– Jeg ser alltid for meg det verste

Den norske twintip-stjernen Andreas Håtveit (29) har fått et nytt forhold til fjellvett og det å ta risiko etter at han ble småbarnspappa.

Han har vokst opp i Sudndalen i Hallingdal, godt over tregrensa, og var fra barnsben av vant til å underholde seg selv sammen med sin eldre bror Jon mens foreldrene drev høyfjellshotell. Gutta har vokst opp utendørs og i fjellet. De sto på ski hele vinteren, og lærte fort at de måtte ha respekt for naturen for å ikke komme i vanskelige og farlige situasjoner, både i bakken og utenfor.

– Vi ble plassert i slalåmbakken fra vi var langt under ti år, og kjørte der hele dagen aleine. Da lærer man fort at man må bruke hodet, sier Håtveit.

Utdrag av fjellvettregel #1

Planlegg turen etter gruppas evner, og ha alltid flere alternativer
Les hele fjellvettregel #1 her

Nytt syn på fjellet

Barndommen i skibakken ga fort resultater. I dag er Håtveit regnet som en pionér innenfor twintip-sporten, med åtte X-Games-medaljer og en fjerdeplass i OL i bagasjen.

Da han var 27 år, la han likevel toppidrettskarrieren på hylla. Håtveit hadde blitt pappa, og ville prioritere familien. Nå bor han, kona Elise (29) og sønnene Syver (3,5 år) og Torbjørn (13 mnd) i bygda hvor han selv vokste opp.

Håtveit vil at sønnene skal få den samme friheten som han selv hadde i oppveksten, med fjellet som lekeplass. Men det å bli pappa har gjort at han har fått et nytt syn på fjellvett og det å ha respekt for naturen.

– Man skulle kanskje ikke tro det, men jeg ser alltid for meg det verste scenarioet i en hver situasjon med barna. Jeg tror de skal skade seg hele tiden. Jeg må si til meg selv: ”Ikke si noe, ikke si noe”, sånn at de ikke blir redde for alt, sier han.

Utdrag av fjellvettregel #6

Vit at skred kan løsne i heng som er høyere enn fem meter, og brattere enn 30 grader.
Les hele fjellvettregel #6 her

Andreas’ oppfattelse av hvor viktig det er med godt fjellvett ble også sterkt påvirket av at skikollegaen JP Auclair omkom i et snøskred i 2014.

– Det satte en støkk i meg. Jeg er sjeldent i områder hvor det er skredfare, det er uansett så mange fine områder hvor det er trygt å kjøre at jeg ikke trenger å sette meg i farlige situasjoner. Men når selv folk som er så vant til fjellet kan gjøre feil, så tenker jeg ekstra over det, sier han.

– Vil være et godt forbilde

Når det gjelder sønnenes forhold til naturen, er han opptatt av å gå foran med et godt eksempel.

Å ha et mer aktivt og bevisst forhold til hvilke naturkrefter som er i spill, er viktig for Andreas som forelder.

– Jeg kommer til å ta dem med i fjellet, og lære dem hvordan det fungerer. Jeg vil være et godt forbilde, og vise dem at de må tenke gjennom ting før de går ut, sier han.

Utdrag av fjellvettregel #2

Sørg for at turgruppa har en kultur for åpen og direkte kommunikasjon.
Les hele fjellvettregel #2 her

Om de skyhøye og spektakulære triksene Håtveit er kjent for verden over er forsvarlig, vil kanskje noen motsi. Likevel mener han selv at han aldri har vært spesielt vågal.

– Jeg syns ikke jeg har vært for dristig. Når man har vokst opp på fjellet, så lærer man hvordan man skal oppføre seg. Man vet når, hvor og hvordan man kan, og ikke kan, være i naturen, sier han.

Menneskene i twintip- og snowboardmiljøet har et sunt forhold til naturens krefter, mener Håtveit. Som utøvere må de vite at det de gjør er forsvarlig, selv om det kan se halsbrekkende og spontant ut for intetanende. Sikkerhet er en del av pakka.

Vit hvor du er

Sikkerhet har alltid vært viktig for Håtveit. Han mener han alltid tenkte seg om selv da han var yngre, men at han nok utfordret naturen mer da enn han gjør nå. Men med kunnskap om hvilke deler av fjellet der det kunne være skredfare, holdt han seg på trygg grunn.

Han tror det viktigste på fjelltur er å vite hva man gjør og hvor man er, og å ikke ta for store sjanser.

– Jeg er vant til forholdene her i Sudndalen, og jeg har stor respekt for naturen. Det er viktig å ikke begi seg ut på noe man ikke kan godt nok, sier han, og legger til:

– Sånn som jeg gjør når jeg kjører bil i byen. Det er helt håpløst.