Skålatårnet eller Kloumanstårnet som er det opprinnelige navnet på denne helt spesielle hytta 1843 meter over havet er utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige turisthytte. Du finner den på Vestlandet - innerst i Nordfjord!
Skålabu og Skålatårnet har hver sin informasjonsside på ut.no. Les begge før du bestiller/tar turen. Begge hyttene står åpne, men vedovnen på Skålatårnet er avstengt i perioden 1. september til 20. juni for å bevare steintårnet best mulig.
Skålatårnet har en helt spesiell utforming og historie. Hytta er et tårn der første etasje har kombinert oppholdsrom og kjøkken. I 2 etasje er det soverom med sengeplasser fordelt på tre "etasjer", sjarmerende tett og intimt. Hytta har det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, gass, ved og stearinlys. Det er dyner, puter og pledd. Det er påbudt med lakenpose, eget sengesett eller sovepose. Skålatårnet har begrenset oppholdsareal/kjøkken. Ta hensyn til dette og velg gjerne mat som ikke krever så mye utstyr/tid å lage. Det er ikke tilgang til rennende vann, snø fra snøfonn må smeltet/kokes eller bring helst med eget vann til mat/drikke.
Skålatårnet: Sikringshytte, ikke overnatting vinterstid. Ingen av de 14 sengene kan bestilles. Ikke tilrettelagt for hund. Proviantlager, do og vedlager er i Skålabu.
Skålabu: Hovedhytte, tilgjengelig hele året. Alle 20 senger kan bestilles, hundebur.
Do/vedbod: I tilknytning til hovedhytta. 100 meter fra Skålatårnet.
Plantegning av Skålatårnet finner du under bilder.
Alle som besøker en DNT-hytte skal betale for opphold og proviantkjøp. Det gjelder også dagsbesøk. DNT-medlemmer overnatter rimeligere enn ikke medlemmer. Hytter med rombestilling eller utleie kan vike fra standardpriser. Priser overnatting og proviant 2025
Forhåndsbestilling - betaling for hytteopphold
Bestill overnatting på forhånd via hyttebestilling.dnt.no. Der vil du se ledig sengekapasitet, få tilgang til informasjon om hytta, ruter og turforslag i UT-kartet. Forhåndsbestilling anbefales spesielt i høysesong, på hytter med få sengeplasser og for store grupper. Hytter som leies ut/ kun har rombestilling må det forhåndsbestilles for å få tilgang. Det blir sendt ut elektronisk kvittering ved forhåndsbestilling. Her spesifiseres vilkår og viktig informasjon om den enkelte hytte. Les dette nøye før ankomst.
Drop - in besøk
Gjester som ikke forhåndsbestiller, og alt matuttak fra proviantlageret skal betales med appen DNT Hyttebetaling . I besøksprotokollen på hytta, noter i betalingsrubrikken DNT - APP.
Appen fungerer uten telefon- og nettverksdekning. Legg inn proviantkjøp og overnatting offline og betal når du får mobildekning. Last ned hyttebetalingsappen på telefonen FØR du går på tur. Denne appen erstatter tidligere engangsfullmakter og skal alltid brukes om du ikke har forhåndsbestilt.
Besøksprotokoll: DNT-hytter har besøksprotokoll, skriv deg inn når du ankommer. Den ligger lett tilgjengelig. Samme sted finner du også praktisk informasjon om hytta og betaling for proviant/opphold. Noter i kolonnen til høyre betalingsmåte for oppholdet. Ved gruppebesøk skriver alle seg inn. Protokollen gir oversikt over besøkstall og bruk av rute-/hyttenettverket.
Skålatårnet er ikke tilrettelagt for hund. Det er 2 hundebur på Skålabu som kan bestilles.
Skålatårnet er egnet for grupper, men vær oppmerksom at det kan være mange gjester i høysesong og trangt om plassen. Ta hensyn! Større grupper anbefales å legge turen til midtuke.
Ved Skålatårnet er det den slående utsikten og breen som vekker oppmerksomheten. Fiskevatn og turstier er det lite av rett ved hytta. Ellers er området ved Loen slående vakkert og byr på mange turmuligheter. Hoven, Raksætra, Loen - og Oldedalen er populære turmål. Det samme er Lodalskåpa og Jostedalsbreen for de som ønsker større utfordringer. Mulighet for organiserte turer dit. Det er brukt betydelig midler for å bygge stien til Skåla og det koster å holde den ved like. Skålastilaget vedlikeholder stien. Ønsker du å støtte arbeidet vippser du en sum til 128234. Vi er takknemlig for all støtte til dette arbeidet.
Loen (Tjugen) - Skålatårnet - sommerrute - gradering svart.
Ruten til Skålatårnet er merket fra Tjugen, ca 2 km. fra Loen sentrum. Stor parkeringsplass mot avgift. Ruten til Skålatårnet er på 8 km. og vel 1800 høydemeter. Eneste sted uten stigning er på broa over Fosdøla og et kort parti ved Skålavatnet. Første del av turen går på skogsvei, for så å bli erstattet av god sti og sherpatrapper, stein og berg. Snøen kan ligge langt utover sommeren. Noen ganger hele sesongen fra ca 1100 moh. Vær og føre endrer seg raskt og du kan møte alle årstider på samme tur. Det er viktig å følge merket løype. Da følger du trygg trase uten eksponerte områder. Det er svært bratt i området utenfor merket sti. Turen er beregnet til 3-5 timer opp og noe mindre ned. Legg gjerne inn ekstra tid og en god pause på toppen. En tur til Skålabu krever gode fjellstøvler, vind, vann og varme klær hele året. God matpakke og sikkerhetsutyr som førstehjelp, vindsekk, ekstra snacks og drikke. Kart, kompass må være med.
For de fleste oppleves en tur til Skålatårnet svært krevende på grunn av stigningen, men kvaliteten på sti og merking er god. Belønningen på toppen er stor. Legg gjerne inn en overnatting, da kan du være heldig å få med både sol oppgang - og nedgang!
Vinterstid er turen til Skålatårnet svært krevende og anbefales kun om man har god kompetanse på vinterfriluftsliv og skred. Vent uansett til snøen er satt, sesong er evt. mars- april og mai. Midt i mai må man regne med å bære skia opp til ca750 moh. (Tjugensætra) Vær obs på mulig skredfare langs elvene Fosdøla og Skålaelva, og pass opp for skred på nordsida av sommerruta etter passering av Skålavatnet.
Det var distriktslege Hans Henrik Gerhard Klouman i Innvik som fikk ideen til dette høytliggende byggverket. Fra sin bolig på Faleide hadde han et vakkert utsyn innover fjorden med den dominerende Skåla i bakgrunnen. Skålatårnet ble reist sommeren 1891. Tårnet var resultat av et entusiastisk pågangsmot og urokkelige optimisme. Kloumann var ikke i tvil om at prosjektet ville bli et stort tilskudd til sognets attraksjoner, og han ville ha med seg næringsliv og bygden i dugnaden for å få tårnet realisert.
... En stor tilstrømning av reisende vil have den største betydning for hele sognets økonomiske utvikling ... det vil rimeligvis blive stærk efterspørgsel efter rideheste til bestigning af Skåla (antakelig 7 kroner for hest og mand) efter folk til skydsning, brævandring, småture m.m. skrev han i ett av sine brev til bygdens næringsliv. Han trengte startkapital, ca 1000 kroner.
Skålatårnet har 1,25 m tykke murer, og med sine to etasjer minner det om et gammelt borgvakttårn. Dr. Kloumann døde samme høst og fikk aldri se byggverket ferdig. Hans etterfølger, dr. Brodtkorb, overtok ansvaret for driften av "hytten". I samarbeid med veidirektør H. H. Krag, tidligere styremedlem i DNT, samlet han inn penger for å opparbeide sti til toppen. Bergens Turistforening hadde også innsamling, og DNT ga penger til utstyr i tårnet. Veiarbeidet strakte seg over flere år, og de største arbeider ble utført i 1905 og 1906, og det fortsatte helt til 1914. Fru Kloumann forærte tårnet til oppsitterne i Loen i 1896, og de overlot det til Bergens Turistforening i 1897.
DNT anbefaler alltid å ha med fysisk kart og kompass på tur. I fjellet er det varierende mobildekning. Vær og føreforhold endrer seg raskt. Merking kan forsvinne under snø og i tåke. Følg pakkeliste tilpasset årstid.
Kart - Jostedalsbreen 1: 50 000
Tursenteret i Bergen og Hordaland Turlag - godt utvalg av kart, turutstyr og bekledning. 15 % medlemsrabatt og gratis turveiledning til medlemmer som skal på DNT-hyttetur!
Skålatårnet har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.
Skålatårnet driftes og har tilsyn av Bergen og Hordaland Turlag.
Letteste adkomst er fra Loen i Nordfjord.
Med bil: Fra tettstedet kjører man knapt to km. på vei langs Loelva, til Tjugen (Tyva). Her er det parkering mot avgift.
Med buss: Fra Bergen: Ekspressbussen Bergen-Trondheim (Nor-Way bussexpress) går daglig fra Bergen. Fra Oslo: Møreekspressen (Nor-Way bussekspress) går daglig fra Oslo og korresponderer med buss til Loen i Stryn.
Skyss: Kollektivtransport i Vestland.
Se adkomstbeskrivelse sommer og beskrivelse under ruter til Skålatårnet.
Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.
Les mer om SjekkUTSjekkUT-besøk