Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Varder i rødt, grønt og blått!

Nå blir merkingen i fjellet mye bedre!

Rød varde på Besseggen

Er du en garvet vandrer og ønsker krevende ruter, følger du de røde vardene. De lyser opp og er godt synlige i terrenget.

Foto: Berit Rødstøl

(Denne saken er publisert 1.april).

De røde T-ene er ikke lenger tilstrekkelig for å vise vei i fjellet. Røde, blå, grønne og svarte varder skal lede deg trygt fra hytte til hytte.

Et nytt, internasjonalt graderingssystem for løyper er i ferd med å bli innført i Norge.
Det går blant annet ut på å merke rutene med farger som viser hvor krevende de er.

Maler hele varden

Blå varde i Rondane

Blå varder betyr middels tunge turer, der erfaring fra fjellturer er nødvendig. Blått fungerer fint også for de som er rød-grønn fargeblinde.

Foto: Trude Blåsmo

Lette turer merkes med grønt, middels turer merkes med blått, krevende med rødt og ekspertturer med svart. Turistforeningen er en av flere aktører som ønsker dette graderingssystemet velkommen.

– For å gjøre stiene våre ekstra synlige, har vi valgt å male vardene i sin helhet i fargene som symboliserer vanskelighetsgraden, sier generalsekretær i DNT, Kristin Krohn Devold.

Bra for fargeblinde

– Dette vil gjøre det enklere for folk flest å finne rutene og vite at man har valgt en trase som passer. Ikke minst kan det være positivt for fargeblinde som har problemer med å se de røde T-ene. De vil i hvert fall kunne følge de blå og svarte rutene, sier hun.

De fleste fargeblinde har nemlig mest problemer med fargene rødt og grønt. Da kan blå og svarte turer være et godt alternativ.

Hjelp til med merking!

Arbeidet med å male alle vardene i fjellet med rødt, grønt, blått og svart vil ta tid å få gjennomført.

– Men våre ivrige dugnadsgrupper vil ta fatt på dette så snart snøen er borte, og vi regner med å få ferdig en del av de letteste rutene med grønne varder i sommer. Vi har stor tro på at dette vil trekke flere folk ut på tur og gjøre det enda tryggere å gå i fjellet, sier Krohn Devold.

Har du lyst til å være med på Turistforeningens vardemaling i sommer? Ta kontakt med varde-malingsgruppen!

Grønn varde

Følg de grønne vardene om du er på utkikk etter en lett tur. Se hvor grønt og vakkert det blir i Breheimen med fargede varder!

Foto: Tine Mjølnerød / DNT Oslo og Omegn