Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Fonnabu 

Type:
Selvbetjent
Overnatting:
27 senge­plasser
Område:
Sesong:
1450 moh. i Kvinnherad i Hordaland
Lat/Long: 60°4'36"N, 6°20'52"E

Bergen og Hordaland Turlag

Fonnabu turisthytte ligger ved brekanten av Folgefonna og består av to hytter og uthus. Kun noen rom på Fonnabu er åpnet for sengebooking, andre rom og sovehemser er åpen for alle. Det er derfor alltid plass også for gjester som ankommer uten å ha reservert seng.

Fonnabu er et ettertraktet sted for lokale og for tilreisende med breoppleving på turprogrammet, for brekurs, for skiglade som ønsker å gå Folgefonna på langs eller tvers, og for alle som vil svette litt for en sjelden tur- og friluftsopplevelse. Hyttene er utstyrt med kokekar, gass, ved og proviant. Sengene har puter og ulltepper, samt noen dyner. Lakenpose eller sovepose er nødvendig.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Hund på Fonnabu: Tilrettelagt for hund i Steinbuen (tidligere sikringsbu) med bur i gang, og mulighet for å ha hund med inn i Steinbuens soverom (2 køyer). 

Fonnabu var bygd i 1974. Særlig knyttet til Fonnabu var, og er, turgruppen i Rosendal Turnlag, Kvinnherad Turlag (lokallag av Bergen og Hordaland Turlag), vårskiturister og fjellsportmiljø. Tilstrømningen var stor, og i 1986/87 var hytten utvidet. Ny sikringsbu sto ferdig i 1995, samtidig som gamlehytten var bygget om. Det er Kvinnherad Turlag som har ansvaret for driften av Fonnabu.

Følges merket rute fra Sunndal (Keiserstien) slipper man å krysse breen for å nå hytten.

Breføring mellom Fonnabu og Holmaskjer sommerstid, kontakt Folgefonna Breførerlag for mer informasjon. 

Breføring over Folgefonna: Føring mellom Fonnabu og Holmaskjer i juli/august Folgefonni Breførarlag har breføring over Folgefonna etter bestilling.  Påmelding senest dagen før. Breføraren går mellom Fonnabu og Holmaskjer. Det anbefales å gå til enten Fonnabu eller Holmaskjer og overnatte dagen før breturen.

Turen frå Sunndal til Fonnabu går opp den nydelege Keisarstien som er godt merka med vardar og raude T-ar. Frå Holmaskjer er den gamle ferdslevegen ned til Tokheim rusta opp og godt merka. Såleis kan folk på eigenhand ta seg opp til brekanten og verta førte over breen av kyndige folk. Å kryssa Folgefonna krev gode orienteringskunnskapar samt breutstyr. For mange stoggar difor turen anten på Fonnabu eller Holmaskjer sommarsdagen.

Ruta frå Mauranger til Odda er ein ferdsleveg med lang historie. På slutten av 1800 talet og eit stykke ut på 1900 talet vart folk førde på hesteryggen opp til brekanten og dregne på slede over breen. Dampbåtane segla i mellomtida rundt halvøya og plukka turistane opp på andre sida. Det er såleis ei glede for oss i Folgefonni Breførarlag å føra tradisjonen vidare med å drive føring på den tradisjonsrike ruta for alle fjellinteresserte, med eller utan bre erfaring.

Folgefonna på tvers: Folgefonnatunnellen har gjort det enkelt å gå på tvers av Folgefonna fra Sunndal til Odda eller omvendt. Det beste er å sette bilen der du kommer ned, og ta buss eller taxi til stistart. (Odda taxi: 53 64 14 44). Dette er ein tur som også familier med spreke barn kan gjennomføre, en tur i dramatiske omgjevnader, med utsikt til havet i vest og Hårteigen i aust. Turen over breplatået byr på alt frå flott sommar vær til snø og regn. Det er difor naudsynt å pakka sekken som om ein skulle på vinter tur. Hue og vottar er obligatorisk utrusting samt solbriller og solkrem. På ruten Fonnabu-Holmaskjer-Tokheim/Odda bruker du på ski knapt 2 timer, til fots noe mer. På toppen av breen 1662 m.o.h. er det flott utsikt. Stien fra Tokheim og ned til egne hjem ble restaurert i 2002, og har rideveistandard som i gamle dager.

Til Folgefonna kan du komme på følgende måter:

1 - Til Gjermundshamn med buss fra Bergen, videre med ferge til Årsnes ved Rosendal og buss el. drosje nordover til Ænes og Sunndal, eller sørover mot Rosendal og Omvikdalen.

2 - Via Utne med ferge fra Kvandal, buss videre til Jondal eller Odda.

3 - Til Odda med buss fra Voss eller buss fra Bergen, gjennom Folgefonntunellen til Sunndal. 

4 - Snøggbåt fra Bergen til Rosendal, korresponderer med buss videre til Sunndal.

Med bil: Til Odda eller Rosendal. Via Odda: Gjennom Folgefonnstunnelen kjem ein frå Odda til Mauranger/Sunndal på 10 minuttar. Via Årsnes fergeleie (Rosendal): 40 minutter å kjøre til stistart i Sundal. Via Jondal: Kjør opp til Folgefonna alpinsenter. 

 

Fasiliteter
  • Steikeovn
  • Vedovn
  • Bade
  • Turpost
Tilrettelagt for
  • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.