Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Bratt læringskurve i klatreveggen

Barn elsker å klatre! Det ligger instinktivt i oss mennesker.

Jente i klatrevegg

KLATRERUTE: Marikken (6) er klar for å gå ei ny rute på Klatreverket i Oslo.

Foto: Eivind Eidslott
Liten jente i klatrevegg

Ea (4) på vei ned etter å ha klatret ei barnevennlig rute.

Foto: Eivind Eidslott
Innendørsklatring

Farfar Runar Eidslott hjelper Gjendine (8) med åttetallsknuten.

Foto: Eivind Eidslott
Barn i klatrevegg

Marikken buldrer på Klatreverket i Oslo. Buldring er klatring like over bakken - uten tau.

Foto: Eivind Eidslott
Eivind Eidslott: Fjellbarna

Klatring er en flott aktivitet som egner seg i alle aldre. Klatring er også for små tøffinger!

Journalisten og forfatteren Eivind Eidslott mener at det finnes håp i et hengende tau.

– Innendørsklatring kan frelse en hel familie fra hverdagenes sofa-passivitet. Innendørsklatring er en spennende helårsaktivitet for hele familien, sier han.

– Klatrehallen kan på mange måter sammenliknes med svømmehallen: hele familien kan gjøre noe morsomt sammen - uansett hvilket ferdighetsnivå man er på.

Egne klatreruter for barn

Eivind forteller at de fleste større klatrehaller er oversiktlige og har egne klatreruter for barn og nybegynnere - og det er en stor fordel.

– Utendørsklatring krever litt mer. Det bør være OK vær og man må navigere seg fram til et av de få klatrefeltene med barnevennlige ruter.

Det ser litt vanskelig ut. Er det det?

– Hvis man aldri har prøvd å klatre før, kan det selvsagt se litt vanskelig ut. Nybegynnere bør melde seg på et klatrekurs for å lære seg sikringsteknikk og elementære klatrebevegelser.

Foreldre som skal sikre barna sine må uansett kvalifisere seg til et obligatorisk Bratt Kort - et slags sertifikat som viser at du kan sikringsmetodene med tau. Men ikke la deg skremme av alt dette - det er ikke vanskelig!

Trenger barn spesielle seler?

– Ja, barn bør bruke kroppsseler i egne barnestørrelser. De største klatrehallene leier ut slike. Du kan også kjøpe kroppsseler for barn hos velassorterte sportsbutikker.

Lærer fort

– I Norge går klatrerutenes vanskelighetsgrader på en skala fra 1 til 10. De fleste kan klatre grad 2 og 3 med en gang. Etter bare noen få klatreøkter er det mange som avanserer til grad 4 og 5.

– Vi har sjelden klatret mer enn ca en gang i uka, men ser likevel progresjon hos både store og små. Øvelse gjør mester, sier Eivind!

Er klatring en dyr familiehobby?

– Det som ofte er litt dyrt, er inngangsbillettene til klatrehallen. Det vil raskt lønne seg med et familiemedlemskap i den lokale klatreklubben og et klippekort/sesongkort i klatrehallen.

– Utstyret er ikke så veldig dyrt. Du får sele og klatresko til barn for rundt 1000 kroner til sammen. Sele og sko til voksne koster litt mer - gjerne i overkant av 1500 kroner til sammen. Et tau koster i overkant av 1000 kroner.

Eivinds klatretips

  • Klatring er kort og godt en spennende og god treningsform for hele familien.
  • Fra barna er to-tre år gamle kan de prøve seg på de aller enkleste rutene med sele og tau. Klatring uten tau kalles «buldring». De flese klatrehaller har buldrevegger med alle slags vanskelighetsgrader.
  • Husk at klatring krever at du vet hva du driver med. Sørg for å lære deg sikringsmetoder og elementær klatrekunnskap på et kurs. Da kan du samtidig ta Bratt Kort-prøven. Bratt Kort er et ferdighetsbevis med ansvarserklæring for klatrere på innendørs klatreanlegg. De fleste klatrehaller krever at du har et slikt kort.
  • De fleste byer og større tettsteder i Norge har en innendørs klatrehall og en aktiv klatreklubb. Ta kontakt og spør om klubben arrangerer klatrekurs og eventuelt egne timer med barneklatring/familieklatring. Spør også om pris på medlemskap og familierabatt på klippekort.
  • Klatreseler, klatresko, skrukarbin, taubrems og tau er til leie i mange klatrehaller.
  • Hvis du ønsker å kjøpe utstyr, må du regne med cirka 1300 kroner for en startpakke til en voksen (uten tau). En barnesele koster cirka 600 kroner. Klatresko til de minste koster cirka 500 kroner. Et tau koster fra cirka 1000 kroner og oppover.
  • La barna klatre enkle ruter med topptau. Gi dem en god følelse av mestring. Øv på hvordan de skal sette rumpa ut i været og «gå» nedover veggen under nedfiringen.
  • Ha det moro i klatrehallen!

Mer om klatring på www.klatring.no og www.norsk-klatring.no

Kombinasjonen av naturopplevelse, mestringsfølelse og trening har gjort klatring til en folkesport. Her kan du lese mer om klatring, buldring og sjekke klatreordlista.

Følg med på UT.no; snart skal vi UT å klatre.

Jente i klatrevegg

Gjendine (8) prøver seg i den høyeste veggen på Klatreverket i Oslo.

Foto: Eivind Eidslott