Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Her er det påskesnø!

Pudderføre på Vestlandet og i Trøndelag, mildvær i øst - Det er store variasjoner på årets påskesnø. Her får du oversikten!

(Denne artikkelen oppdateres ikke lenger).

Nattefrost har gjort snøforholdene bedre flere steder på Østlandet, selv om det fantastiske vårværet nesten har tatt knekken på påskesnøen, men ikke helt! Pass deg for harde løyper - det kan være like hardt som å falle på asfalt!

Varmen fram mot påske har ført til at vann og elver enkelte steder er utrygge å krysse. Se an forholdene og forhør deg med bestyrere på hyttene eller andre lokalkjente om forholdene langs ruta du tenker å gå.

Alle endringer i de kvista rutene pga smelting, åpne vann osv blir forløpende fylt inn i ruteinformasjonen her på UT.no. Så søk gjerne opp de rutene dere har tenkt og gå for å dobbeltsjekke at alt er ok. Bruk enten søkeboksen på toppen eller leit deg fram i kartet til dine ruter.

Hvordan er føret hos deg? Del dine observasjoner med oss i kommentarfeltet nederst på siden.

Jotunheimen

I Jotunheimen er det relativt store lokale forskjeller, med ganske harde snøforhold enkelte steder. I nord og vest er det rikelig med snø. All kvist er satt ut som planlagt. DNT garanterer snø på Eidsbugarden.

Også ved Glitterheim er det bra med snø og flotte forhold for toppturer. Her har det kommet mye snø først i påska og det er puddersnø hele vegen ned fra Glittertind. På toppen var det 70 - 80 cm med lett nysnø.

- Det er knallvær og føre på Glitterheim. Minus 12, sol fra skyfri himmel og puddersnø overalt, sier Knut Vole ved Glitterheim turisthytte.

Fantastisk fint på Glittertind, men i dalen til Spiterstulen er det hardt. Breene er fremdeles fine. Skal du til Gjendesheim eller Veoli er det mye barmark der skiene må bæres store deler av turen.

Kvisten over Smørstabbreen og videre til Nørdstedalseter er satt opp og kvisterne melder om kjempeføre.

Det er ikke kvistet fra Steinbusjøen til Tomashelleren og videre til Yksendalsbu og Bygdin. Kvisten har imidlertid kommet opp fra Torfinnsbu (NB: Vinterstengt) og opp Langedalen til møte med løypa Fondsbu – Gjendebu.

Det er hardt skiføre mange steder ved Fondsbu.

Det har vært frost slik at det nå er tørr is der hvor det før var overvann. Det gjelder Tyin og Bygdin. Det blir likevel ikke kvistet på isen øst og vestfra til Torfinnsbu. Det er speilblank is og den egner seg dårlig for skitur. Det blir kvistet en trase fra Valdresflya til Torfinnsbu.

NB: Isen på Gjende er nå ikke er farbar hverken med skuter eller på ski.

Isfaste gjester ved Memurubu måtte flys ut med helikopter.

Veien over Valdresflye er åpnet. Det betyr at påsketurister og fastboende både i Valdres og Gudbrandsdalen har tilgang til høgfjellssnøen på 1400 m.o.h.

Hardangervidda

Skitur med barn og pulk
Foto: Kai-Triin Jogeva

Har fått seg et dryss med nysnø på toppen av skaresnøen. På Finse fikk de 4-5 cm med nysnø. Fremdeles mye snø. Litt mildere vær, ca -4 grader i dag.

Les også: Påskedrøm på Hardangervidda

Kvisten er i rute, og både langs løypene og langs egne spor bærer snøen fint. Særlig vest, sørvest og nord på vidda er det rikelig med snø i år.

Rundt Rauhelleren er det flotte forhold. Det har kommet en del snø påskaren, så skiføret er godt.

Ellers er det noe variasjoner i snømengde, men sjøl om det blir mildt fram til påske regner man med at føret skal holde seg godt på vidda. Her, som mange andre steder, er toppene avblåst.

Helt sørvest på vidda har det nå blitt dårligere forhold.

NB: Usikker is på Møsvatn har ført til at Mogen holder stengt i påsken.

I Geilo-området finner man de beste langrennsløypene over 1000 moh og vestover. Fra Ustaoset mot Tuva turisthytte eller Prestholt er det fine forhold. Du kan også gå Ruperandrunden og i Havsdalen - Prestholt eller mot Budalen er brukbart.

Alpinbakkene har god "såle" av kunstsnø så her er forholdene bra tatt i betraktning mildværet som har vært.

Oppe på Hardangervidda mot Fagerheim fjellstugu eller Krjækkja eller fra Ørteren mot Tuva turisthytte er det helt supert.

Golsfjellet og Valdres

På Golsfjellet har mildværet tæret hardt på snøen, men det er fremdeles nok snø til 1,5 mil oppkjørte langrennsløyper. Både alpinbakken og Terrengparken har åpent i påska.

Rondane og Alvdal Vestfjell

Stort sett strøkent også i Rondane, men noe mindre påskesnø enn normalt og noe gjennomslagsføre på varme dager. Rundt Rondvassbu er det bra med snø ennå, men føret er hardt. Men med litt nysnø begynner føret å bli bedre.

Ved Bjørnhollia er det minusgrader, hardt føre, bart og is. Vinterløypa fra Nesset til Bjørnhollia er stengt p.g.a. dårlig føre.

Om man vil på topptur så er det flott føre og bra med snø både på Veslesmeden 2015 m.o.h. og Ljosåbelgen 1916 m.o.h., flott nedkjøring fra begge toppene.

Det er snø hele turen mellom Mysusæter-Rondvassbu- PerGynthytta-Smuksjøseter

Trekanten i Rondane er stikket og man går på snø stort sett hele turen. Det er bart i oppstigningen fra Bjørnhollia gjennom Illmannadalen, så man må gå på å gå på beina i rundt 1 kilometer. Motsatt vei fra Bjørnhollia mot Langglupdalen er det ca 2 km på beina før man kan gå på ski til Dørålsæter.

Vinterruta her har og flere elvekryssinger, noe som kan by på problemer om de går opp. Så man kan gjerne følge sommerruta her.

Enda lenger øst, over i Alvdal Vestfjell er godt med snø.

All kvist er satt ut og føret meldes å være svært godt. Eneste ruteendring er mellom Grimsdalshytta og Dørålskaret der løypa i år går gjennom Dørålgulpen.

I Grimsdalen, nord i Rondane, har mildværet den siste tiden tatt en del og fått fram en del bare flekker. Det går imidlertid fortsatt fint å gå inn til Grimsdalshytta fra Hjerkinn, om man er noe forsiktig i siste bakken ned mot hytta.

Dovrefjell

Dovrefjell er all merking i rute til påske. Mildvær og fønvind tæret noe på føret tidligere, men rimelig kald værmelding ut i påskeuka ser ut til å sikre skiføret både i og utenfor løypene.

Det har vært mye vind i palmehelga og noen snøbyger, men skiføret holder seg stabilt.

Hva med å ta turen til sjølveste Snøhetta denne påska?

Trollheimen

Kvisting av skiløype i Trollheimen
Foto: Trondhjems Turistforening

De siste dagene er det kommet 70-80 cm med nysnø som gjorde det ekstra tungt å gå. I dag er det mye lettere vær. Snøen har satt seg litt og løypene er lettere å gå, siden de begynner å bli tråkka opp igjen.

Det er ikke noe problem med overvann langs de kvistede rutene, men vær oppmerksom på at det kan være åpne bekker og usikre vann utenom løypenettet.

Rikelig med snø, altså. Her er påskeklassikeren «Trekanten» kvistet – og de betjente hyttene åpne. Les mer hos Trondhjems Turistforening.

Oppdal: Melder om masse snø og gode skiforhold. Her er det meldt skikkelig vintervær og godt med nysnø.

Detaljerte føreforhold for Trollheimen og Sylan finner du på Trondhjem turistforenings egne nettsider.

Sylan

Det har falt ca en meter snø siste tre-fire dager. Dette gir krevende forhold. Ta hensyn til at det kan være en del overvann under snøen og vær oppmerksom på åpne elver og bekker.

20 km med permanent merket rute i skredsikket terreng, sammen med rikelige mengder snø gjør Sylan til et sikkert valg i påska.

Nå har også de betjente hyttene på både norsk og svensk side av grensa åpnet. (Bortsett fra Schulzhytta som åpner 30. mars)

Narvikfjellene

– Vi har alltid påskesnø, så også i år, forsikrer daglig leder i Narvik og Omegn Turistforening, Jon Sommerseth.

Han forteller at skiforholdene i løypenettet i Narvikfjellene er utsøkte.

Romsdalen

Det har snødd kraftig i Romsdal i helga og området kan lokke med puddersnø og fantastiske toppturer.

Skorgedalsbu og Måsvassbu er gode utgangspunkt for toppturer.

Sjekk skredfaren i området før du legger ut på tur på snoskredvarsel.no.

Sunnmørsalpane og Tafjordfjella

Sunnmøre er det rikelig med snø i høyden, så det ligger an til skikkelig toppturpåske i området.

Ellers er den eneste kvistede løypa, fra Engset til Patchellhytta, kvistet. Vær merksom på at isen på mange vann, også i fjellet, begynner å bli dårlig.

I Tafjordfjella er hele løypenettet kvistet og det er fortsatt gode meteren med snø i det meste av fjellområdet. Det har snødd kraftig de siste to døgnene.

Før påske var det mildvær så høgt som 1400 m.o.h. men kuldegrader og snø ser ut til å gjøre påskeføret meget godt i området.

I Puttbudalen har elva gått opp der løypa krysser, og derfor må sørsiden av elva følges hele veien. Det er bare snakk om noen hundre meter som ikke er kvistet.

På Grotli meldes det om godt med snø - her er det en meter og mer i vente. Nytt barneskitrekk er åpent og kvista skiløyper er klare.

Stølsheimen, Bergsdalen og Vossafjellene


Godt plassert vest i Norge byr Stølsheimen på rikelig med snø til langt utpå våren. Vær imidlertid obs på åpne elever og overvann.

Det snødde i palmehelga og det er rikelig med snø i området.

Vi minner om at vegen i Modalen er stengt. Bergen turlag anbefaler å starte påsketuren fra Vikafjellet eller Eksingedalen.

I Bergsdalen er snøstatusen like positiv. Bergen Turlag har klargjort sine hytter, og fått ut kvisten til Vending fra Hamlagrøosen og til Høgabu fra Lid.

Etne- og Saudafjellene

Snøen har trukket seg godt tilbake i ytre Etnefjell, men over 800 m.o.h. ligger den fortsatt. Det er for tiden skiføre til Løkjelsvatnhytta (sterkt minkende), Storavassbu, Sandvasshytta, Simlebu, Sandvatnbrakka og Sauabrehytta i området.

Skarvheimen

All kvist ute og godt med snø er rapporten fra Skarvheimen. Ellers er det avblåst på toppene og noe mindre snø i øst enn i vest.

Alt ligger med andre ord til rette for å teste denne påskeklassikeren: På ski gjennom Skarvheimen.

Finsehytta melder om ca 1,5 meter snø. - Tidligere var det skareføre, men så kom det snø og sterk vind, sier bestyrer Rigmor Sæbø. - Så nå er det vekselvis hardt og nysnø.

Isen på Strandavatnet er i full oppløsning og ikke lenger mulig å krysse. Vær og oppmerksom om du skal ut på andre vann i området.

Huldreheimen

Det har begynt å minke på snøen i Huldreheimen, og særlig toppene er avblåst. Det er tynt med snø på store myrer og gjennomslagsføre på varme dager.

Det er lite snø, men fortsatt fint å gå. Akkurat nå er det spesielt fint rundt Skriurusten, Halvobu og derfra til Liomseter.

Strekningen Liomseter – Storkvelvbu blir ikke kvistet, da det er for lite snø. Det samme gjelder Gjendesheim - Oskampen.

- Det er lite snø og mye av kvisten langs kvisteløypene har falt ned, sier Leela Michèle Guenin ved Liomseter. Hun legger til at det er mye vind, sol og fint vær. Snøen som er igjen er fast og hard.

Mest snø finner du vest i fjellområdet, der føret fortsatt er greit. Både rundt Haldorbu og Skriurusten er det fortsatt ca 60 cm med snø og god såle langs kvistaløypene.

Breheimen og Jostedalsbreen

Dette webkameraet fra Sota Sæter viser at Breheimen har rikelig med snø inn mot påske. All kvist er satt ut. Med andre ord er påska i god rute her. I Breheimen har det nå kommet litt nyssnø så det er flotte forhold her

- Her er det flotte skiforhold. Mye snø og skareføre, sier Maj-Britt
Finskud ved Nørdstedalseter.

Femundsmarka

I Femundsmarka melder Svukuriset om at det er gnistrende flott skiføre, vindstille og sol. I det siste har det kommet litt nysnø som har lagt seg over skaren og det er kaldt om natta. Nordover kan det noen steder være litt lite snø.

Det har kommet åtte cm med nysnø på toppen av skaret ved Svukuriset Turisthytte.

Femunden er fortsatt trygg om man holder seg unna elveos. Snødybden varierer mellom 20 og 50 cm.

Det er skuterløype fra Elgå og opp til Svukuriset og muligheter for dagsturer ut fra Svukuriset. DNT sine selvbetjente hytter er tilgjengelige med DNT-nøkkel. Bortsett fra Ellefsplass og Knausen, som er vinterstengt.

Det er også merket løype fra Svukuriset til Grøvelsjø.

Ryfylkeheiane

Her har det vært en del mildvær i fjellet, noe som har ført til at ikke alle løypene er kvistet denne vinteren. Det anbefales å velge turene som ligger høyest til fjells, gjerne over 700-800 m.o.h.

Det finnes imidlertid noen unntak, da det for eksempel fortsatt er mulig å gå på ski fra Skredå som ligger på 480 moh. og videre til Tomannsbu.
Ellers er følgende ruter i området ikke kvistet:

  • Grautheller - Litle Aurådalen
  • Litle Aurådalen - Storsteinen
  • Litle Aurådalen – Kringelvatn

Enkelte andre steder er kvisteløypene justert bort fra vann og følger trase langs land. Les mer hos Stavanger Turistforening.

Sørover fra Haukeliseter er det flotte, men harde forhold.

Setesdalsheiane og Austheiane

I Setesdalsheiane og Austheiane er mange kvisteruter plukket ned på grunn av usikre forhold.

Langs de kvistede løypene som ikke er plukket ned må du være oppmerksom på at vind og mildvær har velta mye av kvisten.Særlig i solvendte hellinger begynner det å minke på snøen.

Ved Hovden helt nord i området er det ok snøforhold langs de kvista rutene. Også sørover inn i Austheiane mot Berdalsbu er kvisten klar og forholdene fine.

Sørover i Austheiane trengs det kulde om førest skal holde til påske.

Hedemarksvidda

Hedmarksvidda er det fortsatt snø og enkelte løyper kjøres. Hard, solid såle i løypetraseene gjør at løypekjørerne lover at snøen vil holde til over påske.

Nattekulde har gitt gode forhold også utenfor løypene, men vær oppmerksom på at enkelte bekker begynner å gå opp. Hamar og Hedemarken Turistforening melder at Stenfjellhytta og Målia er åpne hver eneste dag i påskeferien, fra klokken 11.00 til 16.00.

Lageråkvisla holder åpent kun til og med tirsdag 3. april, fra onsdag stengt.
Ellers er alle våre ubetjente hytter åpne, forutsatt at du har DNT standardnøkkel!

Peer-Gynt løypa videre nordover mot Rondane har også gode forhold. Ved Sjusjøen er det fine snøforhold og mellom 55-95 cm med snø i terrenget.

For de områdene vi ikke har innhentet detaljinformasjon om i denne saken har vi noen generelle områdevarsler:

Nord-Norge

Generelt kan vi si at snøforholdene fortsatt er gode i Nord-Norge. Og at de kommer til å være det til godt over påske.

De fleste av løypene som er registrert på skisporet.no i regionen kjøres fortsatt opp daglig.

I de høyereliggende fjellområdene, som Saltfjellet, Svartisen, Sulitjelmafjellene, Okstindan, Narvikfjellene og Indre Troms er det fortsatt skikkelig vinter, og det kommer det til å være i lang tid framover.

I Indre Helgeland er det nok med snø og godt skiføre.

I lavlandet derimot, - samt på enkelte regulerte vatn - har det blitt observert både overvann og sørpelag som kan være en utfordring for ferdselen.

Det samme gjelder Finnmarksvidda. Sjekk Fjelltjenesten sine meldinger fra Nordland og Troms.

Trøndelag

Fjellområdene har rikelig med snø. Nedover mot skoggrensa begynner det å tære bra på snøen og både bekker og elver kan være vriene å krysse. Flere vann har og uttrygg is.

Østlandet

På Østlandet er skisesongen over flere steder.

Blefjell er så godt som snøtomt. Det samme er Skrim og resten av Vestfold.

Oslomarka er og temmelig bortsmeltet og i Østmarka kan du gå på beina. Snøen er også bortsmeltet i Finnskogen.

Vestlandet

Det har snødd mye på Vestlandet i løpet av palmehelga. I lavereliggende strøk har snøen regnet bort. I fjellstrøkene er det imidlertid meget gode snøforhold og mye snø.Det betyr at alt ligger til rette for påsketurer langs hyttenettet og toppturer i områder som Sunnmørsalpane og Romsdalen.

Sørlandet

Du må høyt til fjells for å få skiføre helt sør i landet.

Faller på ski
Foto: Matias Gjøstein Sundal / DNT ung Bergen student