Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Veslekillingen 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
12 senge­plasser
Område:
Sesong:
Sande i Vestfold
Lat/Long: 59°31'23"N, 10°19'59"E

DNT Drammen og Omegn

Veslekillingen ligger midt på øya Killingen i Sandebukta nord for Holmestrand og består av en hytte med to leiligheter, en i 1.etg. og en i 2. etg. Siden Veslekillingen ligger på en øy er eneste mulige adkomst med robåt. Det er en båt tilgjengelig for hver leilighet. De ligger i båthavnen på moloen før Bjerkøya på plass nr. 4 og 246. Hytta er ubetjent og overnatting må bestilles på forhånd. Hytta har to etasjer med en leilighet med kjøkken, stue og 6 sengeplasser i hver etasje. Leilighetene leies ut enkeltvis (ikke på sengenivå), slik at når man bestiller så bestilles hele etasjen. Du har da hytta fra kl 14 ankomstdag, til kl 14 avreisedag. Det er strøm og vanlig vannklosett på hytta. Vann i kran på veggen ute.
Priser:

 • 1. etasje: 2 soverom (et er i gangen og tilgjengelig for hund i bur) (2+4 senger)        kr. 1100,- pr. natt.
 • 2. etasje, 1 soverom og sovesofa i stua (4+2),                                                            kr. 1000,- pr. natt.

Adkomst med båt

Det er en robåt til hver av leilighetene. Begge båtene ligger på Bjerkøya båtforening (moloen over til Bjerkøya) og er låst fast med DNT-nøkkel.

 • Båt til leilighet i 1. etg. ligger på plass nr. 246  
 • Båt til leilighet i 2. etg. ligger på plass nr. 4

Husk å ta med redningsvest!

Veslekillingen fungerer ikke helt som en vanlig DNT-hytte, da det er ikke differensierte priser siden man må være DNT-medlem og ha DNT-nøkkel for å leie hytta. Men man kan selvfølgelig ta med seg personer som ikke er medlemmer.

På hvert kjøkken er det kaffetrakter med tidsbryter og vaffeljern. Støvsuger står i 1. etasje. Hytta har strøm og kjøleskap. Vann til yttervegg sommerstid.


NB! Alle gjester må selv medbringe sengesett eller lakenpose til å ha utenpå det sengetøyet som er på dynene og putene. Man må også medbringe vaskekluter og håndklær til personlig vask.

Alle gjester må rengjøre hytta før avreise.

Hytta må rengjøres før avreise

Nyttig info om hytta.

 • Hytta er bra utstyrt med det du trenger for matlaging.
 • På hvert kjøkken er det kjøleskap, kaffetrakter og vaffeljern. Støvsuger står i 1. etasje.
 • Sengene har pålagt sengetøy. Dette byttes en gang i året derfor skal det benyttes lakenpose eller medbragt sengetøy.
 • Toalett i uthus
 • Kajakk er tilgjengelig til utlån. Det er padleåre, padlevest og spruttrekk i uthuset.

 

Inspirasjons filmer:

Det har ved flere anledninger vært TV team eller andre medier på idylliske Veslekillingen for å lage stemningsprogrammer. Stedet er velegnet til dette og her kan du se resultatet fra noen av prosuksjonene til inspirasjon for ditt neste besøk.

Hyttas historie:

Av: Anne Gallefos Wollertsen

Historien om Marienborg – i dag Veslekillingen turisthytte...

Søndag 30. juni 2013  inviterte vi til offisiell åpning av turisthytta på Killingholmen i Sandebukta. Denne perlen av en turisthytte – som også er DNT Drammen og Omegns (DNTDs) første kysthytte – håper vi vil bli et yndet turmål, flott beliggende som den er om lag midt på øya, med kort avstand til sjøen på to kanter. Hytta rommer – faktisk som «i gamle dager» - to etasjer med en «leilighet» i hver etasje. Denne hytta er unik ikke bare fordi den ligger på ei øy, men den er faktisk et tidligere bolighus som er pusset opp, og som har huset familie hvis etterkommere har vært ivrig med på restaureringen.I følge Sande bygdebok heter altså bruket Marienborg, og har bruksnummer 33. Antatt byggeår er ca 1870. Det er uvisst hvem som bygde huset, men vi vet at i 1911 ble det kjøpt av Nis Nikolaisen. Deretter overtok O.P. Skadtvet i 1918, som solgte videre til Jakobsen og Johansen i 1920. Lite er skrevet om disse, men i 1923 kjøpte Emil og Helga Iversen bruket, og disse kjenner vi litt til.Helga fødte noen av ekteparets syv barn på Killingholmen, og av dem bodde Jon og Alf Iversen i voksen alder på Bjerkøya, naboøya. Roar Iversen, sønn av …..  og en av de yngste barnebarna til Emil og Helga, bor også på Bjerkøya. Han har fra første dag vært ivrig engasjert i arbeidet med å føre slektshuset på Killingholmen tilbake til fordums prakt. Arild Iversen, bror av Roar, er også med i restaureringsarbeidet, foruten at han er med i merkearbeid i DNTD. Emil og Helga fikk etter hvert 16 barnebarn. 14 av barnebarna er i live, de bor i Holmestrand og i Re, og 6 av dem bor på Bjerkøya. Alle barnebarna på Bjerkøya er barn etter Alf og Jon. Det er av Emil og Helgas barn kun Ester som fortsatt er i live. Det eldste barnebarnet er Henry Braato, som fylte 70 år i mars 2013.

Emil Iversen var ansatt av Drammen kommune som fergemann, og rodde skolebarna bosatt på Bjerkøya over til fastlandet. I sommerferien arbeidet han i kalkbruddet på Langøya. Der jobbet også noen av barna hans i perioder.Helga stelte hjemme på Marienborg – hun hadde ansvar for hus og noen få husdyr. Blant annet hadde de en gris som var så folkekjær at den la på svøm etter båten når de skulle ut og fiske.Områdene rundt huset var den gang dyrket mark, og fremdeles står det noen få frukttrær igjen.I 1950 flyttet Jon Iversen med kone og barn inn i andre etasje i huset på Killingholmen, så på den tiden var det altså to familier som bodde der. Først i 1953 kom det strøm til MarienborgI 1956 ble bruket solgt til Drammen kommune. Andre etasje på Marienborg rommet da et rom som tilsynelatende ikke var innredet og som manglet dør. En vegg var satt opp foran inngangen. Kommunen brøt hull i veggen, og innenfor fant de et rom med en gammel seng og et nattbord. Kanskje mente man at kommunen ikke trengte dette rommet.Etter at bruket ble overtatt av kommunen begynte dessverre forfallet. Dette pågikk fram til ca 1970, da det ble på tale å rive huset. En arkitekt foreslo imidlertid å legge blikktak på huset for å redde det. Så ble det stående, og ble et yndet sted å oppsøke for ungene som var på leirskole på øya.På slutten av 1980-åra begynte Drammen og Omegn lokallag av Norsk Ornitologisk Forening (NOF) jevnlig å undersøke fuglelivet i området rundt Killingholmen, et område som viste seg å være svært interessant. Undersøkelsene ble utvidet, og for å videreutvikle arbeidet og få til et samarbeide med leirskolen søkte NOF om å få låne Iversens hus og benytte det som fast tilholdssted for virksomheten. Resultatet ble en låneavtale med leirskolen fra 1995. Huset ble i årene som fulgte noe puset opp, og ble en ramme for undersøkelsene av fuglelivet i Sandebukta, til dels med stor aktivitet, særlig de første åra. Som kjent for mange overlot i 2011 Drammen kommune driften av leirskolen på Killingholmen til Kirkens Bymisjon Drammen, Buskerud idrettskrets og DNT Drammen og Omegn i samarbeid. Marienborg fulgte med i avtalen, og slik ender – i alle fall foreløpig – historien om Marienborg – nå Veslekillingen turisthytte. Håpet er at man igjen hører barneskritt i det gamle huset – på vei til leik og moro i og ved sjøen rundt Killingholmen.

Fasiliteter
 • 220V
 • Båt
 • Kano
 • Mobildekning
 • Steikeovn
 • Strømovn
 • Vann
 • Wc
 • Barnevennlig
 • Båttransport
 • Bade
 • Fiske
 • Turpost
Tilrettelagt for
 • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

Bekalger. Vi har for tiden ikke tilgjengelig værvarsel for denne hytta.

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.