Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Store Torungen 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
28 senge­plasser
Område:
Sesong:
10 moh. i Arendal i Aust-Agder
Lat/Long: 58°23'56"N, 8°47'23"E

Aust-Agder Turistforening

Det er mulig å bestille plass på Torungen fyr via Kystled Oslofjorden


Store Torungen drives i samarbeid mellom Torungens Venner og Aust-Agder Turistforening. På Store Torungen er Fyrvokterboligen og Annekset innredet som en turisthytte, mens Naustet leies ut til arrangementer. Overnatting på fyret må forhåndbestilles.

Overnatting

Fyrvokterboligen har 12 sengeplasser, mens annekset har 14. Begge drives som vanlig, ubetjent turisthytter i DNT-systemet. NB: Drikkevann må medbringes!  Hunder er ikke tillatt. 

Leie av naustet

Naustet kan leies for dags- og kveldsarrangementer og har bordkapasitet til ca. 50 personer. Det er tilgang på strøm og stor kullgrill.

Besøk tårnet

Omvisning kan avtales med fyrforvalter Knut Mørland - tlf.nr. 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no..

Havna

Du er velkommen til å fortøye i havna på dagtid. Vennligst ikke beslaglegg reservert plass. Vær og vind kan skifte raskt og all fortøying skjer på eget ansvar! Fortøying over natten frarådes. Molo og bryggeanlegg med benker og bord er åpent for alle besøkende. På grunn av værforholdene må det vises aktsomhet med alkoholbruk!

Ordensregler

Telting er ikke tillatt. Det står grill på kaia og ved Fyrvokterboligen. Disse kan benyttes. Engangsgrill og bålbrenning er forbudt! Det skal være ro på øya mellom kl. 2300 og kl. 0700. Det er båndtvang hele året på grunn av beitende villsau. Hunder må ikke tas inn i husene. NB: nøktern alkoholbruk. Bruk av musikkanlegg forbudt uten spesiell tillatelse.

Proviant og drikke

Torungen er ubetjent, dvs. uten proviant. Vann til drikke må også medbringes

Omvisning fyrtårnet 

Hver dag 1000 - 1800 i sommermånedene, ellers etter avtale. 

Båttransport.

Det er mulig å bestille transport hos Knut Mørland tlf 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no. 

 

Følgende priser gjelder fra 2018:

Fastpris: 800 kr

Tur/retur fra Havsøy Brygge på Hisøya: 225 kr/pers

Tur retur fra Pollen i Arendal sentrum:    300 kr/pers

 

For større grupper anbefales charterbåten M/S Pællern med plass til inntill 38 passasjerer. Båten drives av Olaf Knudsen & Co - tlf.nr. 370 85 609.

 

 

Naturreservat og landskapsvernområde

Deler av øya er naturreservat med ferdselsforbud i fuglenes hekketid, 15. april til 15. juli (se kart). Området er skiltet. Vennligst respekter ferdselsforbudet! Ta vare på naturen. La blomstene stå så alle får glede av dem! Gode fiskemuligheter.

Historikk

Store og Lille Torungen fyr ble bygd samtidig i 1844. Man måtte bygge to fyr for at de sjøfarende skulle kunne skille Torungen fra Jomfruland og Oksøy fyr som begge hadde et lys.

Lille Torungen ble nedlagt i 1914 og alle bygningene, med unntak av tårnet og oljebua, ble revet eller flyttet. Samtidig ble det gamle tårnet på Store Torungen erstattet av et nytt tårn i støpejern. Tårnet er 34,3 m høyt.. Fyrstasjonen er stor og omfatter maskinhus, boliger, uthus, gammel smie, tuftene etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus. Anlegget omfatter også hager og spor etter hage, samt landing og naust. På øya er det spor etter mindre jordbruksdrift.

Fyrstasjonen ligger i sammenheng med verneverdige bygningsmiljøer ved innseilingen til Arendal. Store Torungen fyrstasjon er et fint eksempel på en rikt sammensatt stasjon. Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene. Fyret har høy grad av opprinnelighet med eldre linseapparat i bruk og tåkeluranlegg med trykktanker intakt. Fyrstasjonen har fyrhistorisk interesse ved sin forbindelse med Lille Torungen fyrstasjon og stor miljøbetydning i sammenheng med bygningsmiljøene ved innseilingen til Arendal, "Byen med de tvende Fyre".Begge fyrene er fredet etter kulturminneloven.

Litt om oss som drifter Torungen 

Kystverket er nasjonal etat for kystforvaltning, sjøsikkerhet og samferdsel med ansvar for vedlikehold og drift av fyrstasjoner, lykter og sjømerker langs kysten. Kystverket er eier av både Store og Lille Torungen fyrstasjoner.

Stiftelsen Torungens Venner fyr står som formell leietaker av både Lille og Store Torungen. Torungens Venner er siftelsens medlemsorganisasjon. Foreningen og stiftelsens formål er å bevare og formidle Torungene fyr som viktig kulturminner fra vår stolte kystkultur. Torungens Venner ble etablert i 1984 for å redde Lille Torungen fra forfall. Foreningen har i dag ca. 200 medlemmer.

MS TORUNGEN AS ønsker å hjelpe mennesker som møter vansker i hverdagen. Vi tilbyr samhandling med døgnbasert opplegg, med dagaktiviteter, hjelp til koordinering med myndighetene og familiesamarbeid.

Den Norske Turistforening har i 150 år driftet hytter i den norske fjellheimen. Sjøen og fyr har nå blitt et nytt satsingsområde for DNT. I alt er det 550 hytter i DNT-systemet.

Aust-Agder Turistforening (AAT) er en lokalforening av Den Norske Turistforening. AAT har sitt rute- og hyttenett i Austheiane. Vi har ca. 4300 medlemmer, 12 fjellhytter, og merkede ruter man kan følge sammenhengende fra Dølemo i Åmli til Bjåen i Bykle. AAT samarbeider med Torungens Venner om drift av Store og Lille Torungen fyrstasjon.

 

Besøk også hjemmesidene til Torungens Venner her: http://www.torungen-fyr.no/

 

Fasiliteter
  • 220V
  • Mobildekning
  • Steikeovn
  • Strømovn
  • Utleie
  • Båttransport
  • Bade
  • Fiske
  • Kystledhytte
  • Turpost
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.