– Jeg skjønte hva utfallet kunne ha blitt

Da Yngvar Andersen (40) var i tenårene, var han opptatt av å bestige de høyeste toppene. Det er han ikke lenger.

– Jeg mista gleden av å gå i fjellet. Den tok det mange år å finne tilbake til, sier Yngvar Andersen.

Han er kjent for mange som «Puls»-Yngvar, etter å ha hjulpet folk ut på trening i blant annet nettopp NRK-programmet «Puls». Men selv om han alltid har vært glad i å trene, har han ikke alltid vært like glad i å gå lange turer i fjellet.

Da han var 17 år fikk han nemlig en opplevelse han aldri kommer til å glemme.

Han var blitt mer og mer opptatt av å nå nye fjelltopper, og hadde bestemt seg for å bestige Store ringstind i Hurrungane like ved der han vokste opp. Han la ut på tur, selv om været var dårlig.

Utdrag av fjellvettregel #4

Husk at været skifter raskt i fjellet. Ta med ekstra klær og det utstyret som turen og terrenget krever
Les hele fjellvettregel #4 her

– Jeg hadde gått der mange ganger tidligere, men siden det var så dårlig sikt fortsatte jeg bare å gå oppover langs fjellsiden. Til slutt var jeg kommet alt for høyt opp. Det var ufattelig skummelt å gå opp, og det føltes umulig å komme seg ned igjen. Det gjør jeg aldri igjen, sier han, og legger til:

– Jeg tror jeg aldri har vært så redd som jeg var da.

Nærbilde av Yngvar Andersen

Det gjorde noe med meg

Den strabasiøse turen endte likevel godt. Andersen klarte å ake ned fra toppen, til tross for dårlig vær og sikt, og kom seg trygt hjem. Episoden skulle likevel sette sine spor.

– Det gjorde dessverre noe med meg. Jeg skjønte hva utfallet kunne ha blitt, sier han.

Utdrag av fjellvettregel #8

Revurder planene fortløpende og velg plan B lenge før du er utstlitt.
Les hele fjellvettregel #8 her

Han fortsatte å bruke naturen, men sluttet å ta de lange turene til de høye fjellene. Målet ble ikke lenger like hellig - han fant heller glede av å ta mindre turer i skog og mark. Å finne tilbake til gleden av å gå lengre turer skulle han ikke gjøre før han ble godt voksen.

– Jeg var nok redd. Jeg sa det aldri til noen, og innrømte det nok ikke helt for meg selv heller, men den episoden gjorde noe med meg, sier han.

Bilde av Yngvar Andersen ute i skogen

Treningsturer i Oslomarka

Nå er han ikke lenger redd for å ta ut på lengre turer. Han kjøpte nylig nye randonnée-ski, og har planer om å bruke de mye.

Likevel er det i Oslomarka han oftest er å se. Han er bosatt på Tåsen i Oslo, og bruker marka mye, både til treningsturer alene og gåturer sammen med kona Liv Loftesnes og deres tre døtre.

Når han er på tur med døtrene, er han opptatt av at de ikke skal bli presset til å gå lenger enn de vil. De skal få lov til å utforske naturen på egne premisser, mener han.

– Det aller beste er å kunne sose rundt sammen med dem. De utforsker, leker og koser seg. Det må de få lov til. En dårlig opplevelse i naturen kan sitte lenge, sier han.

Utdrag av fjellvettregel #9

Avpass farten etter den svakeste i følget, og pass på at alle i turfølget er med.
Les hele fjellvettregel #9 her

Inspirert av egen oppvekst

De mange rusleturene sammen med barna, er mye inspirert av sin egen oppvekst. Besteforeldrene hadde hytte på fjellet, og han husker godt de mange turene han var på sammen med bestefaren.

De gikk heller korte turer nærme hytta enn lange dagsturer. De plukket bær og sopp, og hadde sjeldent et mål de skulle nå.

Men selv om de brukte naturen mye, snakket de lite om fjellvett.

– Det har jeg tenkt å gjøre annerledes med mine barn. Jeg vil at de skal få et sunt og trygt forhold til naturen. Jeg vil ikke at de skal få en sånn opplevelse som jeg hadde, slik at de kan nyte naturen ordentlig, sier han.