Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Fra nord til sør i hjemmebygget kajakk

I hjemmebygget kajakk, fullstappet med tørrmat og et telt, padler han Norge på langs.

Anders Thygesen

Anders Thygesen padler for tiden Norge på langs. Til daglig bygger han kajakker og driver nettbutikk.

Foto: Kamilla Pedersen / NRK
Anders Thygesens kajakk

– Kajakken bør passe som en sko, oppfordrer kajakkspesialist Anders Thygesen.

Foto: Kamilla Pedersen / NRK
Thygesen noterer i boken sin hver dag hvor mange kilometer han har padlet

Thygesen slapper av på leirplassen etter en lang dag til sjøs.

Foto: Anders Thygesen
Thygesen har latt barna dekorere årene sine så han har dem med seg hele tiden på padleturen.

Barna har dekorert årene til Thygesen.

Foto: Anders Thygesen

Norge på langs er ikke bare for fjellturister og syklister! Stadig flere padlere begir seg ut på den fantastiske reisen langs Norskekysten i kajakkene sine.

Kajakkentusiast Anders Thygesen er en av dem, og han legger ikke skjul på at han stortrives langs Norskekysten.

– Norskekysten er i verdensklasse! Man trenger ikke dra langt vekk til fjerne strøk for å padle når vi har alt rett utenfor oss.

Da UT.no traff han i Bergen hadde han padlet 2358 km av ca. 3000 km. Padle-eventyret har nå fortsatt sørover, og målet er å padle helt hjem til Vestfossen før oktober.

Padler Norskekysten alene

Han startet reisen 15. juli med to venner som av diverse grunner hoppet av underveis, sistemann i Kristiansund. Han valgte likevel å fortsette alene, men måtte i tenkeboksen en stund før beslutningen ble tatt.

– Man bør ikke padle alene. Det er større risiko så man må være veldig forsiktig. Men det har vært en så stor drøm lenge, så det var stort å komme til beslutningen om at jeg skal fullføre turen, forteller Thygesen.

2, 5 måned til sjøs har likevel ikke bare enkelt. Til tross for at han er en dyktig padler med mye erfaring, og er i god fysisk form, vet man aldri på forhånd hvor mye kroppen klarer. Likevel er hjemlengsel det som har fått han til å tvile mest.

– Jeg har kone og fire barn som jeg savner veldig. Det er kjedelig å ikke kunne følge med i deres hverdag men vi ringes stadig vekk. Jeg har sagt til meg selv at når det ikke lenger er gøy å padle, da drar jeg heller hjem.

Å padle er meditasjon

– Dette er frihet. Det å kunne sette seg i kajakken hver dag og bare padle er helt fantastisk. Når du padler alene forsvinner diverse tanker og det blir en slags meditasjon, forklarer Thygesen.

Hele veien får han både små og store opplevelser, alt fra å krysse Polarsirkelen og fylkesgrenser til å treffe fantastiske folk til uforglemmelige naturopplevelser.

– Det fineste med turen er hele opplevelsen. Det å oppleve natur, fjell, sjø, dyr, vegetasjon gir mengder meg fantastiske opplevelser. Det er også dager hvor gleden er å møte folk, forteller Thygesen.

Etter to måneder langs kysten han overnattet sammenlagt en uke under tak og resten i telt, noe som har gitt han uforglemmelige naturopplevelser.

Flere utfordringer underveis

I Finnmark var det en del uvær for kajakkpadlerne

Det har vært mye padling i uvær, men sikkerheten kommer alltid først.

Foto: Anders Thygesen
Det blir mye blemmer i hendene når man padler Norge på langs!

Det blir mye blemmer i hendene etter lange padledager.

Foto: Anders Thygesen
Anders Thygesen og kameratene koser seg rundt bålet. Her er de kommet til Senja.

Før padlevennene måtte gi seg fikk de noen minnerike kvelder rundt bålet.

Foto: Anders Thygesen
Det blir mye tørrmat på padleturen

Tørrmat og padlevenner i starten av turen.

Foto: Anders Thygesen

Padleidyll på blikkstille vann i både solskinn og solnedgang er spikret til minnet, særlig da han padlet med vennene sine i finvær i Nord-Norge.

Han husker også godt de mer skremmende opplevelsene som har oppstått i uvær og høye bølger.

– Jeg glemmer ikke da vi var i Bodø, i en liten uskyldig fjord. Plutselig kom det fallvinder og kastende storm. Det var en skremmende følelse.

– Det er utfordrende å padle i uvær, og det verste været er sterk kuling. Det er tungt å holde balansen og motvind er slitsomt å padle i.

Han understreker at sikkerheten alltid har kommet først, og særlig når han er ute i uvær alene. Værforholdene blir vurdert grundig, og er værmeldingene fryktelig dårlige venter han heller en dag eller to før han fortsetter.

Viktig å alltid kose seg

Til daglig bygger han kajakker og driver nettbutikk, så det ble mye arbeid før han la ut på ferden. Og som kystreisende kan man alltids legge til kai og fylle opp magesekken.

– Det viktigste med en slik tur er å kose seg. Friluftsliv skal være trygge valg og stå på kompromiss med sikkerheten, oppfordrer Thygesen.

Han ønsker å inspirere andre til å dra ut på lenge padleturer og har mange gode tips til drømmende der ute.

– Sett av en periode og velg ut hva du ønsker å se og oppsøke. Har du ikke muligheten til å reise Norge på langs i ett strekk kan du jo ta den etappevis, 3 uker hver sommer!

Til tross for to måndeder langs kysten begynner kan bli klar for å komme hjem.

– Nå gleder jeg meg bare til å treffe kone og barn!

Turforslag i kajakk: