Fønhuskoia 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
21 senge­plasser
Område:
Sesong:
750 moh. i Sør-Aurdal i Oppland
Lat/Long: 60°36'36"N, 9°25'54"E

DNT Ringerike

Ble offisiell åpnet av Øystein Dahle 22. juni 2013.

Den ble bygget som et "Valdresprosjekt" der byggekomiteen besto av representanter fra Ringerikes Turistforening, Valdres Natur- og Kulturpark, Fønhusgruppen i Sør-Aurdal, Valdresmusea, Sør-Valdres utvikling, Valdres Destinasjon samt bygdefolk fra Hedalen. Fønhuskoia eies og drives av Ringerikes Turistforening. Den ligger ved vannet Strøen i Sør-Aurdal kommune, på Valdressida i øverste del av Vassfaret. Hytta er på 111 kvm med 4 soverom, samt hems og muligheter for overnatting i stue. Totalt er det 21 sengeplasser i hytta. Fønhuskoia er utstyrt med solcelleanlegg med lys på alle rom. Stabburet/sikkringsbua er på 24 kvm. og har to rom i første etasje samt et loftsrom. Her er det Fønhusutstilling i gammel stil i rommet mot nord (Tverrvassætra), og overnattingsmuligheter i gammel stil for fire personer i rommet mot sør (Tjuvhanshula). Sikker og god vannpost finnes på tunet rett framfor inngangspartiet til hytta.

Det finnes et stort etablert sti- og løypenett i Vassfarområdet med mange muligheter. Her er det fint både for fottur, ski, sykkel og kano.

I Vassfaret er det mange gode fiskevann, bekker og elver. Fiskekort får du kjøpt i to dagligvare forretninger i Hedalen og i egne fiskekortkasser ved flere av hovedveiene inn i området. Nærmeste fiskevann ligger 50 meter fra Fønhuskoia, vannet heter Strøen og er det øverste og største vannet i Vassfaret.

Forslag for dagsturer

 1. Sykkeltur - Strøen rundt
  Følg anleggsveien nordover og deretter veien langs Strøen. Ved Tjernsvollen holder du venstre inn på ny sti langs nordsiden av vannet – inne i vika må du vade over en elv og kommer over på opparbeidet grusvei. Følg denne ca 1 km og så tar du skarp opp til venstre og fortsetter mot Trytetjern – her må du trille 1,5 km på småkupert og smal sti sørover langs Trytejern. Følg Trytetjernbekken som renner ut av tjernet. Følg litt utydelig sti i myrdrag fram til stort skogsfelt – her kommer du inn på ny skogsbilvei. Så går det rundt Trytetjernåsen og nordover opp til Strøsdammen og tilbake til koia. Se bilder og mer detaljert beskrivelse her:Turbeskrivelse Strøen rundt
 2. Slakollen
  Følg blåmerka sti fra koia til parkeringsplassen ved bilveien. Så videre på bilvei mot Strøsdammen, men tar første hyttevei til venstre. I enden av veien begynner det en tydelig blåmerket sti opp til stikrysset like ved Hellsæren. Derifra ca 1 km sørover til Slakollen.
 3. Nevlingkollen, Vassfarplassen og Suluvatnet (7-8 timer)
  Gå til Slakollen som beskrevet under turforslag 2 og fortsett på stien til Slasætra. Følg så umerket sti over Slafjellet til Fjellvatnet. Kryss Fjellbekken og følg terrenget til Nevlingkollen. Tilbake til Fjellvatnet og derifra tydelig sti ned til Vassfarplassen. Følg så stien eller skogsbilveien til Suluvatnet. Like nord for Suluvasshytta kan du enten følge blåmerket sti langs Strøselven tilbake til Strøsdammen og videre til koia eller du tar av til høyre på (utydelig) rødmerket sti som etter noen hundre meter kommer inn på en skogsbilvei. Videre på skogsbilveien til Strøsdammen og derifra blåmerket fram til koia.

Booking

Alle kan bruke koia, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til DNT standardnøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på koia. Ingen kan likevel bortvises. Koia disponeres fra kl 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen.

Se oversikt over ledige plasser/ Bestill plass på koia

Tilrettelegging for funksjonshemmede

Fønhuskoia er godt tilrettelagt for funksjonshemmede. Fra parkering til rampe er det grusvei. Veien er fremkommelig for rullestoler. Til inngangspartiet er det rampe. Selve rampen opp til inngangsdøren er 102 ca i bredde. Når du kommer opp rampen, er det et inngangsparti med en hoveddør på 73 cm med rampe.

Dør til handicaptoalett med rampe 78 cm. Toalettet har god plass, spesielt på den ene siden. Det er rekkverk som kan løftes. Det er også en gassovn på dette toalettet.

Trapp ned til vannpost. Her mangler det markering av trapp for svaksynte. Vannposten fungerer fint med veldig godt vann, men det er dessverre ikke mulig å komme dit med rullestol.

Kjøkkenet er veldig funksjonelt og stua har god plass. Rampene fra stua i tilknytning verandadøren er lakkert og kan være glatte. På verandaen er det en stolpe som kan gjøre det vanskelig å manøvrere. Det er heller ingen rekkverk eller rampe ned i terrenget eller til bålpanna. Det er ulendt i terrenget, så denne siden er ikke egnet for rullestoler. Når det er sagt, er det en fantastisk utsikt fra verandaen over Strøen. Verandadøren måler 83 cm.

Bredden inn til soveromsgangen er 67 cm. Det ligger ett soverom utenfor denne gangen. Det som er best egnet for handicappede ligger igjennom denne gangen.

Vaskerom har dør på 57 cm og tørkerommet på 80 cm. Du kan komme inn til tørkerommet fra gangen og igjennom soveromsgangen.

Åpning av bom avtales ved henvendelse til kontoret/koiesjef.

 

Ved behov av ytterligere informasjon, kontakt ansvarlig koiesjef for Fønhuskoia:

Olaf Ødegaard, Søbekkseter, 3528 Hedalen.

Tlf. privat: 61 34 90 57 mobil: 413 06 784 

Eller så kan du kontakte RT-kontoret i Hønefoss

rt@ringerikes-turistforening.no Tlf. 32 12 21 00

Mer info. vedr. Fønhuskoia finner du her:

Artikkel med bilder hos Ringerikes Turistforening.

Flere artikler med bl.a. tegninger finnes på Hedalen.no

Et stort antall bilder fra Fønhuskoia tatt av Kjell Arne Berntsen (medl. av byggekomiteen, rep. Valdres Natur- og Kulturpark)

For mer informasjon om Vassfaret, klikk her!

Mikkjel Fønhus

Vassfaret

Fasiliteter
 • 12V
 • Båt
 • Kano
 • Peis
 • Steikeovn
 • Teltplass
 • Tørkerom
 • Vedovn
 • Wc
 • Sommerbil
 • Sykkel
 • Bade
 • Fiske
 • Barnevennlig
 • Turpost
Tilrettelagt for
 • Handikap
 • Skoleklasser
 • Barnevogn
 • Rullestol
 • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

Bekalger. Vi har for tiden ikke tilgjengelig værvarsel for denne hytta.

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.