Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Fem «magasug-topper» i Norge

Disse toppene gir hjertet et ekstra hopp og et sug i magen!

Kjeragbolten i Lysefjorden

KJERAGBOLTEN

Foto: Sandra Lappegard / DNT
Preikestolen

PREIKESTOLEN

Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK
Henriette og Atle Sundøy på Trolltunga

TROLLTUNGA

Foto: Atle Sundøy / Privat
Mannen, fjell i Romsdalen

MANNEN

Foto: Molde og Romsdal Turistforening
Besseggen

BESSEGGEN

Foto: NATHISEN, OLA MATTIS / GUDBRANDSDØLEN/LILLEHAMMER TILSKUER / Scanpix

Har du lyst å begi deg ut på en tur som gir et ordentlig «magasug», men likevel ikke er så krevende at det trengs klatreutstyr? Da er dette turene for deg!

September er en ypperlig måned å samle på toppturer, så hvorfor ikke begynne på listen «Norges sprekeste og mest spektakulære fjellturer»?

Her er listen over fem topper det er verdt å besøke!

1. På en stein 1000 m.o.h.

Kjeragbolten er en stor stein som har kilt seg fast mellom to stupbratte fjell på platået Kjerag. Turen trekker mange tusen turister årlig fra hele verden.

Utsikten kan ta pusten hva enhver. På toppen kan du se 1000 meter rett ned i Lysefjorden, og den spektakulære naturattraksjonen er ikke noe for folk med høydeskrekk.

Du starter turen fra Lysefjorden turisthytte. Det er tursti hele veien fra parkeringsplassen, og turen tar ca 3 timer.

2. På toppen av Preikestolen

Preikestolen er en av landets mest populære fjellturer, og hvert år begir over 100 000 nordmenn seg ut på platået hvor det er over 600 meter rett ned i Lysefjorden.

Turen tar i underkant av to timer til toppen, og er godt egnet for barn. Fra Stavanger er turen lett tilgjengelig: Med ferge over fjorden kommer du til Tau, fortsett til Riksvei 13 mot Forsand og tar av mot Jøssang og videre til Preikestolen fjellstue.

3. På tunga til fjelltrollet

Trolltunga er en fjellformatering, liknende en stor tunge, som «henger» 350 meter over Ringedalsvannet i Skjeggedal i Hardanger.

Den spektakulære utsikten og følelsen av å gå ut på et «stup» får hjertet til å hoppe et ekstra slag. Vær forsiktig – du har ikke lyst å falle ned her.

Fra Skjeggedal kan du ta Mågelibanen eller følge stien langs banen opp til Mågelitopp. Herfra bør man regne +/- 4 timer for å komme til Trolltunga.

Turen kan også kombineres med en overnatting på Reinaskorsbu, som ligger få meter fra bergutspringet. Hytten er også et godt utgangspunkt for videre turer inn på Hardangervidda.

4. Tindene i Romsdalen

Trolltindane i Rauma kommune i Møre og Romsdal består av en rekke tinder, topper og tårn som strekker seg flere kilometer helt ut mot kanten av Romsdalen.

Felles for alle turene er at man får et ordentlig «magasug» når man kommer fram på kanten til Romsdalen. De beste enklere turene, men fortsatt noe tunge og krevende nok for enkelte, går til Bruraskaret, Bretind og Mannen.

Mannen er et fjell på 1200 meter over Horgheim, og en trenger opp til 2,5 time til kanten av Romsdalen. Enkleste tilkomst til Mannen er å gå i lett terreng innover Alnesdalen. Hold nordsiden av Alnesvatnet.

Turen kan gjerne kombineres med rundtur via Breitind, der en også legger en avstikker til Børa. Tilbake kan en også gå over Breitind og ned til Stigrøra.

Turforslag:

5. Til topps på Besseggen

En av Norges mest populære turer er turen til Besseggen i Oppland. Den fantastiske utsikten over Jotunheimen og de bratte passasjene gir en god følelse av mestring.

Det er fint, variert og lett terreng stort sett gjennom hele turen. Det er hovedsaklig siste kneik før toppen som er ganske bratt, men den kan fint fullføres uten klatreutstyr. Turen gir en luftig følelse med det grønne Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Turen over Besseggen går mellom Gjendesheim og Memurubu. Besseggen er 16 kilometer lang, og det høyeste punktet ligger på 1743 m.o.h. Beregn rundt åtte timer på hele turen.

Har du forslag til flere «magasugtopper»? Legg turen inn som turmål på UT.no!

Hvilken topp gir deg et skikkelig magasug? Legg igjen kommentaren din nedenfor!