Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Gråtådalstua 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
9 senge­plasser
Område:
Sesong:
605 moh. i Beiarn i Nordland
Lat/Long: 66°47'14"N, 14°28'27"E

Bodø og Omegns Turistforening

Fritt og vindfullt mellom bre og fjell ligger Gråtådalstua ved Vadet innerst i Gråtådalen i Beiarn. Hytta er et naturlig stopp på turen mellom Glomfjord og Beiarn. Hytta er ei Saltdalshytte og ble bygd i samarbeid med Statkraft som brukte den under kraftutbyggingen i Trollberget. Da dette arbeidet ble avsluttet, ble Gråtådalstua overlevert Bodø og Omegns Turistforening fra årsskiftet 1992/93.

Om hytta
Gråtådalstua har solcellestrøm og er av meget god standard. Det er radio og ladeuttak for 12V. Det er lys på alle soverom, toalett, kjøkken og i stua. Fra 2015 er det og mulig å ta seg en dusj innendørs. 

Hytta har to soverom med totalt 9 sengeplasser. I tillegg er det sovesofa i stua med plass til 2 personer, samt 3 madrasser som kan brukes som flatseng. Totalt vil 14 personer kunne sove godt.

Nabohytta som eies av Beiarn Jeger- og Fiskerforening  (BJFF), ble satt opp samtidig. Den fungerer som sikringshytte (5-6 sengeplasser). Gjeterbu ved indre Svartoksen tilhører Beiarn Sausankarlag. Derfra kan du følge dalen videre innover og opp til Gråtådalstua. 

Om nærområdet
Områdene rundt indre og nedre Svartoksene er spesielt frodige og anbefales til floraturer.  Bla. kan du finne mariasko her. Men etter hvert som du nærmer deg snaufjellet blir ballblom og storstorknebb byttet ut med reinrose, mose og lav.

Oppe på toppene av Svartoksene er det som å stå på et utkikkstårn, og du kan oppleve å få se elg på sommerbeite på dalens nordvestside. Landskapet vinterstid har naturlig nok en helt annen karakter og preges sterkt av barskt høyfjell. Vinden kan tidvis være voldsom i disse områdene mellom fjelltoppene.

Både på turen opp og når du er vel fremme ved hytta har du et praktfullt skue mot Simlebreen og alle dens utløpere på motsatt side av Gråtådalen. Og langs den lange ryggen mellom Gråtådalen og Beiardalen i øst står de fleste av Beiarns høyeste topper oppmarsjert i rekke og rad med Skelåtind (1637 moh.) som en klar høydevinner i sør på grensa mot Meløy. Et paradis for den toppfrelste!

Dette er kontrastenes landskap. Mens høyfjellets karrige natur preger fjellet på begge sider av dalen, slynger Gråtåga seg bedagelig langs den frodige dalbotnen. Vannføringen i Gråtåga var større før; også denne elva har lidd kraftutbyggingens skjebne. Men alle sideelvene fra breene og snøen i fjellene på begge sider sørger for at elva langtfra er tørrlagt.

Gråtådalen er en sidedal til Beiardalen og er på mange måter bindeleddet mellom Beiarn og Glomfjord. Under anleggstiden i Glomfjord på 50-tallet var det mange beiarværinger som gikk over fjellet for å tjene til livets opphold. Noen gikk fra Kysknes i Gråtådalen. De fleste valgte imidlertid korteste vei opp fra Stormyrhalsen eller Steinåmoen i Beiardalen. De gikk da rett opp fjellet og over til Glomfjord. Det er en barsk tur, spesielt vinterstid. De sprekeste brukte fire timer fram til Storglomvatnet.

En av de som har gått distansen flest ganger er nok Martin Hammernes. Han gikk hele 204 turer frem og tilbake over fjellet.

Om proviantering

Hytta har ikke proviant, men de to nærmeste butikkene (med åpningstider) finner du her:

  1. Coop Marked Storjord
  2. Coop Marked Tollå 
Fasiliteter
  • 12V
  • dusj
  • Teltplass
  • Vedovn
  • Turpost
Tilrettelagt for
  • Hund
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.