Stavali 

Type:
Selvbetjent
Overnatting:
62 senge­plasser
Område:
Sesong:
1024 moh. i Ullensvang i Hordaland
Lat/Long: 60°19'6"N, 6°53'42"E

Bergen og Hordaland Turlag

Stavali (1024 moh.) er Bergen og Hordaland Turlags største hytte med 62 sengeplasser, hvorav 28 av dem kan forhåndbookes. Det er derfor alltid plass også for gjester som ankommer uten å ha reservert seng. Stavali ligger i den mest varierte delen av vestlige Hardangervidda og er velegnet for voksne og barn barn fra skolealder, samt større grupper og firmaturer. Hytten ble bygget i 1939 og er kontinuerlig oppgradert.

Mange stier fører til Stavali. Man kan velge bratte oppganger til/fra fjorden, eller man kan komme til Stavali fra andre hytter på vidda. En av de mest brukte rutene hit går fra Kinsarvik i Hardanger og opp Husedalen, kjent for sine spektakulære fossefall som tiltrekker seg turister fra hele verden - med og uten fjellsko. De fleste bruker Stavali som første eller siste hytte på vei ut/inn av Hardangervidda. Det er imidlertid et godt alternativ å slå seg ned på hytta noen dager. Man kan gå dagsturer, toppturer, fiske, plukke bær eller slappe av i flotte omgivelser. Fiskekort selges på hytta i sesongen. Hytta er stor og romslig med flott utsikt over Grønndalsvatnet. Hytten er åpen hele året. På Stavali er det kortterminal i den perioden hytta er betjent.

Sesongen juli/august

Stavali er i utgangspunktet en selvbetjent hytte, men i sesongen juli/august er familien Hauge vertskap på Stavali. Det er da mulig og velge om man vil lage maten sin selv eller om man vil få maten servert. Vi kaller det delbetjent.

I sesongen serverer vi frokost, rømmegrøt, speketallerken, kaffe og kake samt at det er salg av div. kioskvarer. Hytten har også øl- og vinrett. I sesongen er det også frokostbuffet og mulighet til å smøre matpakke.

I sesongen er det også mulig og benytte seg av vedfyrt badestamp. Badestampen holder ca. 40 c, fantastisk for ømme og såre muskler.

Gjestene ordner selv med oppvask, henting av vann, gulvvask og ellers rydding av hytten ute og inne. Følg rutiner, oppslag og anvisning fra vertskapet.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Utstyr

Hytten har solstrømanlegg. Hytten er utstyrt med det man trenger for matlaging og opphold. Kjøkkenutstyr, dekketøy, sengetøy og proviant. Av proviant finner man middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, margarin, pålegg og desserthermetikk samt det man trenger til opprydding og vask.

Hund på Stavali

Hundebur i steinbu/stølshus. Steinbuen er innredet med hundebur. Det er tilrettelagt med madrasser og vedovn dersom eier ønsker å bo sammen med hunden. Følg anvisning fra vertskapet.

Historie

Det har vært stølsdrift på Stavali siden 1600-1700-tallet. Stølen ble restaurert på 90-tallet og har vært brukt til stølsdrift frem til 2012. Det er ikke lenger stølsdrift på Stavali, men stølshusene er åpne for publikum.

Anbefalte turer

Det er mulighet for flotte toppturer rundt Stavali. Randinuten (1498 moh.) er en mye besøkt topp rett i nærheten av hytta. Man kan også ta dagstur til Sovarenuten (1648 moh.) som er blant en av de høyeste toppene på vestvidden.

Stavali er perfekt for flotte fisketurer med mange flotte fiskevann rett i nærheten. Vi kan nevne Grønndalsvantnet, Lonavatnet, Trollavatnet. Dersom man ønsker å gå litt lengre dagstur kan man også fiske i vann som Veivatnet, Hanasteinsvatnet, Austmannavatnet og Omkjelen.

Stavali er også en fin hytte å besøke om man vil ha kortere eller lengre rundturer. Kjekke korte rundturer kan være å gå opp fra Kinsarvik, ta en overnatting på Stavali og gå ned Munketreppene til Lofthus eller man kan evt. gå til Vivelid og ned Hjølmo. En litt lenger rundtur som er populær er å gå opp fra Kinsarvik til Stavali, gå videre til Torehytten der man evt. kan bestige Hårteigen (1690 moh), gå videre til Tyssevassbu og ned til Tyssedal via den populære Trolltunga.

Fasiliteter
 • Badstu
 • Båt
 • Servering
 • Steikeovn
 • Tørkerom
 • Vedovn
 • Bade
 • Lokalmat
 • Fiske
 • Turpost
Tilrettelagt for
 • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.