Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Her kan du bade naken!

Av med klærne og hopp i det!

Badelidyll

Sommerbad uten en tråd!

Foto: paxsonwoelber / flickr.com
Badeliv

Fin deg en privat idyll og hopp i det!

Foto: Ola Lindberg / Flickr.com
Nakenbad

Herlig eller uanstendig? Så lenge du er diskret er det i alle fall lovlig.

Foto: Helder k / Flickr

Nakenbading er lykke for noen og utenkelig for andre. Men kliss naken i norske badetemperaturer kjenner du i alle fall virkelig at du lever!

Visste du forresten at badedrakter ikke fantes før på slutten av 1800-tallet? Før det badet folk gjerne nakne, men ofte kvinnene for seg og menn for seg.

I Norge er det sjelden et problem å finne seg et privat sted og hoppe i det uten en tråd. Hva med en naken midnattsdukkert?

De aller fleste som velger å ta seg en dukkert uten klær, gjør det i et fjellvann, på et svaberg eller i et lite tjern. Privat og uten å gjøre noe mer av det.

Nakenstrender

Det finnes også en rekke strender som er godkjent som nakenbadestrender. Andre er uoffisielle nakenbadestrender der det er vanlig at folk bader uten klær.

Her er oversikten:

 • Bergen: Kollevågen på Askøy. Offisiell fristrand med fin sandstrand, men litt brådypt. Uegnet for barnevogner og rullestoler.
 • Fyresdal: Stykkjevika Uoffisiell fristrand ved nordenden av Fyresvatn. Nydelig, stor sandstrand, meget barnevennlig. Flott utsikt over Fyresvatn. Stor furumo umiddelbart bak stranden.
 • Bodø: Ursetvika i Salten. Uoffisiell fristrand ved Misværfjorden i Nordland. Verdens nordligste fristrand! Ligger nord for polarsirkelen, og har derfor midnattssol omkring midtsommer
 • Gjøvik: Glomstadbukta ved Mjøsa. Glomstadbukta ligger ca 3 km nord for Gjøvik. Glomstadbukta leies og drives av Mjøsområdets Naturistforening som også har lagt ned enormt mye arbeid med å gjøre Glomstadbukta til den perlen den er idag.
 • Jæren: Orrestranda. Ikke offisiell fristrand som har vært benyttet av naturister siden 70-tallet.
 • Kristiansand: Søm. Offisiell fristrand ikke så langt fra Kristiansand sentrum.
 • Larvik: Roppestad ved Farrisvatnet. Offisiell fristrand i friområde på østsiden av innsjøen Farris.
 • Lista: Kviljoodden. Uoffisiell strand på Lista i nærheten av Vanse og Farsund. Deilig sandstrand som er velegnet för barn i alle aldre.
 • Molde: Hjertøya Offisiell strand på sydsiden av Hjertøya i Moldefjorden. Litt steinet strand, men med en barnevennlig kulp med sandstrand.
 • Oslo: Svartkulp i Nordmarka. Offisiell strand ved et humusrikt skogstjern i nærheten av Sognsvann i Nordmarka. Svaberg, fin kveldssol. Betinget egnet for barn. Uegnet for rullestol.
 • Oslo: Langøyene. Offisiell fristrand på sydsiden av friområdet Langøyene i indre Oslofjord ved innløpet til Bunnefjorden - rett øst for Nesoddtangen. Lett tilgjengelig med buss og båt fra Oslo sentrum.
 • Oslo: Huk. Offisiell, meget populær fristrand på Bygdøy nesten midt i Oslo.
 • Sandvika: Kalvøya. Offisiell fristrand på Kalvøya ved Sandvika i Bærum, tvers overfor Henie-Onstad museet på Høvikodden. Stranden vedlikeholdes av Asker og Bærum Naturistforening etter avtale med Bærum kommune.
 • Steinkjer: Hoøya Offisiell, skiltet fristrand på Hoøya friluftsområde i Steinkjer, ca 8 km fra Steinkjer sentrum
 • Tønsberg: Skåtangen på Tjøme. Uoffisiell, men mye brukt fristrand på Tjøme. Et idyllisk sted med store svaberg og fin strand i ytre Oslofjord, et par mil sør for Tønsberg.
 • Ålesund: Mauren. Offisiell fristrand på nordsiden av Ellingsøyfjorden ved Ålesund. Stranden inngår i et større friluftsområde med god parkering.

(Oversikt og kommentarer fra Skandinavisk naturistportal)

Norske naturistsentre:

For de som føler det er helt naturlig å gå uten klær også i andre sammenhenger kan et naturistsenter være en god idé. Det finnes tre slike i Norge:

Lov å bade naken

Det finnes ingen lov mot nakenhet i Norge, men uanstendig oppførsel er forbudt.

Det er hvordan du oppfører deg som avgjør om det er greit å bade naken. En diskrè dukkert er ikke straffbart.

Et diskret nakenbad vil ikke være en prioritert sak verken hos politiet eller domstolene.

Seksuell atferd på et offentlig område er noe helt annet, det er ikke akseptert verken på nakenbadestrender eller andre steder.

Du kan også lese mer om nakenbading på Skandinavisk naturistportal.