Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Krukkistua 

Type:
Ubetjent
Overnatting:
12 senge­plasser
Område:
Sesong:
520 moh. i Rana i Nordland
Lat/Long: 66°40'44"N, 15°2'60"E

Rana Turistforening

Krukkistua er ei av to gjenstående telegrafstuer i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Den ligger i utkanten av Krukkimyrene, der Bjøllåga/Biellok dovent slynger seg i slake svinger sørover Bjøllådalen/Biellokvágge.

En klar høstmorgen med sol som tiner rimet på Krukkimyrene er utrolig vakker, og en opplevelse du vil huske lenge. Mange fremhever Krukki som en sjelden perle, mens andre med gru tenker tilbake på besøk der himmelen har vært mørk av myggsvermer. Husk myggmiddel! Vil du slippe myggplagen, bør du unngå varme sommerdager.

Hovedhytta på Krukki ble trolig bygd i 1881. Den har fire senger i ett soverom og fire senger i oppholdsrommet. Hemsen er stengt av for overnatting pga. at vinduene er for små til å brukes som nødutgang. 

Krukkistua er helt lik Midtistua, bortsett fra at uthuset her er bygd i ett med sikringshytta. Ny sikringshytte ble ferdig høsten 2008. Den har fire gode senger og vaskerom, og er ellers godt utrustet.

Hund kan medtas i hovedhytta, men ikke i sikringshytta.

Krukkistua er et godt utgangspunkt for bærplukking, soppsanking og fisking. I Bjøllåga er det gode muligheter til å hive på land sprelske bekkørreter i ypperlig stekestørrelse.

En obligatorisk kveldstur når du ligger på Krukkistua er et besøk i den gamle steinstua en kilometers vei nord for hytta. Seks kilometer sør for Krukki treffer du på Kjeldeelva, som renner ut fra Kjeldeelvvatna. Elva renner for en stor del under jorda. Ellers er det om sommeren fint å rusle oppover langs Bjøllåga til en foss med morsomme jettegryter.

 

Den gamle steinstua
Den gamle steinstua rett nord for Krukki er pietetsfullt restaurert. Den og steinstua ved Nordre Bjøllåvatnet/Ruovdajávrre ble opprinnelig bygd av Hans Eriksen fra Bredek på 1860-tallet i forbindelse med at telegraflinja skulle anlegges over Saltfjellet.

Steinstuene har ytre mål på 8 x 6,5 meter og har åstak med tro og torvdekke. Veggene er doble steinvegger, ca. 1m tykke, med torv i midten.

Like ved steinstua ved Krukki ser man også spor etter anleggsveien som ble anlagt, med vakre natursteinsfyllinger.

Fasiliteter
  • 12V
  • Vedovn
  • Fiske
  • Turpost
Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...

Værvarsel og solkurve

blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.