollen ble håndgitt av Georg Prestegården, med en forutsetning om at et av hans barn under ellers like vilkår skulle få bestyre turisthytta. Men knapphet på materialer gjorde det vanskelig å bygge i etterkrigstiden. Imidlertid fikk turistforeningen kjøpt en brakke fra Måranleggene for kr.1,-, og fikk den fraktet opp til Mårdemningen. Men Buskerud fylkesforsyningsnemd, kontoret for bygningsmaterialer, kunne ikke gi melding om byggeløyve før 1. mars 1955. Tegningene hadde da ligget klare i fem år, tomta var utgravd og byggmester forlengst engasjert. Innvielsen ev den 36-sengers nye turisthytta fant sted 13. juli 1957. Bygget kostet kr. 235.985,-, og året etter ble det arrangert landsmøte for turistforeningene der.

Hytta ble fort kjent for god mat og godt stell. De første bestyrerne var Marie og Georg Prestegården, og fra 1960 Randi og Even Prestegården. Even, som hadde vært på Mårbu siden 1931, overtok driften av båten på Mår i 1949. Han kjøpte da en 21 fots motorbåt som ble skiftet ut i 1952 med en på 26 fot. Og i 1970 kom 27-foteren som fremdeles trafikkerer Mår, nå (2018) ført av Evens barnebarn. Den har for- og akterkabin og plass til 34 passasjerer. Før telefonens inntog, fant Even opp et smart system for å gi Randi et vink om hvor mange som kom til middag: Gikk båten på sørsida av fjorden, kom det få gjester. Gikk den midtfjords, betød det middels antall, og gikk den på nordsida kom det mange gjester.

Så ble det sak om grensen i på slutten av 1960-åra. I 1970 ble det avklart at Mårbu turisthytte ligger i Telemark, mens Gamle Mår ligger i Buskerud. Turistforeningen bygsler nå tomt av Mårfjell sameie og etterkommere av Gunhild Traen.

I 1994 ble det godkjent ei sikringsbu ved turisthytta som tjener som selvbetjeningshytta utenom betjent sesong. Arkitekt Robert Bjørka tegnet den slik at den står på påler for å hindre vinden å legge opp snø rundt. Dette har vist seg å fungere godt.

Randi og Even ga seg som bestyrere i 1998. I 1999 fungerte Merete Bekkeseth og Øyvind Brandsgård. Etter det var Leela M. Guenin bestyrer fram til 2003. Jan Tyssebotn og Brita Gjerde regjerte fra 2003, Tor Olav Røisgaard fra 2008, og Jan Petter Røisgaard tok over etter ham. Svein Arne Tyssebotn tok så over i 2015 (?).

I 2003 ble det investert ca 4,5 millioner i oppgradering av betjeningsfløyen, kjøkkenet, spisesalen, resepsjonsområdet og inngangspartiet. Prosjektleder var Knut Lande.

 

Kilder: - Artikkel av Søren W. Thorne i Drammens og Oplands Turistforenings (DNT Drammens og Omegn) årbok 1995. Der kan du lese mer om Mårboden og Mårbu.
- Terje Landsverk, tidligere daglig leder i DNT Drammen og Omegn, NOU-rapport om Hardangervidda, Reidar Fønnebø (slepene),
 

 

Fasiliteter
 • Båt
 • dusj
 • Kortbetaling
 • Mobildekning
 • Tørkerom
 • Vann
 • Båttransport
 • Lokalmat
 • Bade
 • Fiske
 • Barnevennlig
 • Turpost
Tilrettelagt for
 • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.