– Jeg hadde skikkelig flaks

Kari Schibevaag (37) tilbringer store deler av året ute i naturen, men etter at hun nesten ble tatt av et snøskred, velger hun ofte å avslutte turen før hun har nådd toppen.

Selv om hun bare var 27 år da hun nesten ble tatt av skredet i fjellsiden i Italia, hadde hun allerede mye erfaring fra utallige ski- og fjellturer. Likevel var hun uforberedt på at det skulle gå et snøskred der hun var da hun på et spontant innfall bestemte seg for å ta en annen rute ned enn hva vennene, som kjørte foran henne, hadde gjort.

Da hun hørte lyden og kjente at bakken begynte å bevege seg, skjønte hun at et skred var utløst over henne. At hun fikk grepet tak i et tre like før snøen drønnet forbi henne, var bare flaks.

– Jeg var veldig redd. Da kjente jeg virkelig hvor mye kraft det er i snøskred. Jeg hadde skikkelig flaks, sier den profesjonelle kiteren.

Utdrag av fjellvettregel #3

Bruk vær- og skredvarslene og forstå betydningen for områdene du skal ferdes i.
Les hele fjellvettregel #3 her

– Tenker mer på det nå

Nå er hun ti år eldre. Hun har en rekke VM-titler i kiting, både på snø og vann, og tilbringer store deler av året ute i naturen. Både sommer og vinter.

Selv om hun alltid har vært opptatt av fjellvett, gjorde episoden i Italia sitt til at hun alltid tar en ekstra sjekk før hun legger ut på tur.

– Jeg tenker mye mer på det nå enn tidligere. Jeg sjekker alltid været, planlegger hvor jeg skal gå, og ser på helningen i fjellet - jeg vil ikke bli tatt av skred, sier hun.

I tillegg til å sjekke værforhold og planlegge turen, tar hun også alltid med seg ekstra klær og utstyr.

Det kom godt med da hun og to venner var på skitur i Lofoten for et par år siden. De skulle bare ta et siste hopp før hjemturen, da en i skifølget landet skeivt.

Utdrag av fjellvettregel #5

Førstehjelpsutstyr gjør at du kan hjelpe deg selv og andre.
Les hele fjellvettregel #5 her

Endrede friluftsvaner

Da de skjønte alvoret startet de først å lage en slede av skiene sine for å frakte den skadde ned til sivilisasjonen, men de oppdaget fort at smertene var for sterke til å klare å frakte den skadde trygt hjem.

Heldigvis hadde de med seg ekstra varme klær, og var på et sted med mobildekning.

– Det begynte å bli mørkt, og med en gang solen går ned blir det fort veldig kaldt. De 45 minuttene før helikopteret kom og hentet oss var lange, sier Schibevaag.

Utdrag av fjellvettregel #7

Bruk kart og kompass, det fungerer alltid.
Les hele fjellvettregel #7 her

Som aktiv naturbruker, har hun de siste årene sett en endring i hvordan nordmenn bruker fjellet. Hun mener det er bra at mange har fått øynene opp for friluftslivets gleder, men mener likevel at flere må tenke bedre over hvilke farer de kan møte på.

– Nå skal alle ut på fjelltur. Det er veldig bra og gøy at flere har skjønt gleden ved det, men jeg er opptatt av at man ikke alltid trenger å gå opp på de høyeste toppene. Er målet med turen å nå toppen, eller er det å ha hatt en fin tur? spør hun retorisk.

Selv velger hun ofte å snu før hun kommer til toppen. Hun har ikke behov for å ha besteget de høyeste toppene og gått de lengste turene.

– Alle trenger ikke gå på lange ekspedisjoner. Det skal være gøy å være ute. Man skal ikke gjøre det bare fordi man skal få et kult bilde som man kan poste på sosiale medier og vise til naboen etterpå, sier hun.