Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Slik lager du barnas utebursdag

Har barna dine feiret bursdagen utendørs noen gang? Det er kjekkere og mer lettvint enn du tror!

Barn i slengtau i skogen

Bursdag kan feires i skogen, ved sjøen, i parken eller på nærmeste haug.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Du slipper å rydde huset både før og etter selskapet!

Du slipper å være redde for inventaret og du trenger ikke et «spikret» opplegg, minutt for minutt. Skrik og skrål legger man dessuten nesten ikke merke til utendørs!

Her er noen tips som gjør festen bra og arrangørjobben enkel:

Tips til de voksne

 • Hvordan du legger opp en utebursdag vil variere både etter alderen på barnet som skal feires og når på året det hele skal foregå. Det å feire bursdagen ute er en fin vri på feiringen uansett årstid!
 • Vær minst to voksne på inntil 15 barn.
 • Vær tydelig i invitasjonen på hvor og når barna skal levers og hentes.
 • Gi konkrete råd i invitasjonen om påkledning ut fra årstiden.
 • Ha gjerne med litt ekstra klær til utlån i sekken. Uansett årstid kan man risikere at noen blir våte eller fryser, og da er det ikke koselig å være ute!
 • Samle barna i en ring når beskjeder skal gis.
 • Bål eller grill må til for å få den riktige friluftsopplevelsen. Husk at det er bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden bør dere derfor benytte godkjente bålplasser, evt. grill (helst turgrill/båtgrill; ikke engangsgrill som lager sår i naturen).
 • Dersom det er sol, vind eller regn; still deg slik at det er du som leder som har været i ansiktet.
 • Informer barna i starten av bursdagen om hvor de kan gå og ikke gå – avgrens området.
 • Hvis dere skal spikke i bursdagen må dere ha klare regler om atferd ved bruk av kniv.
 • Forsiktige og sjenerte barn kan lettere gjemme seg bort i en utebursdag. Vær oppmerksom på disse!
 • Tell barn jevnlig.
 • Ha alltid innslag av aktiviteter som inkluderer alle.

Bursdagsmaten lager barna selv!

Appelsinsjokoladekake: For å lage denne deilige desserten trenger alle hver sin spikkekniv. Skjær toppen av appelsinen omtrent som du kapper et egg. Skjær ut og spis opp det aller meste av fruktkjøttet. Hell sjokoladekakerøre oppi appelsinen. NB! Bare halvfull for dette hever! Sett «lokket» på appelsinen igjen, pakk den inn i folie og sett den i glørne i ca 20-25 minutter. Det er lurt at alle bursdagsgjestene lager en egen vri på folien slik at de kjenner igjen sin egen appelsin. Husk å være forsiktige når dere bruker kniv!

Gamle Svarten: Dette er bålvarianten av tacos.

 • Du trenger: Tortilla-lefser, pølsebiter (gjerne hestepølse eller pepperoni), gulost i skiver, sennep, ketchup og løk.
 • Slik gjør du: Smør litt sennep på lefsen, legg pølse, gulost og hva du måtte ha lyst til å legge inni på halve lefsen og brett den til en halvmåne. Pakk den inn i folie og legg den i glørne på bålet cirka fem minutter.

Prøv også: Verdens beste turmat; pinnebrød. Finn mer turmat på nrk.no/mat.

Bursdagsleker ute

Barn steker pinnebrød

Pinnebrød er verdens beste bursdagsmat.

Foto: Marius Nergård Pettersen / Den Norske Turistforening

Kims lek

Kims lek: Husk ti ting!

Foto: Camilla Horten / DNT Oslo og Omegn
En av postene på naturstien på kom deg ut-dagen

Natursti er alltid en suksess!

Foto: Anne Katrine Lycke / Stavanger Turistforening
Seljefløyte

Spill på egen fløyte!

Foto: Ola Horten
Finn igjen treet:
Barna deles i par. Den ene får et skjerf knyttet foran øynene og den andre skal være fører. Føreren leder den ikke-seende på kryss og tvers i terrenget for så å stoppe opp ved et tre. La den ikke-seende kjenne på treet med hendene og bli godt kjent med det. Deretter ledes vedkommende tilbake til startstreken. Den ikke-seende blir nå kvitt skjerfet og skal lete seg tilbake til sitt eget tre. Etterpå byttes rollene.

Kims lek: Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerene. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hvilken? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

Naturlotto: Her kan barna sendes ut i terrenget for å finne to og to like ting (Blomster, kongler, skjell…). Legg en av hver ting systematisk ned på bakken, gjerne i et ruteskjema som risses inn i underlaget. Lag en tomt skjema ved siden av. Etter at barna har fått se på tingene i cirka 30 sekunder legges teppet over og de skal kopiere det de har sett og legge tingene i samme rekkefølge i det tomme skjemaet.

Sardinmamma – omvendt gjemmelek: Her skal alle står i ring med lukkede øyne og telle høyt til 50. Kun en løper og gjemmer seg. Etter hvert som de andre finner den som har gjemt seg, skal de ikke si det til noen, men liste seg bort og sette/ legge seg ned ved siden av den som har gjemt seg. Etter hvert blir man stadig flere, man må ligge stille og tett som sardiner i boks. Her er det om å gjøre å ikke bli den siste som finner sardinmammaen. NB! Husk å telle hvor mange som er med på leken! Da vet man når alle har funnet frem til gjemmestedet.

Natursti: Lag f.eks. seks poster med ett oppgaveark til hver post. Oppgavearkene kan være tematiske med ett tema på hver post; bilde av fugler og barna gjetter hvilke fugler det er, geografispørsmål, si navnene på trærne i området o.s.v. Husk å lage svarark og fasit!

Seljefløyte: Fløyten kan lages av rogn, pil eller selje – aller helst om våren når sevjen stiger, da er det lettest å få løs barken. Du trenger en cirka 10-15 cm lang fingertykk grein uten sideskudd eller knopper og en kniv.

 • Slik gjør du det: Bank kvisten forsiktig med knivskaftet hele veien rundt til barken løsner. Trekk barken forsiktig av. Skjær et trekantet lydhull i barkhylsteret cirka 1/3 inn på kvisten. Del pinnen i to på samme sted som lydhullet og skjær av en flis oppå den korteste biten. Dette er luftekanalen. Sett bitene på plass i barkhylsteret igjen og test lyden! Dersom det ikke er lyd, kan du forsøke å justere luftekanalen. Ved å trekke den lengste pinnen inn og ut forandres tonehøyden.

Finn en venn: Dere trenger to og to like ting, nok til at alle deltakerne kan få en ting hver. Deltakerne står i ring med hendene formet som en liten skål på ryggen. Lederen går rundt og legger en ting i hver hånd. De må ikke se på det de har fått og heller ikke vise det til noen. Da har altså to barn fått en kongle, to har fått en mosedott, to har fått et skjell osv. Nå skal deltakerne myldre rundt og spørre seg frem til den som har fått det samme i hånden som de selv, og det er kun lov å bruke begreper når de spør: «Har du noe hardt? Er ditt langt? Ruglete?» osv. De kan altså ikke spørre «har du en kongle?» Når de tror de har funnet sin makker skal de, uten å se på det de har i hånden, gå til lederen av leken så denne kan sjekke det. Er det riktig kan de stille seg på rekke bak lederen, har de feil må de gå ut i flokken og lete videre.

Forslag til ønskeliste

Det er ikke alltid så enkelt å vite hva man skal ønske seg. I likhet med oss voksne har de aller fleste barn det de trenger fra før. Vi gir deg noen tips til nyttige ting som kan være kjekt å ha på tur. Disse tingene er det kanskje best å ønske seg av foreldre, besteforeldre og andre slektninger, for noen av dem er nok litt dyre.

 • Her er våre forslag: Kikkert, tursekk, spikkekniv (speiderkniv), mikroskop, kompass, fotoapparat, termos, sovepose, lakenpose, telt...
 • Ellers er det fint å ønske seg opplevelser: En tur (eller et annet sted), kinobilletter, teaterbilletter, museumsbesøk eller en tur til svømmehallen.

Les også:

På tur med barn

Klær og utstyr for barn på tur

10 råd for en vellykket tur med barn